Svartsjuka är inte romantiskt

15:e feb 2021

Idag vill vi lyfta fram kampanjen ”svartsjuka är inte romantiskt” som @ungarelationer driver just nu tillsammans med jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Om personen du är tillsammans med (eller i annan nära relation) hindrar dig från att träffa kompisar eller familj, inte låter dig gå klädd som du vill, kontrollerar vem du är med, slutshamear, skuldbelägger eller misstror dig utan anledning är det inte kärlek. Det är våld. Även om handlingarna ofta ursäktas med ”jag säger/gör det bara för att jag älskar dig”.

Idag finns det många sätt att ta ut sin svartsjuka på sin partner eller i annan nära relation, framförallt genom sociala medier. Kanske blir personen du är tillsammans med arg om du följer någon på instagram, någon lägger till dig på snapchat eller pratar med dig på en fest. Det är vanligt att en svartsjuk partner kan kräva att få kolla i din telefon, ha tillgång till dina lösenord eller tvingar dig att blocka personer hen inte vill att du pratar med. Du är aldrig skyldig någon att gå med på det, även om personen säger att ni ska ”dela allt tillsammans” eller anklagar dig med att vara otrogen. DU har rätt till din egen integritet och ett privatliv. Dessa krav handlar inte om kärlek, utan våld.

Svartsjuka hänger ofta ihop med låg självkänsla. Kanske har man blivit bedragen förut eller är rädd för att bli övergiven. De flesta människor känner svartsjuka i någon mån någon gång, men man har ALDRIG rätt att utöva kontroll eller ställa krav som begränsar någon annans liv. Lider man av stark svartsjuka finns det hjälp för att lindra den.

Ingen kan kräva av dig att vara tillgänglig varje sekund. Du har rätt att vara en fri, egen person. Om du känner dig kvävd eller rädd i din relation finns det nästan alltid en anledning till det. Testa din relation på ungarelationer.se eller läs mer om svartsjuka och våld på någon av unizonjourers jourer.

Svartsjuka är inte romantiskt. Ömsesidig respekt, samtycke och att vara snäll är romantiskt. Låt oss bryta normen och prata mer om svartsjuka.

Vi på tjejjouren Siljan vill önska er alla en underbar, solig dag!