"Högt tryck på Luleås tjejjour"

07:e jul 2021

Tjejjouren i Luleå var snabba med att pandemi-anpassa verksamheten och har under det senaste året mer än dubblat öppettiderna.

En följd av pandemin är att fler är och har varit hemma och blivit mer isolerade. 

– Det leder till att en del blir instängda med sina förövare, att de med jobbiga familjesituationer inte kommer hemifrån och att den psykiska ohälsan ökat, säger Kigge Fasth, verksamhetssamordnare och projektledare på Tjejjouren i Luleå.

Tjejjouren var snabba med att ställa om och så fort restriktionerna i mars 2020 kom anpassade de sig. De gick från att ha chatten öppen en kväll i veckan och sporadiskt vissa dagar när de anställda inte föreläste på skolor till att nu vara öppen varje vardag mellan klockan 11–13 och tisdag- och torsdagskvällar 19– 21. 

– Tack vare hjälpsamma jourtjejer har det varit möjligt och det har varit bra för behovet har verkligen funnits, säger Kigge Fasth.

Hon berättar att det varit ett högt tryck på stödchatten under pandemiåren. Tjejer har skrivit in om allt från att de har föräldrar som dricker för mycket, att hotfulla situationer uppstått hemma, till att många känner sig ensamma och har ångest.

– Vi är ju inga kuratorer eller experter och det gör att relationen mellan oss på Tjejjouren och tjejerna blir väldigt kravlös. Vi vill att stödsökande inte ska känna sig tvungna att kontakta oss med konkreta problem utan att de ska kunna skriva till oss om en känsla av att något är fel eller vad som helst egentligen.

Tjejjourens mål är att finnas där för den som behöver någon att prata med, de kan exempelvis hjälpa till med att peppa och stötta personen. Tanken är att tröskeln ska vara låg så att de når så många som möjligt. 

Enligt folkhälsomyndigheten har smittskyddsåtgärderna påverkat ungdomar och unga vuxnas vardag och statistik avslöjar ökade sömnbesvär, ångest och stress, samt minskande fysisk aktivitet.

– Därför menar jag att vi har en jätteviktig samhällsfunktion, och inte bara vi utan alla jourverksamheter. Vi finns, vi vill nå ut och vi ställer inga krav på den som söker upp oss, därför kan vi fungera som ett första steg för någon som söker hjälp. 

Nu när samhället öppnar igen efter pandemin kommer öppettiderna fortsatt vara utökade. 

– Vi får utvärdera hur ofta vi ska ha öppet på vardagarna, det beror dels på vilket behov som finns och på hur mycket våra jourtjejer kan ställa upp, men att vara tillgängliga två kvällar i veckan i stället för en ser vi som vår nya standard. 

 

- Lotten Vallgårda

Kuriren, Luleå 2021-07-07

 

Till artikeln