Kunskap om våld

Våld kan komma till uttryck på många olika sätt.  Känner du någon som varit eller är utsatt av våld i nära relation? Hur kan man stötta och hjälpa någon som är utsatt som anhörig, kollega eller vän? Vart kan man vända sig för att få råd och stöd?

Har du någon i din närhet som du misstänker blir utsatt för våld i sin relation?

Kontakta oss på jouren 0240-199 10 för rådgivning. Eller hör av dig till den nationella kvinnofridslinjen, öppet dygnet runt 020-50 50 50 eller stödlinjen för män 020-80 80 80. Kvinnofridslinjen Stödlinjen för män

Vad kan man göra rent konkret som anhörig, kollega eller vän?

  • Du kan erbjuda att ni tar en promenad eller en fika tillsammans,  avskilt om det är möjligt. Säg sedan något i stil med; jag vet inte om det stämmer, men jag har lagt märke till att du inte ser ut att må så bra. Jag finns här om du vill prata. Eller; jag som din vän har märkt att du dragit dig undan på sistone. Vill du berätta hur det är? Hur har du det i din relation? Du kan också testa; Jag upplever en oro för dig och finns här och lyssnar när du vill prata. 
  • Sen är det VIKTIGT att du lyssnar och INTE dömer.

Pressa inte hen att berätta. Det kan behövas fler samtal. När och om hen öppnar upp säg inte att hen är idiotisk som stannar hos sin partner.

Utan tacka istället och beröm hen som var modig som vågade öppna upp. Sedan kan du erbjuda din hjälp

 Ni kan kontakta en kvinnojour/mansjour/ungdomsjour tillsammans. 

Är det akut och personen är i livsfara eller har behov av vård ring 112.

Vid allvarligt våld och om det finns barn med i bilden så kan ett skyddat boende vara det som behövs. Då bokar man en tid med socialtjänsten som utreder behovet och gör en planering för personen och barnet. 

 

Olika typer av våld

Har du blivit slagen, knuffad, riven, dragen i håret?

Då har du blivit utsatt för fysiskt våld. 

Är det våld att kalla någon idiot varje dag? Komma med nedsättande och hånfulla kommentarer till sin partner? Förminska och trycka ned?

Ja det är psykiskt våld. 

Har din partner krävt att ha tillgång till dina lösenord och måste alltid veta vart du befinner dig? Hotar hen att sprida bilder på dig om du inte gör som din partner vill?

Då är det digitalt våld. 

Har hen haft sönder något av dina ägodelar du älskar? Har hen förstört saker hemma, exempelvis slagit näven i väggen så det blir ett hål.

Då är du utsatt för materiellt våld. 

Känner du en konstant inre stress och oro inför hens nästa utbrott och våldsamma beteende? Kan du höra på hens steg eller hur hen öppnar dörren vilket humör din partner är på?

Det är latent våld. Du är på helspänn, de sylvassa kommentarerna skjuts iväg och slaget ligger i luften.

Blir du isolerad från din familj och vänner? Kan du inte ha en normal kontakt med dina kollegor? För om du har det blir din partner svartsjuk och det blir konsekvenser.

Det är socialt våld

Vårdas du av anhörig? Får du dina mediciner när du ska ha dem? Kan du ta dig iväg hemifrån på egen hand eller är det bara möjligt när din partner är behjälplig och bestämmer när du får?

Försummelse är också våld!

Om du blir utsatt för våld så är det aldrig ditt fel! Det finns också stöd och hjälp att få! 

Du behöver inte och ska inte bära på det du upplever själv. 

Ensam är inte stark! 

Hör av dig på 0240-199 10. Vi finns här som medmänniskor för att lyssna och stötta. 

Vill du lära dig mer är du välkommen att höra av dig och komma på våra öppna föreläsningar. Se under "Det här händer hos oss" för datum. 

Eller gör en gratis webbkurs om våld

Webbkurs om våld