Dödsorsak: kvinna – Riksdagshearing 6:e december, Internationella dagen mot femicid

06:e dec 2022

Internationella dagen mot femicid finns inte än, men måste tyvärr finnas. Kvinnor måste överleva. Idag den 6:e december anordnar Unizon och Liberalerna riksdagshearingen Dödsorsak: Kvinna. Josefina berättar om hur pappa dödade mamma, vad hon hade behövt och vad samhället måste göra för att inte en enda kvinna till ska dödas. Media hälsas välkomna efter anmälan.

 

Kvinnor är aldrig fria från mäns våld. Kvinnor är inte trygga i hemmen och inte trygga på gator, torg eller när de deltar i det demokratiska samtalet. I somras knivmördades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Visby. Idag meddelas domen.

 Kvinnor i alla åldrar och med olika bakgrund och yrken riskerar att utsättas för mäns våld. Mäns hat mot kvinnor måste definieras som den politiska terrorhandling det är, könade våldshandlingar som sprider skräck och vanmakt i hälften av befolkningen. En internationell dag mot femicid skulle tydliggöra det, och allas vårt ansvar att se till att inte en enda kvinna till dödas, säger Olga Persson, ordförande Unizon. 

Idag den 6:e december ställer sig Unizon bakom Global 16 Days of Activism krav till FN: Gör 6:e december till Internationella dagen mot femicid. Tillsammans med Liberalerna anordnar Unizon hearingen Dödsorsak: kvinna.

 Idag uppmärksammar vi en bokstavligen livsviktig fråga, kvinnors och flickors rätt att överleva och leva ett liv i frihet från mäns våld, fria från hedersrelaterat våld och förtryck. Vi Liberaler fortsätter vårt viktiga arbete i kampen för alla likas värde och för allas rätt att leva sitt liv i frihet, säger Camilla Mårtensen, riksdagsledamot Liberalerna.

 

Media hälsas välkomna till hearingen i riksdagen idag 6:e december klockan 13:00-14:00
Anmälan till: Nina Ljungberg, pressekreterare Unizon, nina.ljungberg@unizon.se

Presskontakt Unizon
Nina Ljungberg, nina.ljungberg@unizon.se, 073 924 34 92

Presskontakt Liberalerna

Mattias Holmqvist, mattias.holmqvist@liberalerna.se, 072-224 58 55


Fakta: Över hela världen dödas kvinnor av män för att de är kvinnor. 2021 dödades runt 45 000 kvinnor och flickor av partners eller familjemedlemmar. Det betyder runt 5 kvinnor och flickor varje timme. Förra året dödades 15 kvinnor i Sverige av en man hon hade eller hade haft en relation med, det är en kvinna var tredje vecka som inte får leva sitt liv. Hur många som dödats hittills i år vet vi inte, eftersom ingen myndighet har i uppdrag att löpande sammanställa data över dödade kvinnor.  
Källor: UNODOC United Nations Office on Drugs and Crime och Brå, Brottsförebyggande rådet.


Om Unizon
Unizon samlar 140 idéburna och icke-vinstdrivna kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp. Den gemensamma visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar, skyddar, förebygger och påverkar, utifrån en kunskap om våld, kön, genus och makt. Besök oss på www.unizonjourer.se