Svar
Hej, vad bra att du hör av dig till oss. Väldigt modigt och viktigt gjort!
Du skriver att du under en längre period har mått psykiskt dåligt och att ditt mående har gått upp och ner. Att prata om sina känslor kan, som du skriver, vara svårt. Ibland kan det vara svårt att komma över tröskeln och börja öppna upp sig för en annan människa. Man kan behöva ta små steg, ett i taget, för att testa hur det känns.
För många är det skönt att dela med sig om sitt mående till andra. Du kan pröva att skriva som du gör nu anonymt till någon till att börja med. Att sätta ord på det man känner och tänker är viktigt. När du "erkänt" för dig själv att du har det jobbigt kan nästa steg vara att prata med en person. För vissa känns det lättare att i nästa steg berätta för en familjemedlem eller en vän medan det för andra känns lättare att prata med t.ex. en kurator man inte har en relation till. Vissa tycker det känns bra att ringa till en stödtelefon som till en tjejjour t.ex. eftersom man då är anonym och kan lägga på när som helst. Vad tror du skulle kännas bäst för dig? För det är inte meningen att du ska behöva klara allt på egen hand, att berätta och våga be någon om hjälp är modigt! Det kan vara lättare att börja acceptera hur du mår om du pratar om det med någon.
Ibland kan det verka på andra att de har det lätt och man jämför sig med folks "lyckade liv" på sociala medier, vilket kan skapa en ännu starkare känsla av att det man själv bär på är avvikande från andra. Det som människor visar upp är ofta inte hela sanningen. Det är sällan man visar upp när man mår dåligt, har ångest eller bråkat med en vän, istället visar man upp livet när det är som bäst.
Jag tror det är vanligt att ha lättare att acceptera andras känslor än sina egna ibland. Man är hård och ställer högre krav på sig själv än vad man gör på andra. På din beskrivning låter det som att du har mycket att fundera på, det är inte konstigt om det blir mycket att bära på ensam. Det blir som du själv är inne på, att gamla outredda känslor finns kvar, och så kommer nya känslor och lägger sig ovanpå. Tillslut blir det fullt och något måste komma ut, och då kan det pysa ut på alla möjliga olika sätt. Det är inte konstigt att må dåligt eller inte orka allt, det är en del av livet. Men att få panikattacker och utmattningssyndrom är tecken på att det kommit till en punkt då du behöver ta det på allvar. Du är viktig! Du förtjänar att få må bättre än du beskriver! Det finns hjälp att få, det går att må bättre än du gör nu.
Tack för att du hörde av dig! Hör gärna av dig igen.
Ta hand om dig!
/Unizonjourer.se