Män som mördar kvinnor: Unizon i media

20:e apr 2021

Här kan du ta del av Unizons mediala uttalanden med anledning av att fem kvinnor har mördats av män de senaste tre veckorna.

Unizon i media - ett urval:

TV 4 Efter fem: Kraftig ökning av samtal till kvinnojourerna ”Alarmerande läge”
6 maj - Olga Persson kommenterar dagens riksdagsdebatt om mäns våld mot kvinnor

Dagens ETC: Gör det enklare för utsatta kvinnor att få egen bostad
6 maj - Unizon, Jagvillhabostad.nu och Hyresgästföreningen i debatt inför riksdagsdebatten 

Sveriges Radio: Vi välkomnar satsningen – men fler män måste åtalas
4 maj - Olga Persson om polisens satsning IGOR. 

Aftonbladet: Här är kvinnojouren där alla arbetar ideellt
Rebecka Andersson om de pengar Aftonbladets läsare samlat in till Unizon.
1 maj

Regeringen.se: Rundabordssamtal med civilsamhället om mäns våld mot kvinnor
30 april

Regeringen.se: Möte med riksdagens partier om mäns våld mot kvinnor
29 april - Möte med riksdagens partier om mäns våld mot kvinnor

Kindaposten: Här är våldets varningstecken att vara uppmärksam på
29 april - Rebecka Andersson intervjuas.

Resumé: Efter rapporterna om mäns dödliga våld mot kvinnor – Acne gör kampanj med budskapet ”Det är nog nu”
28 april - Olga Persson kommenterar gemensam kampanj med Acne.
– Mäns våld mot kvinnor är inte en isolerad fråga utan angår hela samhället. Genom att vara en gemensam röst för jourerna som finns runtom i hela Sverige påverkar vi politiker och myndigheter att ta sitt lagstadgade ansvar. Denna kampanj är ett viktigt steg i att nå ut till dem, men främst att berätta för utsatta kvinnor att de inte är ensamma och att det finns stöd att få, säger Olga Persson, ordförande för Unizon i en kommentar.

Aftonbladets podd Aftonbladet Daily: Ett svek mot alla kvinnor
23 april - Rebecka Andersson, generalsekreterare Unizon, intervjuas.

SVT Nyheter: Så vill riksdagspartierna kraftsamla mot kvinnovåld
23 april - Unizons ordförande Olga Persson bedömer att den politiska viljan att stoppa kvinnovåldet är stark, men att det riskerar att bli stora brister i samordningen av åtgärder.
– Men för första gången riktar man fokus på männen som begår de här allvarliga brotten och kallar dem för vad de är: kriminella som är både målinriktade och hänsynslösa. Det är en skillnad mot tidigare då det mest låtit som omskrivningar.
Även i SVT Nyhetstecken. 

Sveriges Radio: "Kvinnojourer om skärpta straff: Måste följas upp"
23 april Unizons ordförande Olga Persson.
– Lagstiftning är en sak, men sen måste ju det också få till ett förändrat arbetssätt. Det måste leda till det och det måste följas upp av alla de människor som deltog här på mötet idag. Var tredje månad är ju ett bra förslag, och inte nästa gång fem kvinnor mördas under loppet av tre veckor, säger Olga Persson till P3 Nyheter.

Aftonbladet: Kvinnojourernas glädje över svenska folkets engagemang 
23 april, Unizons ordförande Olga Persson
– Det här är pengar som betyder enormt mycket för oss och för kvinnorna och barnen, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

Dagens Arena: Vi kräver handling mot våldet
20 april, DEBATT: Tusentals kvinnor lever gömda och deras liv begränsas varje dag medan förövaren går fri. Nu är det hög tid att det politiska pratet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra övergår i operativa insatser, skriver Unizon, riksförbund för över 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer.

TT, Göteborgs-Posten med fler: "Tre av fyra nekas kontaktförbud"
20 april, Unizons ordförande Olga Persson
– Det här är en sista utväg för väldigt många kvinnor. När de får avslag upplever de det som att samhället säger "du är inte skyddsvärd", säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.
– Kontaktförbudet innebär inget som helst skydd om det inte får några konsekvenser när det överträds. Men det är ändå en viktig markering från samhällets sida att vi inte accepterar att män hotar och förföljer kvinnor som har sagt att de inte vill ha kontakt, säger Olga Persson.
Även: Omni: "Tre av fyra nekas kontaktförbud"

Nyheter24: Endast en av fyra beviljas kontaktförbud: "Ett svek"
20 april, Unizons generalsekreterare Rebecka Andersson
– Av kvinnorna uppfattas det generellt som ett svek från samhället. Man tror inte på oron och rädslan hos de här kvinnorna. Det gör i sin tur att kvinnorna själva måste göra vad de kan för att överleva, till exempel genom att fly och gömma sig. Men egentligen är det ju männen som inte ska kunna röra sig fritt, inte offren som inte gjort något fel, säger Rebecka Andersson. 

Aftonbladet: Kvinnojourernas ilska - vill att mäns våld mot kvinnor ska klassas som hatbrott
20 april, Unizons ordförande Olga Persson
Unizon kallar de senaste veckornas misstänkta kvinnomord och mäns våld mot kvinnor för en skuggpandemi – och kräver nu krafttag från politiker.
– Det är ett totalt misslyckande att vi inte lyckas förändra mäns beteende, säger Olga Persson, ordförande för Unizon.

