Tjejguiden

Här kan du läsa om ätstörningar, stress, sex, misshandel, alkohol och droger, trakasserier, relationer och mycket mer. Alla texter här har skrivits av personer som jobbar på olika tjejjourer. Alla ämnen listas i bokstavsordning.

Alkohol, rökning och droger – så påverkas du

Alkohol är, till skillnad från narkotika, en drog som är tillåten att använda i Sverige. När du dricker alkohol eller tar droger förändras ditt beteende. Gemensamt för alkohol, rökning och droger är att det skadar din kropp svårt, din hjärna, din levern och ditt nervsystem. Abstinens efter substansen gör också att du får ångest och mår jättedåligt. Ju yngre du är desto mer skadas din kropp eftersom du inte har växt klart.

Läs mer: Alkohol, rökning och droger – så påverkas du

Barnkonventionen – det här innebär är den

Barnkonventionen gäller för dig som är under 18 år. För att du ska ha ett extra skydd och stöd. För att vuxna inte ska utnyttja att du inte har lika lång livserfarenhet eller är lika stark. Barnkonventionen har 41 artiklar som handlar om allt ifrån att man inte får sälja barn till att de har rätt till utbildning. Man brukar säga att fyra artiklar är extra viktiga, de sammanfattar vad konventionen handlar om – att alla barn har lika rättigheter och är lika mycket värda

Läs mer: Barnkonventionen – det här innebär den

Feminism – en tillbakablick

Vårt så kallade ”jämställda samhälle” genomsyras fortfarande av att män har makten, och tjejer och killar uppfostras olika redan från början. Det innebär förstås inte att killar och män är onda varelser, utan att vi lever i ett samhälle där ”typisk manlighet” är mest värd. Till exempel är lönerna mycket lägre på de jobb som kvinnor ofta har. Fortfarande på 2000-talet diskrimineras människor på grund av vilket kön de har. Det är därför det är svårt att låta bli att vara feminist.

Läs mer: Feminism – en tillbakablick

Fittfakta – så fungerar alla delarna

Slida, blygdläppar, klitoris, livmoder och slidkrans – fittan är full av olika delar och funktioner. Fittans yttre delar brukar kallas för vulva, som betyder omslag eller hölje. Vulvan ser ju ut och fungerar just som ett skyddande omslag. Venusberget är den mjuka delen som sitter högst upp på fittan. Här växer det mesta av håret. Längst upp mot magen, mellan blygdläpparna, finns toppen av klitoris, alltså klitoris ollon.

Läs mer: Fittfakta – så fungerar alla delarna

Graviditet eller abort – det är ditt val

Oskyddat slidsex med en kille i samband med ägglossningen kan leda till att spermier simmar upp i livmodern. När ägget möter spermierna kan det bli befruktat. I så fall blir du gravid. Graviditetstest går att köpa på apoteket, pressbyrån och i de flesta mataffärer. I Sverige har vi fri abort. Du som är gravid får alltså själv bestämma om du vill göra en abort. Det finns en myt om att tonårstjejer skulle göra flest aborter av alla. Men det stämmer inte. De flesta aborter görs av kvinnor som är mellan 20 och 30 år gamla. 

Läs mer: Graviditet eller abort – det är ditt val

Heder – ett förtryck av unga tjejer

En familjs heder hänger ofta ihop med dotterns oskuld. Hon förväntas att inte ha haft sex innan bröllopsnatten. Därför är det inte ovanligt att tjejer blir mer bevakade ju äldre de blir och när de kommer in i puberteten. Många tjejer har haft någon form av sex innan äktenskapet, andra vill vänta med sex tills de gift sig. Det är upp till dig hur du vill ha det. Din familj har inte rätt att straffa dig för dina val. Det är inte okej om hedern är viktigare för din familj, än hur du mår och vad du har för rättigheter. Och det är aldrig okej att kontrollera en annan person eller att använda våld.

