Fittfakta – så fungerar alla delarna

Slida, blygdläppar, klitoris, livmoder och slidkrans – fittan är full av olika delar och funktioner. Fittans yttre delar brukar kallas för vulva, som betyder omslag eller hölje. Vulvan ser ju ut och fungerar just som ett skyddande omslag. Venusberget är den mjuka delen som sitter högst upp på fittan. Här växer det mesta av håret. Under venusberget finns blygdbenet men också en massa nervändar som gör området extra känsligt för beröring.

Klitoris enda funktion är att ge njutning

Längst upp mot magen, mellan blygdläpparna, finns toppen av klitoris, alltså klitoris ollon. Ollonet täcks av en liten huva och under huden fortsätter klitoris i ett 2-3 centimeter långt skaft som viker av bakåt i två ben. De brukar kallas för skänklar och är ungefär 9 centimeter långa. Klitorisbenen sträcker sig bakåt och slutar mellan slidan och ändtarmen. Hela klitoris sväller och styvnar när du blir kåt. Klitoris har bara en enda funktion, och det är att ge njutning! Men toppen av klitoris är så känslig att det kan göra ont att röra direkt vid den. Klitoris är ofta större under puberteten än när en är äldre. Om du lägger fingret mot klitoris med ett lätt tryck kan du känna pulsen när blodet strömmar dit.

Yttre och inre blygdläppar

De yttre blygdläpparna ser faktiskt ut som läppar som sluter sig runt slidans känsliga delar. På utsidan av blygdläpparna växer hår och längst in mot anus möts de och bildar ett tunt veck. Där inne sitter också körtlar som producerar ett mjukgörande sekret, nästan som en salva. Även i blygdläpparna finns det en massa nervändar som gör att det känns skönt att smeka dem. Då kan de fyllas med blod och svälla upp. För många ändrar blygdläpparna färg och blir mörkare i puberteten. 

Innanför de yttre blygdläpparna finns de inre blygdläpparna. De är tunnare och sitter runt slidan och kisshålet. På de inre blygdläpparna växer inget hår. Här är huden tunn och under huden är det fullt av känsliga nervändar och tunna blodkärl. När en blir kåt mörknar och sväller de inre blygdläpparna och de kan bli flera gånger så stora. Samtidigt säras de från varandra. Storleken varierar mycket. För en del sticker de inre blygdläpparna ut, flera centimeter utanför de yttre blygdläpparna, medan andra har inre blygdläppar som är mindre. Längst upp mot magen bildar de en liten huva runt klitoris. 

I vissa kulturer anses det vara snyggare med stora, hängande blygdläppar. En del kvinnor försöker till och med dra ut och förlänga dem för att känna sig riktigt vackra. I andra kulturer gör tjejer plastikoperationer för att förminska blygdläpparna.

Undvik att tvätta fittan för mycket

Mellan blygdläpparna och anus finns ett hårlöst område som är väldigt känsligt. Det är faktiskt en ”hudsöm” som finns kvar sedan vi var små foster. Ibland kan en få små skavsår i mellangården. Oftast för att byxorna suttit för tajt, eller av stringtrosor som ligger tätt emot eller av trosskydd som stänger in och skaver mot den tunna huden.

Det kan också bli små sprickor i mellangården i samband med sex med mycket friktion. Pröva i så fall att använda kläder som sitter lite lösare och smörj med barnolja eller barnsalva. Undvik också att tvätta dig för mycket runt fittan, det kan orsaka torrhet och småsår. Det kan också vara bra att använda glidmedel vid sex, om huden är känslig.

Ändtarmsöppningen består av två muskler som är formade som ringar. Den ena ger signaler om när du är bajsnödig och den andra hjälper till att styra bajset så att det inte bara kommer av sig självt. En del tycker att det är skönt att stimulera anus och området runt omkring.

Slidväggen känns som insidan på munnen

Från hålet mellan blygdläpparna och upp till livmodern stäcker sig slidan som ett rör. ”Slidröret” går faktiskt snett bakåt mot ryggen och inte rakt upp mot magen som man skulle kunna tro. Väggarna inne i slidan ser ut som ett dragspel med massor av små veck på tvären. När du blir kåt rätas vecken ut, slidväggarna skiljs åt och slidan blir större. Slidväggen ser ut och känns som insidan av munnen.

