Förbjud sexköp även utomlands

10:e jun 2014

VM är en fest för fotbollsfantaster runt om i världen. En global händelse som direktsänds inför miljontals tittare. En uppvisning av några av världens främsta idrottsstjärnor. Men fotbollsfesten innebär också en uppvisning i sexism och machokultur.

Sambandet mellan fotboll och mäns sexköp är välkänt men obekvämt att föra på tal. När dåvarande JämO Claes Borgström i samband med VM i Tyskland 2006 föreslog att Sverige skulle bojkotta VM på grund av att sexköp och bordellverksamhet är lagligt i landet möttes han av ett enormt mediedrev. Borgström fick utstå både hat och hån och det var tydligt att frågan berörde en öm punkt.

Den svenska sexköpslagen är en av våra viktigaste segrar i kampen för jämställdhet. Den tydliggör att det är efterfrågan, eller köparen, som är problemet. Om det inte fanns någon efterfrågan skulle det heller inte finnas något utbud, och inte heller någon människohandel för sexuella ändamål.

Sedan lagen infördes har antalet sexköp i Sverige minskat markant. Andelen svenska män som uppger att de någon gång köpt sex har minskat, från en av åtta 1996 till en av tolv tio år senare. Gatuprostitutionen har minskat med 50 procent och Sverige är inte längre ett lika attraktivt land för människohandlare. Lagen har bevisligen haft en normerande verkan.

Men även om lagen haft en positiv effekt i Sverige så vet vi att svenskar fortfarande köper sex utomlands. Åttio procent av de svenskar som köper sex gör det utanför landets gränser. Något verkar hända med synen på jämställdhet när vi reser bort från Sverige.
Nu arrangeras fotbolls-VM igen i ett land där det är lagligt att köpa sex och driva bordeller. I månader har vi fått rapporter om att bordellerna i Rio De Janeiro förbereder sig och att kvinnor i prostitution får lära sig engelska för att möta de utländska kunderna inför fotbollsfesten. Det är dags att idrottsrörelsen tar sitt ansvar och står upp för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Den 12 juni, samma dag som fotbolls-VM börjar, inviger den nordiska kvinnorörelsen det största forumet för kvinnors rättigheter och jämställdhet på 20 år – Nordiskt Forum i Malmö. Att kriminalisera sexköp utomlands är ett av den svenska kvinnorörelsens krav inför mötet i Malmö. Nu väntar vi på att Fotbollsförbundet och våra politiker möter upp våra krav och står upp för kvinnors rättigheter.  Det är dags att ta steget fullt ut och förbjuda svenskars utnyttjande av kvinnor oavsett var det sker.

 

Zandra Kanakaris, ordförande, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Olga Persson, förbundssekreterare, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Karin Svensson, ordförande, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

Stéphanie Thögersen, programansvarigSveriges Kvinnolobby

Gertrud Åström, ordförande Sveriges Kvinnolobby

Ida Östensson, initiativtagare till FATTA-kampanjen

Publicerad i Aftonbladet Debatt 10 juni 2014