Våld i relationer - psykisk misshandel

24:e mar 2021

Av anonym insändare, baserat på egna upplevelser:

Hur kan du sitta här och gråta? Förstår du ingenting? Förstår du inte hur jobbigt det är för mig när du är ledsen och gråter? Du är så känslig, du borde söka hjälp. Du kan aldrig samarbeta. Mina vänners flickvänner beter sig inte som du. Vet du, du kan sitta här och gråta ensam för detta gör mig bara irriterad. 

Det var det som jag fick höra efter han sårat mig, när han gjort mig rädd, när han tryckt upp mig mot en vägg samtidigt som han skrek i mitt ansikte hur dålig jag var och hur fel allting jag gör är. Det enda jag gör är att klaga, vilket såklart kränker honom. 

Om jag jobbade så var det fel av mig då jag inte hann handla, städa och umgås tillräckligt med honom. När jag var sjukskriven av utbrändhet samtidigt som jag var gravid var jag lat som inte orkade jobba. När han kom hem fick jag ofta frågor som ”Har du ens gjort något på hela dagen?” ”Hur kan du må dåligt, hade jag varit ledig jämt så hade jag mått jättebra”. 

Detta beskriver bara ett par dagar, det brukade sluta med att han berättade för mig att jag är hans livskärlek och att han aldrig kunnat leva utan mig. Han älskade mig mer än någon annan någonsin skulle kunna. 

Våld behöver inte utspela sig i fysisk form, den psykiska misshandeln är minst lika illa. De enda som vet vad som händer, är du och din förövare. Den systematiska psykiska misshandeln kan börja som några få kommentarer, som sedan övergår till att dina känslor är som orsakats av din förövare, får honom att må dåligt. Något som i sin tur ger dig skuldkänslor, att det är ditt fel att han mår dåligt för att du är ledsen. Innan du ens vet ordet av det är du mitt upp i den, den psykiska misshandeln där du sakta bryts ner då din förövare tar en bit av ditt utrymme varje gång, sådär lite så att det knappt märks. För att sedan sluta i att ditt utrymme är borta, nu finns bara din förövares ord. 

Uppmärksamma varningssignaler, oavsett hur snäll och kärleksfull allting kan verka ibland så väger det aldrig upp den psykiska misshandeln, ständiga kränkningar och nedlåtande kommentarer. Du förtjänar att bli behandlad med respekt genom alla livets dagar.