Läs mer: Heder – ett förtryck av unga tjejer

Incest – sexuellt övergrepp inom familjen

Incest kallas det för när någon utsätts för sexuella övergrepp av en familjemedlem. Den som begår övergreppen kan vara till exempel en förälder, ett syskon, moster, bror eller far- eller morförälder. Det är vanligt att tjejer som har blivit utsatta för incest känner skam och har skuldkänslor, men det är aldrig ditt fel att någon annan begår ett övergrepp mot dig. 

Läs mer: Incest – sexuellt övergrepp inom familjen

Kärlek – det finns inga rätt och fel

Kärlek kan kännas som att man vill vara med personen för alltid eller att man vill berätta för hela världen om hur fantastisk den människan är. En del blir kära i andra tjejer, en del blir kära i killar, en del gillar brunhåriga, andra gillar blåa ögon. Det finns inga rätt och fel när det handlar om kärlek. Nej, det är inte konstigt att det finns så många kärlekssånger och kärleksdikter. Kärlek berör alla, och de flesta kan känna igen sig i en romantisk låt.

Läs mer: Kärlek – det finns inga rätt och fel

Mens – efterlängtad av många

De flesta får mens ett par år efter det att de kommit in i puberteten. Första mensen kan komma som en överraskning. Plötsligt är det blod i trosan. Kanske du redan haft flytningar i några månader? En del tycker att det känns jobbigt, kanske har ingen av kompisarna fått mens ännu och det är svårt att veta vilket mensskydd man ska använda. Andra längtar till sin första mens. Det kan kännas som att ”alla andra” fått mens och när man väl får den själv är det en lättnad.

Läs mer: Mens – efterlängtad av många

Normaliseringsprocessen – när något dåligt blir normalt

Den här texten handlar till stor del om hur normaliseringsprocessen kan gå till i en parrelation, men det kan hända i andra relationer också. Det kan till exempel handla om relationen till en taskig kompis eller till någon vuxen som gör dig illa. Det kan också handla om relationer mellan tjejer som är ihop med varandra. Det som är gemensamt är att någon behandlar dig illa och att du vänjer dig vid att det är så det är – du kanske inte ens tycker att du förtjänar bättre. Men det gör du.

Läs mer: Normaliseringsprocessen – när något dåligt blir normalt

Online – ett sätt att flirta och hitta likasinnade

Många tycker att det är lättare att lära känna folk över nätet än på andra ställen. Många som känner sig blyga tycker att det är skönt att sitta bakom skärmen och hitta personer att prata med på sina egna villkor. Att flirta på nätet kan kännas tryggt, men också spännande och roligt. Det är viktigt att känna efter vad som känns bra för dig. Du har rätt att sätta gränsen var du vill, när du vill. Oavsett hur länge ni har pratat. 

Läs mer: Online – ett sätt att flirta och hitta likasinnade

Preventivmedel – skydd mot graviditet och könssjukdomar

Med preventivmedel menas helt enkelt olika metoder, föremål och läkemedel som skyddar dig från att bli gravid och smittas av könssjukdomar. Preventivmedel används främst av tjejer som har slidsex med killar, eftersom det är så man blir gravid. Det är också så risken för könssjukdomar är störst.

Läs mer: Preventivmedel – skydd mot graviditet och könssjukdomar

Polis och tingsrätt – så funkar det

Här kan du läsa om hur hur en rättsprocess går till, från polisanmälan till rättegången. Polisen griper och håller förhör, åklagaren fattar beslut om häktning och åtal, och domstolen tar under en rättegång ställning till om den misstänkta förövaren ska dömas eller inte.

Läs mer: Polis och tingsrätt – så funkar det

Rättigheter och skyldigheter – vid olika åldrar

I takt med att du fyller 15, 16 och 18 år så får du mer och mer rättigheter som individ, men också fler skyldigheter. Här får du lite kort veta mer om dem.

