Stöd och hjälp

Till oss kan du vända dig om du är utsatt för någon form av våld i nära relation. Vi finns för råd och stöttning och kan även vara ett stöd för dig som behöver hjälp att lämna en våldsam partner. Tänk på att våld kan vara så mycket mer än sparkar och slag. Våld kommer i många olika former -fysiskt, psykiskt, materiellt, ekonomiskt eller sexuellt.

Ring oss på telefon 070-7782190. Du når oss på jouren varje dag mellan klockan 20:00 - 22:00. Är situationen akut ringer du larmnummer 112.

När du ringer till vår jourtelefon kan du vara anonym. Jourtelefonen bemannas av en jourkvinna vars främsta uppgift är att lyssna på din berättelse och stötta dig på dina villkor.

Jourkvinnan har tystnadsplikt så det du berättar stannar mellan er två. Du kan berätta saker om dig själv och ditt liv som du inte berättar för någon annan. Vi är vana vid att lyssna, och alla har sin egen berättelse. Ingen berättelse är för svår och för oss är ingenting konstigt så du kan vara helt öppen och ärlig. Du är inte ensam, det är många kvinnor som dagligen utsätts för våld i någon form.

Ett samtal till kvinnojouren Vändela kan vara i bara några minuter eller mycket längre än så, allt beroende på vilka möjligheter du har att prata. Kanske är din sambo/partner bara ute en liten stund och tar en cigg, eller så är hen bortrest över dagen och du kan prata i flera timmar.

Kvinnojouren Vändela kan också hjälpa dig med tips och råd om vart du kan vända dig med olika bekymmer du har, t ex. kontakt med polisen eller sjukvården om du skulle vilja det. Vid behov kan vi ses och prata eller följa med dig till sjukhuset för att dokumentera skador efter misshandel, eller gå med dig till polis och socialtjänst. Du bestämmer själv vad du vill ha hjälp med.

Om din situation är akut kan vi erbjuda dig en plats i vårt skyddade boende. Dit kan du också ta med dig ditt/dina barn. Husdjur får inte följa med. Vi vill av säkerhetsskäl att du lämnar din mobil till oss när du flyttar in i vårt boende (du får låna en mobil av oss).

Om du behöver lämna hemmet är det bra om du hinner och kan packa en väska med till exempel:

 • Pass, körkort, id-kort för både dig och dina barn
 • Bankkort, kreditkort och pengar
 • Mediciner till dig och/eller barnen
 • Ett papper med adress och telefonnummer till dina nära och kära som du vill ha kontakt med efter att du flytt
 • Värdehandlingar som hyreskontrakt och olika försäkringsbevis
 • Barnens betyg från skolan
 • Nycklar till din lägenhet/ditt hus, bankfack, bilen, sommarhuset, husvagnen
 • Glasögon, kontaktlinser, tandställning
 • Kläder till dig
 • Kläder till barnen
 • Dina favoritsmycken
 • Dina favoritfoton
 • Viktiga saker för barnen som t ex. snuttefilt, nappar, favoritleksaken, skolryggsäcken
 • Toalettsaker (smink, parfym osv.)

Barn och våld

När du söker hjälp hos kvinnojouren Vändela i Västervik är dina barn också viktiga. Vi vill hjälpa både dig och dina barn. Om du bor i vårt skyddade boende får du ta med dig dina barn också. Det finns både sängar och leksaker. Om dina barn går i skolan hjälper vi till så att de får fortsätta gå i skolan. Kommer du från Västerviks kommun kan de gå kvar i sin vanliga klass om du vill det, annars hjälper vi till med skolbyte om barnen behöver skydd.

Ungefär vart tionde barn i Sverige upplever våld i hemmet, främst är det pappa som misshandlar mamma och många av dessa barn kommer till olika kvinnojourer runt om i landet. Att barn tvingas uppleva våld i hemmet är tyvärr inte ovanligt och behöver med största säkerhet hjälp att bearbeta sina upplevelser. Kvinnojouren Vändela har ett samarbete med Socialtjänsten i Västerviks kommun som kan hjälpa till med stöttning om önskemål finns.