Barn som upplever våld i hemmet uppmärksammas av Agera Kvinnojours film ’Jag Julia’ under Göteborgs filmfestival

25:e jan 2020

200 000 barn upplever våld i hemmet varje år i Sverige. Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång och fem procent har gjort det ofta. Att en person som ska vara ett barns trygghet slår/hotar en närstående är farligt för barnets hälsa och framtid. Därför har Agera Kvinnojour med hjälp av en rad välkända skådespelare skapat filmen ’Jag Julia’ som synliggör barns utsatthet och hur barn påverkas av våld i hemmet. En bred spridning av filmen till allmänhet och yrkesverksamma hoppas öka engagemanget för dessa barn. Göteborgs Filmfestival 2020 väljer att visa filmen under fyra dagar i Januari 2020 och är en del i kortfilmskategorin ’Nordic Shorts: Young Hearts’ med världspremiär den 25 Januari.

Göteborgs filmfestival beskriver filmen:

”14-åriga Julia spelar in peppiga videos hemifrån, men bakom kulisserna präglas tillvaron av ett ständigt hot från hennes våldsamma pappa. Utifrån Julias perspektiv skildras den komplexa och problematiska vägen mot uppbrott och förändring.”

Att göra osynliga barns röst hörd viktigare än någonsin

Barn som upplever våld i hemmet ser ofta små möjligheter till förändring och behöver bemötas av samhället i större utsträckning.[2]

– ”Filmen är rätt i tiden med tanke på att barnkonventionen blivit lag 1 Januari 2020.

Barnkonventionen innebär ökade krav på att barns röst ska bli hörda och att vi tar dem på allvar, vilket inte är fallet idag” förklarar Ageras ordförande Nicole Gondek Baig. I ljuset av barnkonventionen har vi valt ett visuellt berättande ur Julias perspektiv för att belysa våldets förödande effekter på barns hälsa och välmående.

Berättelsen om Julia är fiktiv och framtagen efter samarbete med professionella yrkesverksamma vilka mött barn som upplevt våld i nära relation. Agera Kvinnojour samarbetade med produktionsbolaget Makeriet Film för att realisera sin dröm om att ge en röst för många barn som inte vågar berätta om det trauma de genomlever eller upplevt.

– ”Ger filmen en igenkänningsfaktor för något våldsutsatt barn eller förälder och motiverar den personen att våga berätta för en vän eller en ungdomsjour/kvinnojour; då har vi uppnått vårt mål” säger Giuliana Michaj, medproducent från Agera. Ett annat mål är att det skapar samhällsdebatt där barns status höjs; ”Vi måste bli bättre i Sverige på att se dessa barn som egna brottsoffer med en egen rätt till stöd och trygghet” berättar Bridgett Stehag, verksamhetschef på Agera Kvinnojour.

Filmaktuella stjärnskott spelar i Jag Julia

Biobesökare kan se ’Jag, Julia’ på biografer den 25/1, 27/1, 29/1, 1/2 i Göteborg. Kortfilmen är regisserarad av uppmärksammade skådespelaren Arvin Kananian (Vår tid är nu, Aniara m.fl.) I rollerna hittar vi sjärnskottet Ylvali Rurling (Svt:s ’Dröm’) samt Guldbaggenominerade Olle Sarri (Tillsammans, Apan, Olle möter Sarri m.fl.) och Anna Littorin. Filmfotograf är ingen mindre än Annika Aschberg.

Utlandsdistribution via Svenska Filminstitutet

’Jag Julia’ har även uppmärksammats av Svenska Filminstitutet som valt filmen för sin utlandsdistribution. Filmen hoppas även spridas via andra nationella och internationella festivaler efter Göteborgs filmfestival. Ett av dessa är BUFF, International film festival (Barn och Ungdomsfilmfestivalen i Malmö).

Agera Kvinnojour

Agera kvinnojour arbetar för att möta kvinnor och barn samt synliggöra deras verklighet.

Agera Kvinnojour är en ideell, politiskt- och religiöst obunden förening. Agera arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

’Jag Julia’: produktion av Makeriet Film

Filmteam (Ej fullständig lista)

Regissör - Arvin Kananian

Producent - Mistre Tesfaye

Manus - Arvin Kananian, Mistre Tesfaye

Fotograf - Annika Aschberg

Klippare - Tove Nowén

Musik - Max Kiusaalas

Medverkande - Olle Sarri, Ylvali Rurling, Anna Littorin

Agera Kvinnojour Sakkunniga - 

Ordförande Nicole Gondek Baig  

Verksamhetschef Bridgett Stehag

Associate Producer - 

Vice-ordförande: Giuliana Michaj

Längd film: 15 min.