Inför skolstarten

19:e aug 2021

Inför höstterminen har vi på jouren frågat tre av våra volontärer om deras upplevelser från sin skolgång och tips för den som är nervös eller behöver stöd.

Sommaren börjar lida mot sitt slut och den här veckan går många tillbaka till skolan och vardagen, något som ofta är förknippat med blandade känslor. För vissa känns det skönt att komma tillbaka till vardagen och rutiner. Andra hade kanske hellre hade varit lediga några veckor till. Ofta känns det nervöst och pirrigt att få träffa sina klasskompisar igen efter flera veckor ifrån varandra. För vissa är skolstarten kanske också förknippat med oro och en klump i magen. 

Oavsett hur du känner för att gå tillbaka till skolan i höst så är du med största sannolikhet inte ensam. Om du är orolig eller undrar över något eller bara vill ha någon att prata med kan du alltid höra av dig till oss på jouren i vår chatt! 

 

Nedanför här har vi samlat lite tankar som några av oss som jobbar på jouren hade när de kom tillbaka till ännu en hösttermin efter ett långt sommarlov. 

 

Hur kändes det för dig att börja skolan igen efter sommarlov?

Person 1

 • Det var blandade känslor. Både när jag skulle börja högstadiet och gymnasiet var jag fruktansvärt rädd. Rädd för korridorer med främlingar, att bli utstirrad eller att gå vilse.. Men många år kunde jag även ha en längtan tillbaka till rutiner och att få träffa mina vänner. Det kändes ofta som att jag inte skulle klara det men jag är stolt över att jag vågade gå dit. De första dagarna är nog väldigt svåra för de flesta... så jag vill påminna andra om att man aldrig är ensam i sina känslor även om man kanske är ensam när man är ny på skolan.

 

Person 2

 • En blandad känsla mellan kul och nervöst, ofta en oförklarlig klump i magen.

 

Person 3

 • Jag är en person som trivs bäst när jag har rutiner och struktur. Ofta var jag därför väldigt taggad på att få börja skolan igen efter sommarlovet. Men mer för att det betydde att jag kunde köpa nya block och pennor än att träffa folk från skolan. 

 

Vad mötte du för utmaningar under din skolgång?

Person 1

 • Jag led av social fobi och självförakt i början av högstadiet. Det var en utmaning att ens gå till skolan genom den perioden! Det var även svårt att hänga med i matten och att vara med på idrotten ska vi inte ens tala om... För mig var idrotten fylld av ångest och skräck, både att byta och och duscha framför andra men också att delta i aktiviteterna. Det var nog mina största utmaningar som höll i sig länge under skolåren, enda in under gymnasiet.

 

Person 2

 • För mig var det väldigt jobbigt att muntligt redovisa i skolan, jag kunde gå med oro i kroppen i flera dagar innan en redovisning.

 

Person 3

 • Jag var väldigt osäker i mig själv och kände väldigt mycket ångest kopplat till skolan. Jag brydde mig ofta mycket om vad folk tyckte om mig och kunde därför bli väldigt utmattad av att hela tiden vara på helspänn. 

 

Vad är dina bästa minnen från din skolgång?

Person 1

 • Bara jag tänker på den här frågan fylls mitt bröst med värme. Mina bästa minnen var att fika och plugga med mina vänner på raster och håltimmar, att få se resultat i de ämnena som jag faktiskt tyckte var roliga, dricka kaffe ensam och läsa i biblioteket... Ja, jag har många fina minnen. De flesta kom till efter att jag accepterade mig själv mer och tillät mig själv att avvika från sådant som andra kanske ville göra.

 

Person 2

 • Vänskapsrelationer som växte fram med människor som jag annars inte hade umgåtts med.

 

Person 3

 • Jag var ganska osäker i mig själv under hela grundskolan och gymnasiet och jag trivdes inte heller med människorna jag gick i skolan med. Som tur är hade jag ett fåtal nära vänner och mina bästa minnen är nog att skratta och skoja med dem på alla håltimmar och raster. 

 

Vad skulle du ge för tips till den som ska börja skolan igen efter sommaren och är lite nervös?

 

Person 1

 • Klä dig i kläder som du är bekväm i, både mentalt men också som känns sköna mot kroppen. Om du börjar i en ny klass där du inte känner någon kan det förstås kännas läskigt och svårt, men med tiden kommer ni bli bekanta och så småningom även vänner. Det kan vara skönt att organisera böcker och pärmar redan innan skolan börjar, samt att ha en kalender där en kan skriva listor och viktiga datum. För mig hjälpte det mycket mot stressen! Om du mår dåligt eller känner en oro/ångest som inte går över så kan du få hjälp. Du förtjänar att må bra och de vuxna i din närhet har ett ansvar för dig. Ofta känns det skönt att veta att man kan prata med någon, men en behöver sträcka ut en hand och be om hjälp innan ibland. Lycka till!

 

Person 2

 • Exakt alla är lika nervösa, oavsett årskurs, oavsett vänskapsgruppen så känner alla mer eller mindre likadant. Det kommer bli kanon!

 

Person 3

 • Fokusera på det du tycker är kul och skit i resten! Det finns ingen anledning att ödsla tid på att imponera på människor du ändå inte tycker om. 

 

Vi på jouren önskar dig lycka till i skolan nu i höst! Glöm aldrig att du är värdefull och att ingen någonsin, varken vuxna lärare eller andra elever på skolan har rätt att kränka dig. Om du behöver stöd finns det att få i skolan i form av kuratorer och lärare. Prata med dem, det är deras ansvar att ta hand om sina elever och se till att du får en bra och trygg skolgång. Om du av någon anledning inte vill eller kan prata med de vuxna på din skola eller om du vill vara anonym kan du gå till din ungdomsmottagning eller skriva till BRIS. Som skrivit tidigare kan du alltid höra av dig till oss på jouren under våra öppettider om du behöver någon att prata med.