Grundutbildning

30:e jun 2021

16 september drar vi igång höstens grundutbildning för att bli volontär hos oss på Kvinnojouren Kullan i Falun!

Som volontär i vår förening så arbetar du ideellt med att svara på chatt och telefon, i nuläget gäller det onsdagar mellan 18-20, men desto fler vi blir desto mer kan vi utöka öppettiderna på kvällar och helger. När covid släpper greppet om oss planerar vi även för mer utåtriktad verksamhet där våra volontärer deltar och arrangerar. 

För att bli volontär hos oss behöver du vara 18 år, gå våran grundutbildning, skriva under tystnadslöfte, visa utdrag ur polisens belastningsregister samt stå bakom vårt mål: ett jämställt samhälle fritt från våld! 

I mötet med stödsökande behöver du som volontär identifiera dig som kvinna eller ha erfarenhet av att vara kvinna. Detta för att ha en större förståelse för de kvinnor vi möter och förkunskap om hur det är att vara kvinna i dagens samhälle. Dessutom är oftast förövaren en man och det kan därför kännas tryggt att prata med en kvinna. 

Upplägget för grundutbildningen är att vi först har en infoträff, där vi berättar lite om föreningen och om kursen. Efter det får ni deltagare ta ställning om ni vill gå själva utbildningen. Vi träffas då 6 torsdagar i rad á 2 timmar åt gången. Vi kommer bl.a. gå igenom stereotypa könsroller, hur det påverkar oss, vi kommer prata om mäns våld på strukturell nivå och våld i nära relationer, grupper med svagare samhällsstöd samt pornografi. Vi kommer även prata om bemötande och hur vi på bästa sätt kan stötta de som hör av sig.

Är du intresserad? Gå in och anmäl dig här