Rättigheter och skyldigheter – vid olika åldrar

Vid 15 års ålder

Vid 15 års ålder brukar man säga att man blir byxmyndig. Det kan vara lätt att tro att det är först då man får ha sex, men så är det inte. Lagen innebär att det är olagligt för en person över 15 år att ha sex med dig innan du fyller 15 år, eftersom du då betraktas som ett barn. Med sex menas samlag eller andra sexuella handlingar som går att jämförbara med samlag, alltså till exempel munsex.

Om någon som är över 15 år gammal har sex med dig när du är yngre än 15, kan han eller hon dömas för våldtäkt mot barn, även om det inte kändes varken hotfullt eller våldsamt. Det går inte att skylla på att den som var under 15 år ville ha sex. Lagen är till för att skydda unga personer mot att bli utnyttjade av någon som är äldre. Det är helt lagligt för två personer under 15 år att ha sex med varandra. Det är också okej om man är nära varandra i ålder. Om de två personerna som haft sex är nära i ålder brukar polisen titta på hur stor åldersskillnaden är och om det är stor skillnad i de två personernas utveckling.

Du får också gifta dig när du fyllt 15 år (men du måste först söka tillstånd hos länsstyrelsen). Du kan gripas av polisen och hamna i fängelse och du kan bli skyldig till att betala skadestånd om du till exempel har varit våldsam mot någon. Du får börja jobba (max 8 timmar per dag) och köra moped.

Vid 16 års ålder

När du fyller 16 år är det inte längre obligatoriskt att gå i skolan och du får gå med i försvaret om du vill det. Du förlorar rätten till att få barnbidrag (men går du kvar i grundskolan får du barnbidrag tills du går ut. Pluggar du på gymnasiet eller på en folkhögskola får du studiebidrag). Du får börja övningsköra med bil privat med en handledare, till exempel en förälder, eller hos en körskola.

Vid 18 års ålder

Dagen du fyller 18 år blir du myndig, vilket betyder att du får bestämma över dina egna saker och blir din egen vårdnadshavare. Enligt lagen är du nu vuxen. Du får gifta dig utan länsstyrelsens tillstånd och du får köpa alkohol (i livsmedelsaffärer och på uteställen) och tobak. Dina föräldrar behöver inte längre betala för dig, men om du pluggar på gymnasiet gäller inte detta (då ska de försörja dig tills dess att du gått ut gymnasiet och längst tills dess du fyller 21). Slutligen får du rösta och ta körkort. Du är inte längre minderårig!

Författare: Juventas systrar i Södertälje