P4 Östergötland: "Dödliga kvinnovåldet - få skyddas
20 april, Unizons ordförande Olga Persson om att 1 av 4 ansökningar om kontaktförbud avslås
- När de får avslag upplever de det som att samhället säger, du är inte skyddsvärd, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.

Expressen: "Var tionde kvinna utsatt för våld eller hot"
20 april, Unizons ordförande Olga Persson
– Siffrorna visar på ett enormt mörkertal jämfört med hur många kvinnor som gör polisanmälningar, säger Olga Persson, ordförande i Unizon som samlar landets kvinno- och tjejjourer.

Aftonbladet: Därför startar Aftonbladet insamling
20 april "Mäns våld mot kvinnor är en fråga som vi kommer fortsätta att lägga mycket kraft på att bevaka. Men vi vill också försöka ta till vara på det stora engagemang som Aftonbladets läsare visat de senaste veckorna. Många hör av sig och vill göra något för att stötta, för att hjälpa. Därför startar Aftonbladet nu en insamling".

Aftonbladet: Hjälp kvinnojourerna att rädda liv

Dagens Nyheter: ”Begränsa mäns livsutrymme – för att skydda liv”
19 april, Unizons ordförande Olga Persson
- Det behövs offensiva åtgärder där mäns livsutrymme begränsas för att skydda kvinnor och barns liv, säger Olga Persson, förbundsordförande Unizon.

SvD: Våldet befaras öka: "Det behövs höjd beredskap"
19 april, Unizons ordförande Olga Persson
– Vi har sedan fler år krävt att mäns våld mot kvinnor får samma fokus som mäns våld mot andra män, alltså det som i politiken kallas gängkriminalitet. Vi vill ha ett lika systematiskt 34-punktsprogram och tydliga regeringsuppdrag till berörda myndigheter, främst Polismyndigheten, Domstolsverket och Åklagarmyndigheten, säger Olga Persson.

SVT Aktuellt 19 april 2021 
19 april, Unizons ordförande Olga Persson
- Vi är många som fått nog. Kvinnors liv är värda mer än såhär. Man förhör inte misstänkta eller anhöriga, och kvinnor tvingas leva gömda i årtionden för att mannen inte hålls ansvarig. Alla människor i Sverige tycker att det är oacceptabelt, säger Olga Persson. 

ETC: "Vi är trötta på politiska budskap - vill ha konkreta satsningar"
19 april, Unizons ordförande Olga Persson
– Vi är trötta på politiska budskap om att jourrörelsen är viktig och att mäns våld ska upphöra, men sedan uteblir satsningarna. Vi vill ha konkreta uppdrag till relevanta myndigheter, som följs upp. Vi vill ha en samordning på regeringskansliet som går att förstå. Som det är nu ser vi att frågan om kvinnors liv och hur rättsväsendet ska hantera de frågorna inte får den statusen som krävs, säger Olga Persson.

P3 Nyheter: Kvinnojour om morden: "Inte förvånad"
19 april, Unizons ordförande Olga Persson
- Det är beklagligt att det ska krävas att fem kvinnor mördas för att partisamtalen ska komma till. Vi har stora förväntningar på de partiöverskidande samtalen. När partierna sätter sig ned förväntar vi oss ett 34-punktsprogram som det som finns för gängkriminalitet där alla arbetar för en nollvision mot mäns dödliga våld mot kvinnor, säger Olga Persson. 

 

Unizons politiska krav på området mäns våld mot
kvinnor: 

  • Kunskapen och medvetenheten om att kvinnor mördas för att de är kvinnor måste öka. Ett första steg är att definiera mäns dödande av kvinnor som femicid.
  • Om ett motiv för brottet har varit att kränka personen på grund av att hon är kvinna ska brottet klassas som hatbrott, vilket ska innebära en straffskärpning, särskild statistikföring och utbildning för hela rättskedjan.
  • Myndigheter, hela rättsväsendet, hälso- och sjukvården samt socialtjänst ska ha ett tydligt uppdrag att bryta den uppåtgående mordkurvan.
  • Alla poliser som arbetar med mäns våld mot kvinnor och barn, särskilt de som arbetar i de särskilda satsningar som Initiativ Gryning som ska finnas i varje polisregion, måste ha ett tydligt ledarskap, få utökade resurser och en intern statushöjning. All grundutbildning och fortbildning om alla former av mäns våld måste förstärkas.
  • Förbättra rutinerna vid polisanmälan. Alla kvinnor måste få ett kompetent målsägandebiträde och polisen bör arbeta snabbt med att säkra bevis och hålla förhör på en plats där kvinnan känner sig trygg. Polisen måste erbjuda ett omfattande personskydd och brottsofferstöd och samarbeta med kvinnojourer.
  • Fokusera på förövaren. Vi vill se ett förstärkt och förbättrat arbete med männen och killarna som utövar våld, hotar och våldtar.
  • Använd lagrummet som finns i fridskränkningsbrotten.
  • Män som mördar eller utövar allvarligt våld mot sitt barns mamma ska automatiskt förlora vårdnaden.
  • Höj straffen för grov kvinnofridskränkning från 9 månader till 12 månader.
  • Avsätt långsiktiga, flexibla resurser till kvinno- tjej och ungdomsjourer så att vi kan arbeta utifrån våra expertkunskaper.

För intervjuer och kommentarer: kontakta pressekreterare Nina Ljungberg, 073 924 34 92