"There is no safe way to strangle a person"

14:e feb 2023

Strypning är en dödlig våldshandling som vi pratar alldeles för lite om i Sverige idag. Den 14:e februari anordnade Unizon konferensen När dödliga våldshandlingar normaliseras för att sätta fokus på frågan.

 

- Vi pratar inte tillräckligt om strypning i Sverige ännu. Strypning är röd flagga för dödligt våld och en våldshandling de allra flesta tycker är väldigt allvarlig. Ändå har vi begrepp som ’strypsex’. Det är ett stort misslyckande, sade Olga Persson, ordförande Unizon.

- Det finns inget ’säkert’ sätt att strypa någon. Vi måste behandla strypningar som de dödliga våldshandlingar det är, sade Dr Catherine White, klinisk chef för sexualbrott på avdelningen på Faculty of Forensic & Legal Medicine, Storbritanniens motsvarighet till Rättsmedicinalverket.

Dr Catherine White berättade att det inte krävs lång strypning för att göra stor skada. Efter 6,8 sekunder kan man förlora medvetandet, efter 15 sekunder inkontinens i form av kiss, efter 30 sekunder avföring och efter 4-5 minuter hjärndöd.

- Jag känner nog ingen som inte haft en kille som velat testa strypsex. Det är sorgligt att både tjejer och killar växt upp med våldsporr och dålig sexualundervisning utan vuxna att prata med. Det är skönt att höra här idag att vuxna utbildar sig om vad som pågår i ungdomars liv, sade Yasmine Brunstorp, juridikstuderande i ett samtal om ungas perspektiv.

En polispanel med Patrick Ungsäter, regionpolischef Bergslagen, Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare brott i nära relation och polisinspektör, och Anna Jinghede, Kriminaltekniker och doktorand i våldsforskning berättade om polisens arbete. Slutsatser: Uppföljning, kunskap och prioritering krävs.

- Det handlar om struktur, kultur och hur vi prioriterar inom polisen. År 2023 kommer mäns våld mot kvinnor vara ett av våra fem allra mest prioriterade operativa mål.  De operativa målen måste vi se på längre sikt och våga hålla i, förändring i en hel organisation tar tid, sade Patrick Ungsäter, regionpolischef Bergslagen.

- Metodstöd finns men används inte som det beslutats. Det ska implementeras och sättas krav på att användas. Alla polisanställda ska göra initial riskbedömning och strypvåld blir en viktig fråga i den bedömningen, sade Erika Gyllenswärd, polisinspektör & verksamhetsutvecklare Brott i nära relation.

- Det har saknats kunskap ihop med fördomar om vad som är möjligt att göra kriminaltekniskt. Vi ska jobba med att bevisa vad hon utsatts för – det är inte målsägandens ansvar, sade Anna Jinghede, polisinspektör & kriminaltekniker.

Tack alla som deltog på denna livsviktiga konferens!