Intervju med en jourtjej

Vår jourtjej Ebba berättar om sina erfarenheter i Tjejjouren Luleå och varför en ska lämna en intresseanmälan till höstens grundutbildningstillfälle.

Hej Ebba, vem är du?

Jag är 28 år, uppvuxen, hemvändare och boende i Luleå. Gillar kulturupplevelser, att träna och hänga med kompisar. På fritiden går jag gärna på bio, skapar grejer, bygger på min stuga och arrangerar loppisar tillsammans med kompisar.

 

Har du någon förebild?

En förebild som jag haft under min uppväxt är Tavi Gevinson, faktum är att vi är lika gamla, eller att jag till och med är en månad äldre än henne. Hon drev under många år ett community för tjejer och icke-binära på nätet som hette Rookiemag. Jag hängde där varje vecka hela min tonårstid och jag tror att det har format mig jättemycket. Framför allt var det ett community som var väldigt peppande, inkluderande och inspirerande till att vara kreativ. Tavi har inspirerat mig mycket till att våga tro på mina idéer och att tjejer tillsammans kan skapa magi.

 

Hur länge har du varit engagerad i Tjejjouren Luleå?

I snart ett år!

 

Hur skulle du beskriva året i jouren?

Utvecklande och stärkande. Jag har under året fått fokusera på saker som jag annars inte möter direkt i min vardag. Det har inneburit andra sätt att se på samhället runtomkring en och jag har fått fördjupad syn på många av de utmaningar som tjejer ställs inför idag. 

 

Varför valde du att engagera dig i Tjejjouren Luleå?

Jag ville göra någonting viktigt, jag kände att jag hade tid över och ville lägga den på någonting där man kan göra skillnad, och samtidigt lära sig saker.

Sedan ville jag engagera mig i ett sammanhang med personer som har samma värderingar och feministisk agenda. Det är någonting jag tror på och genom tjejjouren kan man göra skillnad som påverkar samhället och stärker tjejer!

 

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig väldigt mycket kring våld. Dels hur utbredd våldsutsattheten är i samhället, dels hur en kan bemöta det på ett sätt som stärker den utsatta. Generellt har jag fått handfasta tips på hur man bemöter människor i olika situationer och hur man kan finnas där på ett stöttande sätt.

 

Har du haft nytta av detta i din vardag?

Ja, framför allt i jourarbetet. Men man får också nya sätt att se på saker och ting och blir kanske mer ifrågasättande till de som händer runtomkring. Kanske också nya metoder för att säga ifrån när något inte är okej. Man får med sig mycket som man har nytta av i sen egen vardag också.

 

Vem passar som medlem i Tjejjouren Luleå?

Många passar på olika sätt. Det är ett jättebra sammanhang ifall man har ett engagemang som man inte riktigt vet vad man ska göra av. Som jag kände tidigare, jag vet att jag vill ha ett mer jämställt samhälle och jag vet att jag brinner för frågan men jag vet inte hur jag ska ta tag i det. Här kan man göra det tillsammans på ett sätt där det känns att man gör skillnad.

Vi är väldigt olika, personerna i jouren har olika bakgrunder och olika erfarenheter vilket gör att vi också lär oss mycket av varandra.

Rent praktiskt krävs det att man vill avsätta lite av sin tid för att kunna hålla i gång sitt engagemang.

 

Varför ska man söka som jourtjej enligt dig?

Man får träffa bra tjejer och man får lära sig oerhört mycket. Och man gör skillnad på riktigt. Man kan engagera sig på många olika sätt och ens engagemang i jouren kan styras efter vad man gillar att göra och tycker är viktigt.

 

Vad skulle du säga är det bästa med att vara engagerad i Tjejjouren Luleå?

Gemenskapen. Att ha en gemensam vision om ett mer jämställt samhälle och göra detta tillsammans. Sen också att träffa de andra jourtjejerna och lära känna nya tjejer som är fina personer. Att hitta nya kompisar som vill lite samma sak. 

Sen är det alltid fint att få finnas där för någon som behöver stöttning såklart.

 

Vad är det roligaste/mest utvecklande du har gjort i jouren?

Det roligaste jag har gjort är när jag och en annan jourtjej arrangerade tjejträning.

Det mest utvecklande är de utbildningar jag gått samt att sitta i chatten. Det är där man får nya sätt att se på saker och får prata med tjejer som man annars aldrig hade kommit i kontakt med.Tack Ebba! Vi är glada att du är en del av oss på Tjejjouren Luleå.