Engagera dig

Har du möjlighet att ta ett volontäruppdrag? Engagera dig och gör skillnad för utsatta kvinnor och flickor. Det krävs inga förkunskaper och alla blivande volontärer får genomgå vår grundutbildning.

Är du en mogen, klok och varm person som vill göra något meningsfullt som gör skillnad i människors liv? Då kanske det skulle passa dig att bli volontär i vår tjejjour. Som volontär sitter du i vår tjejjourschatt en eller två lördagar i månaden.

Till chatten vänder sig unga tjejer och ickebinära för att få stöd och hjälp. Det kan handla om allt från problem med familjen, en partner eller vänner till mobbing, sexuella övergrepp, ätstörningar, ångest eller utsatthet på nätet. Vi som arbetar som volontärer kan inte lösa alla frågor, men för de flesta är det ett oerhört viktigt att bli trodda och lyssnade på. För många är det första gången de berättar om sina problem för någon. 

För att du som volontär ska kunna stötta och hjälpa på bästa sätt börjar du med att gå vår grundutbildning. Under utbildningen går vi igenom hur du kan bemöta en stödsökande som t.ex. har ångest, självmordstankar, varit utsatt för våld/sexuellt våld m.m. Till en början får du också sitta bredvid en av våra mer erfarna volontärer.

Det krävs för att bli tjejjoursvolontär

  • Du ska vara minst 18 år
  • Du ska vara kvinna eller identifiera dig som kvinna
  • Du ska genomgå vår grundutbildning. 
  • Du ska ha möjlighet att lägga minst tre timmar per månad på ditt volontäruppdrag 
  • Du ska avlägga tystnadslöft

Hör av dig!

Låter det som någonting för dig? Mejla till info@kvinnojourenpax.org och berätta lite om dig själv och varför du vill bli volontär så hör vi av oss när det är dags för nästa utbildningstillfälle. 

Du är också varmt välkommen att höra av dig om du vill veta mer.  

Är du en mogen, klok och varm person som vill göra något meningsfullt som gör skillnad i människors liv? Då kanske det skulle passa dig att bli volontär i vår kvinnojour.

Att vara volontär i kvinnojouren innebär att du arbetar med att stötta de kvinnor som vänder sig till jouren som är utsatta för våld. Stödet sker oftast i form av stödsamtal via telefon, chatt eller fysiska möten. Under stödsamtalen hjälper du kvinnan att bearbeta det våld som hon har varit eller är utsatt för, stöttar henne i praktiska saker så som ha kontakt med myndigheter, polisanmälan m.m.

Alla volontärer får en grundutbildning där vi bl.a. går igenom hur en ett stödsamtal går till, verktyg som en kan använda i stödsamtal och kunskap om mäns våld mot kvinnor m.m. Som volontär erbjuds du även intern handledning tillsammans med andra volontärer. Inga förkunskaper krävs men om du har erfarenhet av att arbeta med människor, kunskaper om mäns våld mot kvinnor och/eller brinner för kvinnors rätt är det meriterande.

Det krävs för att bli volontär i kvinnojouren 

Du ska: 

  • vara minst 18 år
  • vara kvinna eller identifiera dig som kvinna
  • genomgå vår grundutbildning. Utbildningen är 
  • ha möjlighet att lägga minst sex timmar per månad på ditt volontäruppdrag
  • avlägga tystnadslöfte

Hör av dig!

Låter det som någonting för dig? Mejla din ansökan till info@kvinnojourenpax.org och berätta lite om dig själv och varför du vill bli volontär så skriver vi upp dig på vår intresselista. 

Du är också varmt välkommen att höra av dig om du vill veta mer.

Under våren 2024 kommer Pax att anordna en grundutbildning för dig som vill bli volontär hos oss. Utbildningen förbereder dig att sitta i chatt för att bemöta och stötta kvinnor, unga tjejer och icke-binära. 

Hur går man till väga? 
Skicka en intresse anmälan till info@kvinnojourenpax.org där du kort berättar om dig själv, därefter kommer vi att boka in en träff för en kortare intervju med dig. 

Viktiga datum
22 april, Informations kväll om utbildning, volontärskapet och upplägg 
4 maj, utbildningsdag (heldag) 
Introduktions datum kommer att tillkomma där du får sitta gå bredvid en erfaren volontär i chatten. 

Obs! 4 maj och introduktionstillfällena är obligatoriska att delta på för att bli volontär.

Om du har några frågor så tveka inte att höra av dig till vår mail info@kvinnojourenpax.org