Läs mer: Rättigheter och skyldigheter – vid olika åldrar

Sex – om oskuld, kåthet och gränssättning

En del tycker att det är viktigt att vara oskuld medan andra vill bli av med den så fort som möjligt. Vad betyder det egentligen att förlora oskulden? Och vad räknas som sex? Det finns en bild av att killar inte kan ”hålla sig” när de är kåta. Som om killar vore okontrollerbara sexgalningar – och att tjejer måste akta sig för att inte väcka killars kåthet. Det är självklart inte din skyldighet att gå med på sex bara för att någon annan har blivit kåt. Sex ska kännas bra både under, före och efter sexet – för alla som är med.

Läs mer: Sex – om oskuld, kåthet och gränssättning

Sexuella trakasserier – i skolan eller på jobbet

Har någon på ditt jobb tagit på dig på ett sätt som du inte tyckte om? Eller har någon i skolan sagt något kränkande eller tittat på dig på ett sexuellt sätt, som du tyckte var obehagligt? Om du någon gång har varit med om något sådant så har du råkat ut för sexuella trakasserier, som är ett brott mot lagen. Om trakasserierna sker på andra platser än i skolan och på jobbet så kallas det för sexuellt ofredande eller sexuella övergrepp, som också är allvarliga brott.

Läs mer: Sexuella trakasserier – i skolan eller på jobbet

Självmordstankar – ett rop på hjälp

Känner du för att dö eller tänker du ibland på att begå självmord? Det är viktigt att ta sådana tankar på allvar och berätta om dem för andra. När allt känns hopplöst är det svårt att se klart på situationen. Ofta kommer självmordstankarna efter en traumatisk händelse som ett dödsfall, en konflikt eller något som känns som ett stort misslyckande. Det kan vara svårt att hitta lösningar själv när man mår dåligt, många behöver hjälp och stöd. Många får hjälp genom att gå i terapi.

Läs mer: Självmordstankar – ett rop på hjälp

Socialtjänsten – så funkar det

Soc är en förkortning för socialtjänsten. Socialtjänsten finns för att stötta personer som behöver hjälp på olika sätt. Soc har ett särskilt stort ansvar att skydda och ge stöd till barn och ungdomar. De som arbetar på socialtjänsten kallas ofta för socialsekreterare. De är vana vid att möta personer i svåra situationer. Socialtjänsten har ett ansvar att hjälpa dig om någonting i livet gör att du far illa. Du kanske själv behöver stöd, eller någon i din familj eller närhet?

Läs mer: Socialtjänsten – så funkar det 

Våldtäkt – ofta är förövaren känd

De flesta våldtäkter sker inomhus, hemma, hos en kompis eller på en fest. Oftast är förövaren någon som tjejen redan känner eller kanske till och med är tillsammans med. Våldtäktsmannen behöver inte ens vara man. Eftersom den typiska bilden av hur övergrepp går till ofta skiljer sig från verkligheten, kan det vara svårt att förstå vad man verkligen har varit med om. 

Läs mer: Våldtäkt – ofta är förövaren känd

Vänskap – kan vara hur underbart som helst

Alla behöver vänner. Vi behöver känna att någon gillar oss och många saker är roligare att göra tillsammans med andra än ensam. Tonåren är en tid då kompisarna kan kännas viktigare än något annat. Ibland kan vänskapen vara passionerad och uppslukande, som en förälskelse. Det kan vara hur underbart som helst. Men också förvirrande och göra ont.

Läs mer: Vänskap – kan vara hur underbart som helst

Ätstörningar – berätta att du är orolig

Om du märker att någon slutar äta saker som den tyckt om förut, tänka mycket på mat och vikt, hoppa över måltider eller börja motionera överdrivet mycket, kan det vara tidiga signaler på en ätstörning. Berätta att du är orolig, utan att lägga skulden på den som är drabbad. Det är svårt att veta hur personen kommer att reagera, kanske blir den arg eller ledsen, eller håller bara inte med. Oavsett vilket, försök att inte ta det personligt.

Läs mer: Ätstörningar – berätta att du är orolig

-------------------------------------------------------------

Sök mer hjälp – så här kommer du vidare

Här har vi samlat många bra länkar: Sök mer hjälp – så här kommer du vidare