Kroppsideal och sociala medier

19:e aug 2021

Kroppsideal har funnits i alla tider och samhällen och förändras hela tiden. Vad som anses vara ideal idag kanske inte alls sågs som ideal för 100 år sedan. Något som däremot har påverkat kroppsideal och som är ett nytt fenomen är sociala medier. Genom sociala medier ser vi bild efter bild av människor som passar in i nutidens ideal. Vi exponeras hela tiden för människor som ser ut på ett visst sätt och olika tillvägagångssätt för hur vi också kan se ut så. Vi blir tillsagda hur vi ska äta, träna, sminka oss och klä oss för att passa in i idealet och mallen som visas upp på sociala medier. 

Det är lätt att börja tro att alla ser ut som personerna på sociala medier och att det är något fel på en själv som inte gör det. Det är bra att försöka att inte jämföra sig med andra, framförallt med folk på sociala medier. Få ser i verkligheten ut som de gör på sociala medier. Ofta använder folk även fotoretuschering för att ändra sitt utseende. 

Det finns ingenting som säger att det vi ser på sociala medier är “snyggt” och att något annat skulle vara “fult”. Vad man tycker är snyggt är individuellt och skiljer sig från person till person. De flesta tycker om att känna sig snygga och fina ibland men det är inte ditt jobb att passa in i ett ideal eller se ut på ett visst sätt. Du är lika mycket värd oavsett hur du ser ut. Det viktiga är att du känner dig bekväm och trygg i din egen kropp, du ska ju faktiskt ha den hela ditt liv. 

Alla ser olika ut trots att det i sociala medier, på tv och i reklam kan verka som att det inte är så. Som ett experiment kan du sätta dig på till exempel ett café och titta på människorna som går förbi på gatan. Du kommer garanterat se människor som ser helt olika ut och som inte stämmer överens med det du ser när du tittar på Instagram eller TikTok. 

Om du märker att du jämför dig med de du ser på sociala medier kan det vara bra att avfölja de personerna. Det finns ingen anledning att följa konton som du mår dåligt av. Kanske finns det någon som ser ut som du som du kan börja följa istället? Nästa gång du scrollar igenom dina sociala medier och får en klump i magen eller en dålig känsla av ett konto du följer, avfölj det då! Du kan också tänka på vilka egenskaper du tycker om och beundrar hos dina nära och kära. Tycker du om dem och vill vara med dem på grund av deras utseende eller är det andra egenskaper som är viktiga? Man måste inte älska alla delar av sitt utseende. Det kan nästan bli en press i sig. Det viktiga är att du inte känner att du måste förändra ditt utseende för att duga. Du duger precis som du är. 

Om du mår dåligt över eller har funderingar kring sociala medier och kroppsideal kan du alltid höra av dig till oss i jouren i vår chatt. Unizon har även flertalet andra jourer med stödverksamhet som du kan höra av dig till.