Incest – sexuellt övergrepp inom familjen

Incest kallas det för när någon utsätts för sexuella övergrepp av en familjemedlem. Alltså när en familjemedlem tvingar en annan familjemedlem till sex eller andra sexuella handlingar. Den som begår övergreppen kan vara till exempel en förälder, ett syskon, moster, bror eller far- eller morförälder.

För att räknas som familj måste man inte vara biologiska släktingar; det kan lika gärna vara till exempel en styvförälder eller ett adopterat syskon som gör övergreppet. Det vanligaste är att det är en pappa eller styvpappa som begår övergreppet mot sin dotter.

All slags incest är olaglig

All slags incest är olaglig, även om två syskon frivilligt har sex med varandra. Om du utsätts för ett övergrepp av någon i din familj bryter personen som utsätter dig mot lagen. Däremot är det aldrig ditt fel om du blir utsatt. Det är alltid förövaren som gör fel. 

Att bli utsatt för sexuella övergrepp av någon som man har stark tillit till och är beroende av, är traumatiserande. Ofta mår den som utsätts dåligt länge efteråt.

Det är inte konstigt om du glömt bort hela upplevelsen av övergreppen och att det sedan börjar komma tillbaka till dig när du är äldre. Det är vanligt att det blir så. När verkligheten blir för jobbig att hantera brukar hjärnan ta till sitt bästa försvar – att förtränga eller glömma vad som hänt.

Minnena kan komma tillbaka som ”blixtar”

Minnen kan komma tillbaka i form av drömmar eller som ”blixtar” av bilder som far förbi i tankarna. Ibland är minnena tydliga och ibland är de mer som en obehaglig känsla som bara finns där och som är svår att placera. Många har svårt att tro att det är sant och kan känna sig knäppa för att sådana hemska saker försiggår i hjärnan. För en del påverkar känslan av att ha varit utsatt hela vardagen.

Andra minns övergreppen i detalj och har svårt att värja sig mot alla känslor, minnen och bilder. Det är viktigt att få hjälp att hantera de här känslorna. Det bästa är om du har någon du kan anförtro dig åt som är trygg och som kan stötta dig i läkningsprocessen som du påbörjat.

För det är det som händer när minnena kommer; att du sakta börjar bearbeta det du varit med om. Med rätt stöd kommer att kunna må bättre. Känner du att det är svårt att berätta om tankarna för någon som känner dig kan du kontakta en tjejjour.  Vi lyssnar gärna och kan tipsa om andra ställen som är specialister på just incest.

Det är vanligt att känna skuld och skam

Det är vanligt att tjejer som har blivit utsatta för incest känner skam och har skuldkänslor. Du kanske tror att du själv har gjort någonting som triggade förövaren att begå övergreppen? Eller tänker du att du borde ha sagt ifrån eller kämpat emot mer än du gjorde?

Då är det viktigt att du vet att det aldrig är ditt fel att någon annan begår ett övergrepp mot dig. Som barn är man dessutom van vid att vuxna har rätt och det är de som har i uppgift att visa hur man ska vara mot varandra. Det gör att det är extra svårt att säga ifrån.

Vuxna har stor makt över barn och när en vuxen begår ett övergrepp är det alltid ett enormt svek. Oavsett hur du beter dig, klär dig, ser ut och rör dig förtjänar du aldrig att någon utnyttjar dig sexuellt.  Incest är ett grovt brott.

Vill du veta mer kan du kontakta: Rise (riksföreningen mot incest)

Författare: Linn Engblom, tjejjouren Ronja i Västerås.