Det gäller barnen

24:e sep 2015

Det bor fler barn än kvinnor på kvinnojourernas skyddade boenden. Uppskattningsvis vart tionde barn i Sverige har sett pappa eller styvpappa skrika, svära, slå eller våldta mamma. Barnen kan också själva ha blivit utsatta för våld och har egna behov av stöd. I boken Det gäller barnen får du konkreta råd om hur du kan stötta och skydda barnen och vara den vuxna som bryter våldscirkeln.

 

- Det faktum att det bor fler barn än kvinnor på kvinnojourerna och hur kvinnojourerna arbetar med barnen är okänt för många. I den här boken har vi samlat forskning och kunskap om barn och våld utifrån en feministisk värdegrund, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Boken är skriven av psykolog Peter Rösare på uppdrag av Unizon. Under 2014 besökte Peter Rösare jourer runt om i landet och boken är skriven utifrån jourernas arbete. Den riktar sig till alla som möter barn och ungdomar som utsatts för våld och ger konkreta råd hur du kan stödja och skydda ett barn som utsatts för våld. I boken tas också såldets psykologiska konsekvenser, våld och trauma, kvinnojourernas uppdrag och stödarbete till barnen upp.

– Vi vet idag att barn drabbas oerhört av att höra, känna och se pappas eller styvpappas våld mot mamma och att det finns sätt att stödja barnet. Vi hoppas att de som läser boken vill vara den viktiga vuxen som bryter våldscirkeln, säger Olga Persson

Du kan beställa boken via Premiss förlag.

Alla Unizonjourer har fått varsitt exemplar av boken.

Läs boken här

Det gäller barnen

2.4MB