Kvinnojour släpper film om barn som drabbas av våld i hemmet

28:e jan 2020

Med filmen Jag, Julia hoppas Agera kvinnojour i Solna skapa medvetenhet kring hur många barn som drabbas av våld i hemmet. Nyligen visades filmen vid Göteborgs filmfestival.

Spridning. Filmen ska uppmärksamma barn som utsätts för våld i hemmet. Bridgett Stehag är verksamhetschef på Agera kvinnojour. Foto: Nadja Endler/ Anton Kyhlbäck, arkiv

Artikel ur Mitt i 28 jan 2020: Den ideella samt politiskt och politiskt obundna organisationen Agera kvinnojour, som har sin lokal i Solna, jobbar med att hjälpa kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relation. Verksamheten stöttas ekonomiskt av Solna stad och de tar även emot behövande som bor utanför Solnas kommungräns.

Nu har organisationen, tillsammans med flera kända filmprofiler, släppt den 15 minuter långa filmen ”Jag Julia”, som fokuserar på barn som utsätts för våld i hemmet.

Vill skapa medvetenhet

Filmen visade på Göteborgs filmfestival som en del av festivalens kortfilmskategori: ”Nordic Shorts: Young Hearts”.

– Målet är att nå ut med budskapet och skapa medvetenhet om hur många barn som drabbas, säger Bridgett Stehag, verksamhetschef på Agera kvinnojour.

Av Göteborgs filmfestival beskrivs att filmen handlar om den 14-åriga Julia. En tjej som spelar in peppiga videor hemma, men som också har en hotfull och våldsam pappa. Filmen skildrar problematiken och hennes väg mot förändring och uppbrott.

Filmen visades under veckan, men kommer även att gå att se i Stockholm senare under våren.

– Vi har redan fått jättebra respons, det är rörande, säger Bridgett Stehag.

Bland de medverkande finns den guldbaggnominerade skådespelaren Olle Sarri, regissören Arvin Kananian, från ”Vår tid är nu” och fotografen Annika Aschberg.