My life my lesson

15:e jan 2015

My life my lesson är en dokumentärfilm om 16-åriga Felicia och hennes upplevelser av pappas våld mot mamma.

My life my lesson följer 16-åriga Felicia under två års tid under vilka hon försöker leva ett vanligt tonårsliv, samtidigt som hon försöker bearbeta sin barndom. Hon växte upp mitt i styvpappan Rolfs misshandel av mamma Ann. Det är ett alldeles särskilt porträtt av en familj som lever i de efterskalv som våld i en nära relation skapar.

- Dom jag hoppas kommer se filmen är först och främst barn och ungdomar som har varit eller är i samma situation som jag själv så dom får veta att dom inte är ensamma, och att dom ska aldrig känna skam eller skuld. Sen såklart myndigheter, skolor, dagispersonal och alla möjliga. Jag fick aldrig rätt hjälp och det har påverkat mitt hela liv, skriver Felicia.

Unizons jourer arbetar varje dag med att stötta och skydda barn som upplevt pappas eller styvpappas våld mot mamma och Unizon har varit med från start i att ta fram filmen My life my lesson tillsammans med en mängd andra aktörer och filmbolaget Film and Tell.

Du kan se My life my lesson här: http://urplay.se/program/193800-my-life-my-lesson
Filmen är regisserad och producerad av prisbelönta Åsa Ekman och Oscar Hedin.

Filmen har producerats av Film and Tell i samarbete med och med stöd av Ersta diakonisällskap, Unizon, Erikastiftelsen, Gålöstiftelsen, Rädda Barnen, Sofia Församling, Brottsofferjouren, Psykologförbundet, Svenska Filminstitutet Filminvest Midt-Norge, PostkodLotteriets Kulturstiftelse & Konstnärsnämnden.

Say something

Systerfilmen Say something hade premiär i mars 2016 och handlar om Isabell. Isabells tidiga tonår präglades av hur mammans pojkvän misshandlade hennes mamma. Till slut lyckades Isabell förmå dem att fly och lämna allt. När vi möter dem har Isabell precis tagit studenten. Vi följer relationen mellan mamma och dotter, inte bara hur det försöker förstå varandra men också finna förlåtelse. Isabell har så mycket hon vill berätta för sin mamma, hon måste få henne att lyssna för att de ska kunna gå vidare.

Say Something finns tillgänglig att se på UR Play.

Kristallenpris för bästa dokumentär 2016 och 2017 

När filmen My life my lesson lanserades visades den på biografer runt om i Sverige, den har även visats på SVT och tilldelats Kristallen-priset för bästa dokumentär 2016. Say Something tilldelades året efter priset. 

Unizon har deltagit i Film and Tells arbete med filmen sedan år 2010. För mer info och material gå till www.mylifemylesson.org eller kontakta Film and Tell på info@filmandtell.com

Se trailer: My life my lesson