Slidans yttersta del är känsligast och kallas för förgården. Många som har fitta tycker att det är det skönaste stället att röra vid när de har sex eller onanerar. Det är också det området som kan göra ont och drabbas av inflammation (vestibulit).

Mödomshinnan kallas också för slidkrans

En centimeter in i slidan finns det som brukar kallas för mödomshinnan. Det är egentligen ingen hinna utan en samling veck och flikar. På senare år har de vecken börjat kallas för slidkrans i stället för mödomshinna, eftersom det ger en tydligare bild av vad det är för något. På en del syns knappt vecket medan andra tycker att det gör ont om de försöker stoppa in en tampong. Det finns också de som har så stora veck att mensblodet inte kommer ut. Det brukar märkas när de får mensvärk men inte blöder. Då hjälper en läkare till med att göra en liten öppning. Det problemet är väldigt ovanligt.

De flesta blöder inte, men för en del kan det svida och komma några bloddroppar när de har penetrerande slidsex första gången. Men slidkransen finns kvar i hela livet. Många kopplar ihop slidkransen med att vara oskuld. En del är till och med så rädda om sin slidkrans att de är rädda för att vara med på gymnastiklektioner och liknande.

Ingen kan avgöra om man har haft sex eller inte

Men ingen idrott kan skada eller ta bort den. Den påverkas inte heller av gynekologiska undersökningar. Det är helt enkelt omöjligt att avgöra om någon är oskuld genom att leta efter slidkransen. Inte ens en läkare, barnmorska eller gynekolog kan se på en slidkrans om någon har haft sex eller inte.

Ändå finns det privatkliniker som gör operationer så att tjejer ska blöda när de har sex. Det kallas ibland för hymenrekonstruktion, oskuldsoperation eller rekonstruktion av mödomshinnan. Då syr läkaren ett par stygn i slidkransen så att det blir ett litet ärr och tanken är att ärret ska gå upp när tjejen sen har sex. Trots att ingreppen är väldigt dyra finns det inga garantier för att de fungerar. Om du är rädd för vad som ska hända om du inte blöder när du har sex är det därför bättre om du tar kontakt med någon som är van att hjälpa tjejer som har krav på sig att vara oskuld. Ett sådan ställe är tjejjouren Somaya.

Flytningar gör slidan fuktig och frisk

Den innersta delen av slidan är mindre känslig. Men här finns G-punkten, som många tycker är skön att stimulera. Den sitter på framsidan av slidan, nära urinblåsan. G-punkten är svår att urskilja om man känner efter med fingret. Det är först när den stimuleras som den hårdnar och känns annorlunda än resten av huden där inne. Smärttröskeln höjs när G-punkten stimuleras. Kvinnor som föder barn kan känna hur barnets huvud trycker mot G-punkten och att smärtan då lättar litegrann.

Slidan måste alltid vara fuktig, precis som munnen. Därför producerar kroppen flytningar som ser till att klimatet i slidan är friskt och lite surt. Flytningarna hjälper också till att skölja ut döda celler ur slidan. Slidan är helt unik när det gäller att anpassa sig och ändra form. Den kan både sluta sig runt ett finger och släppa fram ett helt barn. Men det krävs att den som har fittan är på humör, annars sluter sig slidan som en snäcka och blir svår att komma in i.

Hinnan som livmodern stöter ut är mens

Längst in i slidan finns livmodern. Den delen som sticker ner i slidan brukar kallas för livmodertappen. Om du sticker in ett finger går det att känna livmodertappen, den känns ungefär som en nästipp. I mitten av tappen finns en liten grop. Det är livmodermunnen, som leder in i livmoderns inre.

Livmodern väger inte mer än en clementin (60 gram). I mitten av den finns en tjock slemhinna. I puberteten börjar livmodern att stöta ut den hinnan varje månad. Det är det som brukar kallas mens. Efter varje mens skapar livmodern en ny hinna. Om slemhinnan inte stöts ut ett par veckor efter ägglossningen kan det bero på att ett befruktat ägg har fäst vid den. 

