Orange Day

25:e nov 2021

Idag den 25 november uppmärksammar vi på tjejjouren Siljan FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, eller Orange day som det också kallas. Syftet med Orange day är att uppmärksamma våld mot kvinnor. Den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades 1999 av FN:s generalförsamling, 2008 lanserades kampanjen Orange day av den dåvarande generalsekreteraren. Dagen ska fungera som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Idag den 25 november, Orange day, är också starten på 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence, ett globalt initiativ som stöttas av FN. 

Unizon medverkar idag på flera olika evenamang för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. HÄR kan du läsa mer om var Unizon medverkar och själv ta del av vad Unizon och andra aktörer har att säga. 

Om du själv är utsatt för våld kan du höra av dig till oss på tjejjouren Siljan, eller någon annan av Unizons jourer. Vi finns här för dig för att ge dig stöd! 

Du kan själv uppmärksamma Orange day genom att bära något orangeat och använda hashtagsen #orangetheworld #orangeday på dina sociala medier!

All information är tagen från UN Womens webbsida, där kan du läsa mer om Orange day!