Kampanjvecka för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

Börjar:

08:e mar 00:01

Slutar:

14:e mar 00:00

Digital

Med start på den internationella kvinnodagen 8 mars vill vi, Ungdomsjouren Fria, Kvinno- och Tjejjouren Miranda och Tjejjouren Mira under en hel vecka belysa en av vår tids största konsekvenser av att inte leva i ett jämställt land – mäns våld mot kvinnor och tjejer.

Under förra året tog våra tre jourer emot över 1500 stödsamtal vilket var en enorm ökning jämfört med året innan. Vi kunde också se att det sexuella våldet mot unga tjejer ökade i samband med spridningen av covid-19. Därför har vi valt att uppmärksamma just sexuellt våld under den här veckan.

Vi kommer under veckan sprida information på våra sociala medier om vad sexuellt våld är, vem som blir utsatt och varför, vart man kan få stöd och hur en polisanmälan går till. Vi kommer även dela anonyma personliga berättelser från tjejer som blivit utsatta.

Torsdagen den 11/3 bjuder vi in till en digital föreläsning med Paulina Bengtsson, grundare av Novahuset, som kommer berätta sin historia om hur hon blev utnyttjad, våldtagen och såld av sin dåvarande pojkvän under flera års tid.

Hoppas att just du vill delta i vår kampanjvecka och sprida kunskap om att våld faktiskt inte är sexigt!