Vill du bli medlem?

Vad roligt att du är intresserad av att engagera dig hos oss på Kvinnojouren Enköping! Vårt arbete handlar både om att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor samt att ge stöd till våldsutsatta. Detta kan gå till på olika sätt och du kan engagera dig genom att exempelvis sitta i vår chatt, vara kontaktperson till kvinnor och eventuella barn som bor i vårt skyddade boende eller planera aktiviteter för att Kvinnojouren ska synas i Enköping och nå ut till fler personer.

Hur blir jag medlem?

För att bli medlem och arbeta ideellt i vår förening, så behöver du bland annat gå en jourutbildning som vi anordnar. Som verksam medlem behöver du skriva under ett tystnadslöfte och visa utdrag ur belastningsregistret. Vill du engagera dig i chatten erbjuds du en separat kort utbildning, för att lära dig chattens funktioner samt vad man ska tänka på i bemötandet med stödsökande.

För att bli medlem krävs ingen förkunskap, utan vi står för den utbildning som krävs för att du ska kunna vara aktiv hos oss. Däremot behöver du ha en feministisk syn på våld och jämställdhet. Vi ser även gärna att du är empatisk, lyhörd och ansvarstagande och att du är beredd att lägga ner tid på jouren som medlem.

Bli medlem

Om du är intresserad av att bli medlem hos oss är du varmt välkommen att skicka ett mejl till info@kvinnojourenenkoping.se och motivera varför du vill vara med!

Vad kan du göra som medlem?

Som medlem hos oss kan du vara aktiv i en eller flera av våra medlemsgrupper. Att vara aktiv innebär att du ingår och deltar aktivt i någon av nedanstående grupper.

Här finns du som stöd för våldsutsatta kvinnor och barn i vårt skyddade boende. Du arbetar direkt med de kvinnor som befinner sig på våra boenden. En kvinna som blir placerad i vårt boende kommer nästan alltid från en annan kommun, och du kan exempelvis visa henne runt i Enköping och fungera som ett tryggt ansikte i en ny stad.

I den här gruppen arbetar du utåtriktat och opinionsbildande. Som volontär i aktivitetsgruppen är du med och planerar aktiviteter då kvinnojouren ska synas. Det kan till exempel vara event och aktiviteter under internationella kvinnodagen, sprida information om verksamheten på Enköpingsmässan eller att kolla upp intressanta föreläsare.

I den här gruppen stöttar du stödsökande som hör av sig till oss via chatten. Under vardagar bemannar de anställda chatten, och volontärerna tar över på helgerna.

Som stödperson kan du hjälpa den stödsökande med praktiska uppgifter och finnas som emotionellt stöd till kvinnor i vår öppna stödverksamhet. Det kan exempelvis gälla att finnas som kontakt efter att kvinnan har avslutat samtalsstödet med en kurator på Kvinnojouren.

Syftet med barngruppen är att fokusera mot barnperspektivet inom Kvinnojouren Enköping, att se och uppmärksamma barnen i Enköpings kommun men även i vårt skyddat boende. I barngruppen är du med och planerar och deltar i aktiviteter med fokus mot barn. Det kan exempelvis vara att planera julpyssel, ordna födelsedagsfester eller att gå på bio.