Vänskap

Vänskap är en viktig del av livet och alla människor behöver ha vänner. Speciellt viktigt kan det vara under barndomen, tonåren och det tidiga vuxenlivet. Ibland kan vänner få en att må hur bra som helst och ibland kan de få en att bli ledsen. En del människor gillar att ha många olika vänner medan en del föredrar att ha ett fåtal vänner.

En bra vän respekterar dig och den du är, och hen stöttar dig både när du mår dåligt och när du mår bra. En vän försöker inte få dig att göra något som du inte vill eller något som är olagligt. Vännen tycker om dig även när du inte glad och stöttar dig både när du går igenom svåra saker och när det går bra för dig. På ungdomsmottagningens hemsida (www.umo.se) har de frågat hur en bra vän är och man kan bland annat läsa svar som:

  • En vän ska vara snäll. Den ska vara omtänksam. Den ska dela med sig. Den ska vara bra på att turas om. Den ska kunna bevara en hemlighet. /En på mälarhöjdens skola
  • En bra vän ska alltid vara där för dig när du behöver den. En bra vän ska alltid finnas där för dig oavsett vad, och dem kommer alltid att respektera och stötta dina val i livet. /Anonym
  • en god vän är en som bryr sig, villig att hjälpa, som frågar hur mår du, vet hur du får dig att le /Ukamaka

Ibland händer det att vänner börjar bråka och blir sura på varandra. Det kan kännas jättejobbigt när den som var en närmast nu blivit den man bråkar med. Många gånger kan man be om ursäkt till varandra för bråket, men beroende på vad det handlat om kan det ibland vara svårt. Man kan känna sig sviken, ensam och ledsen när en vän har sagt eller gjort något elakt mot en. Ibland är det en själv som har sagt eller gjort något elakt och sett hur kompisen blivit sårad – då är det bra att försöka be om ursäkt och prata om det som hänt. Oftast är det bra om man är ärlig med hur man känner och kan säga om det är något speciellt som har gjort en ledsen eller sårad.

När man ska hitta vänner är det bra att försöka vara sig själv. En del tycker att det är viktigt att ha gemensamma intressen som till exempel en viss sport, musikinstrument, teater eller kanske samma datorspel. Det kan också vara bra ställen att hitta nya kompisar på. Men man kan också hitta nya kompisar i till exempel skolan, på jobbet, på en fest eller genom gemensamma vänner. En del hittar vänner på internet. Det viktigaste är inte att ha gemensamma intressen utan att man respekterar och vill varandra väl. En del blir istället intresserade av personer som är olika dem själva, om man till exempel är väldigt sprallig kanske man gillar en vän som är lugn.

Vissa vänskapsrelationer varar i många, många år och i vissa fall hela livet – medan andra rinner ut i sanden eller tar slut. Vänskapsrelationerna kan ta slut för att man helt enkelt inte vill vara vänner längre eller för att man av olika anledningar har svårt att behålla banden, när man blir lite äldre kanske man skaffar sig helt olika liv eller flyttar långt ifrån varandra. Ibland kan man ta upp kontakten med varandra igen efter ett tags tystnad. Nu för tiden kan man hålla bra kontakt med sina vänner online eller via telefonen om man inte har möjlighet att ses.

Om du är orolig för en kompis som behöver mer stöd än du kan ge kan du alltid vända dig till en vuxen som du har förtroende för. Det kan till exempel vara föräldrar eller lärare, men också kurator eller en tjejjour.