Vi måste stoppa porrens skadeverkningar – och läget är akut!

25:e nov 2020

Idag på FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor släpper riksförbundet Unizon, som Tjejjouren Luleå är en del av, rapporten Det här är inte ok!. I den samlas ungas röster och tjej- och kvinnojourernas erfarenheter av att stötta en generation utlämnad till porrindustrin.

Många unga tjejer som hör av sig till oss vittnar om grovt våld och hårt sex. Det här tillhör de unga människornas vardag.

I rapporten finns flertalet vittnesmål samlade. Som detta:

”Min kille förväntade sig att jag skulle ställa upp på allt sånt som dom gör i porr. Jag kände mig som en docka och inte som en människa. Jag är glad att det tog slut men mår dåligt av det fortfarande.”

Samtidigt visar en Sifoundersökning från september 2020 att 8 av 10 unga vill ha lagstiftning som begränsar spridningen av porr på nätet, och 7 av 10 i hela Sveriges befolkning vill detsamma. Det är tydligt att det finns en stark opinion. Barn och unga vill själva slippa se porr.

Så varför händer det inget?

Tjejjouren Luleå står bakom dessa krav som Unizon tagit fram:

  1. Inför lagstiftning om åldersverifikation på kommersiella porrsajter.
  2. Internetleverantörer ska som standard erbjuda kunder porrfria internetabonnemang där kunder som vill se pornografi får göra ett tillval.
  3. Skapa porrfria miljöer för barn med hjälp av kritiska samtal, policyer och tekniska lösningar på skolor och andra platser där barn vistas.
  4. Modernisera sex- och samlevnadsundervisning så att den förebygger sexuella övergrepp och främjar jämställdhet med hjälp av ett kritiskt och kunskapsunderbyggt förhållningssätt till porr.
  5. Regeringen bör tillsätta en utredning.

 

Vi tycker att ni borde belysa detta.

Hör gärna av er till Kigge Fasth, Tjejjouren Luleå, så berättar vi mer.

070-306 08 80 eller kigge@tjejjourenlulea.se

 

Denna vecka, 23-29 november, pågår En vecka fri från våld, ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och Män. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna och arrangeras i år för femte året i rad.

På lokal nivå anordnar Tjejjouren Luleå en rad evenemang.