Stötta en kompis – tro på henne

Om du märker att någon du känner är utsatt för våld och kränkningar; lyssna utan att döma henne. Tro på din utsatta kompis även om det hon berättar låter orimligt eller ovanligt. Tjejer som utsätts för våld och kränkningar känner ofta skuld och skam över sin situation. Låt bli att säga ”Varför gjorde du inte så?” eller ”Jag skulle ha gjort så här”. Är det jobbigt att lyssna utan att döma eller komma med negativa kommentarer är det bättre att du skaffar hjälp själv, så att du kan prata med någon om hur jobbigt det är för dig att hantera situationen.

Du är viktig för din utsatta kompis eller släkting, även om hon inte verkar uppskatta allt du gör för henne, just när hon är mitt uppe i en den dåliga relationen. Om du är för kritisk rörande hennes våldsamma partner kan hon känna att hon måste välja bort dig, så balansen kan vara hårfin.

Skriv ner allt som händer ifall det ska polisanmälas

Dokumentera och skriv ner datum och tid för händelser och saker som rör den utsatta tjejen och som du tycker är anmärkningsvärda. Om det skulle bli en polissak kan detta vara till stor hjälp. Försök finnas där för henne så mycket du kan. Kan hon ringa dig när som helst och komma hem till dig när som helst, så låt henne veta att du finns där för henne på just det sättet. Det kan vara avgörande om hon behöver fly och lyckas ta sig loss från relationen.

”Häng kvar” i relationen även om hon är avvisande. Det kan hända att du får vara mer aktiv i er relation än vad du brukar och att hon avbokar med kort varsel eller kommer med undanflykter. Fortsätt att höra av dig och föreslå träffar! Att ha en kompis som är utsatt påverkar en. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv. Om du behöver prata kan du alltid höra av dig till en tjejjour.

Författare: Tjejjouren Ada, Göteborg