Information om mens

05:e okt 2021

Ungefär halva jordens befolkning kommer ha mens under någon del av sitt liv. Många upplever även olika sorters besvär innan eller under tiden de menstruerar. Ändå talas det relativt lite om mens. Vi på tjejjouren Siljan vill prata mer om mens! Mens är en helt naturlig del av många människors liv och något som absolut borde pratas mer om. Därför har vi här sammanställt lite information om mens, problem man kan uppleva vid menstruation och platser dit man kan vända sig om man vill veta mer om mens.

Mens 

Mens är en blödning som människor med livmoder får ungefär en gång i månaden. De flesta får sin första mens någon gång när de är mellan 9-16 år gamla. Hur ofta mensen kommer och hur länge den håller på varierar mycket från person till person. Om du har en oregelbunden mens kan det bero på flera olika saker. Mensen kan till exempel påverkas om du använder preventivmedel, om du är stressad, om du tränar väldigt mycket eller om du lider av en ätstörning. 

Mensskydd

Det finns flera olika slags mensskydd och bara du vet vad som passar just dig bäst. Det finns inget rätt eller fel (så länge du använder mensskyddet du väljer på rätt sätt). Du kan till exempel använda bindor, tamponger, menskopp eller menstrosor. Om du precis har fått din mens och har frågor om ur man använder olika slags mensskydd kan du fråga skolsköterskan eller få hjälp på en ungdomsmottagning. Du kan också skriva till oss här på jouren om du undrar över något. 

PMS och PMDS

Många upplever fysiska men även psykiska besvär innan mens. Detta kallas PMS som står för premenstruellt syndrom. Om besvären är särskilt svåra kan det klassas som PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom

På 117 Vårdguiden listar de några av symtomen på PMS:

  • Du känner dig irriterad och lättretlig.
  • Du känner dig orolig och ångestfylld.
  • Du får snabba humörsvängningar.
  • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
  • Du känner dig trött och får mindre energi.
  • Du får svårare att sova.
  • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
  • Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.
  • Du får huvudvärk.
  • Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

För att dina besvär ska klassas som PMDS ska du uppleva minst fem av symtomen och minst ett ska vara något av de fyra överst på listan.

Det finns mycket du kan göra själv för att minska och hantera din PMS. Du kan exempelvis försöka sova ordentligt, röra på dig, äta bra och ta det lugnt. 

Om dina besvär med PMS är så pass stora att det påverkar din vardag ska du söka vård. Då kan du bland annat få utskrivet P-piller eller antidepressiva läkemedel för att minska symtomen. För att läsa mer kolla in 117 Vårdguiden om PMS HÄR.

Endometrios och PCOS

Det talas väldigt lite om sjukdomar som till exempel endometrios och PCOS vilket leder till att flera kvinnor lider av det utan att veta om det. Många kanske tror att de problem som de upplever är helt normala. Om du upplever besvär uppmanar vi dig att söka vård. 

Endometrios är en sjukdom där vävnad liknandes livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Detta påverkar menscykeln och leder till en rad olika symtom i samband med mens. Vanliga symtom på endometrios är att du har väldigt ont under ägglossning och/eller under mens, att du känner dig trött och sjuk och att du har en längre och rikligare blödning. 

PCOS är en förkortning för polycystiskt ovarialsyndrom och betyder att man har ett överflöd av testosteron i sin kropp och att det är för många äggblåsor på en eller båda äggstockarna. Ett vanligt symtom på PCOS är att du får mens väldigt sällan eller aldrig. 

Texten ovanför är baserad på information från 117 Vårdguiden. HÄR kan du läsa mer om mens och även klicka dig vidare till mer information om till exempel endometrios och PCOS.

Tips

HÄR kan du läsa mer om mens på Unizons ungdomsguide.

HÄR kan du se dokumentären PMS Forever på SVT om PMS och PMDS på Svtplay.