Kunskap om våld
Våld kan komma till uttryck på många olika sätt. Känner du någon som varit eller är utsatt av våld i nära relation? Hur kan man stötta och hjälpa någon som är utsatt som anhörig, kollega eller vän? Vart kan man vända sig för att få råd och stöd?

Har du någon i din närhet som du misstänker blir utsatt för våld i sin relation?
Kontakta oss på jouren 0240-199 10 för rådgivning. Eller hör av dig till den nationella kvinnofridslinjen, öppet dygnet runt 020-50 50 50 eller stödlinjen för män 020-80 80 80. Kvinnofridslinjen Stödlinjen för män
Vad kan man göra rent konkret som anhörig, kollega eller vän?
- Du kan erbjuda att ni tar en promenad eller en fika tillsammans, avskilt om det är möjligt. Säg sedan något i stil med; jag vet inte om det stämmer, men jag har lagt märke till att du inte ser ut att må så bra. Jag finns här om du vill prata. Eller; jag som din vän har märkt att du dragit dig undan på sistone. Vill du berätta hur det är? Hur har du det i din relation? Du kan också testa; Jag upplever en oro för dig och finns här och lyssnar när du vill prata.
- Sen är det VIKTIGT att du lyssnar och INTE dömer.
Pressa inte hen att berätta. Det kan behövas fler samtal. När och om hen öppnar upp säg inte att hen är idiotisk som stannar hos sin partner.
Utan tacka istället och beröm hen som var modig som vågade öppna upp. Sedan kan du erbjuda din hjälp
Ni kan kontakta en kvinnojour/mansjour/ungdomsjour tillsammans.
Är det akut och personen är i livsfara eller har behov av vård ring 112.
Vid allvarligt våld och om det finns barn med i bilden så kan ett skyddat boende vara det som behövs. Då bokar man en tid med socialtjänsten som utreder behovet och gör en planering för personen och barnet.