I äggstockarna, som är cirka tre centimeter långa, finns det äggceller. När menscykeln kommer igång mognar vanligtvis ett ägg i månaden, men ibland kan det mogna två ägg och det är då det kan bli tvåäggstvillingar. Äggledarna är rör som kopplar ihop äggstockarna med livmodern och det är i äggledarna som ett ägg kan bli befruktat. Om ett ägg blir befruktat fäster ägget i livmodern ungefär en vecka efter att det har blivit befruktat i äggledaren. 

När du blir kåt sker lubrikation som gör dig våt

När du blir kåt blir du också våt. Vätskan som bildas då är ett slags smörjmedel och brukar kallas för lubrikation. Blodcirkulationen ökar i hela området runt fittan och lubrikationen kan komma på några sekunder. Den känns nästan som en svettning, fittan pulserar och känns varm.

Du kan också bli våt när du sover och drömmer. Men trots att du lubrikerat kan det gå snabbt från att du är våt tills att fittan känns helt torr, till exempel om något gör dig helt avtänd. Ibland startar lubrikationen automatiskt för att skydda slidan, det kan till exempel hända vid en våldtäkt. Inget konstigt med det. 

Utlösningen brukar kallas för fontänorgasm eller sprutorgasm. Det som egentligen händer är att en massa körtlar som ligger nära urinröret tömmer sin vätska. Det kan hända när du får orgasm, men också utan att du fått det.

Utlösningen kan komma långsamt under hela tiden eller helt plötsligt, som en stark stråle ur kisshålet. Vätskan ser lite ut som tunn skummjölk och smakar sött. Det kan komma några droppar eller en hel flod. En del behöver inte stimulera fittan för att få utlösning, det räcker med att fantisera och bli upphetsad.

Flytningar ska luktar lite surt och friskt

Flytningarna är till för att hålla dina slemhinnor fuktiga och rena, och så skyddar de mot infektioner. De varierar i olika perioder av livet. Unga har ofta mer flytningar, medan de som börjar närma sig klimakteriet har mindre. Det är hormoner som styr hur mycket flytningar som ska produceras. Under ägglossningen blir flytningarna tunnare och rikligare, nästan som vatten. Flytningarna ska lukta lite surt och friskt.

En del tvättar fittan ofta och noggrant för att bli av med lukt. Men lukten brukar faktiskt bara bli värre då. När den naturliga balansen i fittan rubbas kan nämligen flytningen börja lukta illa. En del märker att balansen rubbas när de har sex med en ny partner eller börjar använda p-piller. Flytningarna förändras, men brukar stabiliseras igen efter ett tag. Om lukten börjar likna rutten fisk är det dags att kontakta en gynekolog eller kanske ungdomsmottagningen, för att kolla om något är fel. Använd trosskydd om du tycker att det känns blött i trosan av flytningarna.

Håret ser till att fittan får mer luft

Könshåret kan växa från magen och ända bak till rumpan, men också mellan skinkorna och nedåt låren. En del klipper eller rakar bort håret på fittan. Håret är egentligen ganska bra att ha eftersom det fungerar som en kil mellan trostyget och huden och gör så att mer luft kan cirkulera runt fittan.

Försvinner håret blir fittan både varmare och fuktigare och en del tycker att den tunna huden skavs mot kläderna då. I värsta fall kan den instängda fukten och värmen leda till klåda och svampinfektion. Det är inte farligt att raka bort håret, men tänk på att använda en ny och vass rakhyvel och se till att huden inte blir irriterad eller infekterad.

Självklart är det viktigt att vara hygienisk även när det gäller fittan. Men det är ett känsligt område som inte mår bra av tvål och rengöringsmedel. De flesta som duschar ofta smörjer in hela kroppen med lotion men glömmer fittans känsliga hud. Smörj med olja. Både olivolja och babyolja duger utmärkt.

​Informationen i den här texten kommer från RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning.