Ätstörningar

Ätstörningar kan innebära att du tänker mycket på din kropp eller vad du äter. Det är ofta väldigt jobbigt men det går att må bra och stöd finns att få!

Ätstörningar kan innebära att du tänker mycket på din kropp eller vad du äter. Det är jobbigt både psykiskt och fysiskt att leva med en ätstörning och det finns många olika sätt att ha en ätstörning på.

Det finns många föreställningar om hur man ska vara och se ut för att leva med en ätstörning. Men ibland är det är jättesvårt att se utanpå att någon har problem med maten, träningen eller sin kroppsuppfattning. Här följer beskrivningar på sådant som kan vara tecken på att du lever med en ätstörning:

  • Du blir mer och mer fixerad vid vad du äter och din vikt.
  • Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam.
  • Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam.
  • Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.
  • Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång.
  • Du är mycket kritisk till din kropp.
  • Du måste äta viss mat på ett särskilt sätt, annars får du ångest.

Om du känner igen dig i flera av symptomen ovan, vänd dig till din närmsta ungdomsmottagning eller vårdcentral för att påbörja hjälpen mot att bli frisk!

Text skriven med stöd av 1177.

Feministiska perspektiv på ätstörningar eller kroppshat

En mycket stor del av dagens unga, och då främst unga tjejer, ogillar sina kroppar och känner en stark önskan att förändra den på något sätt. Många unga börjar tidigt i ålder att kontrollera mat och träning i ett försök att tycka om sin kropp mer. Men att tycka om sig själv och sin kropp sitter i huvudet och det krävs kunskap och övning för att bryta destruktiva tankar om sig själv och sin kropp.

Ett första steg till att kunna acceptera sig själv och sin kropp är att förstå att de kroppsideal som präglar vårt samhälle är omöjliga för i princip alla att uppnå. Många bilder och filmer av kändisar på Instagram, Tik Tok och Youtube är retuscherade i program på datorer för att göra dem smalare, längre, släta och ha ”rätt” hudton. Vänd din blick mot allmänheten istället. Hur ser människorna i din närhet ut? Hur ser människorna på stan ut? I din vardag hittar du en mer realistisk variation av kroppstyper och utseenden! Människor ser i allmänhet olika ut, men många av oss bär på samma tankar om att vilja nå orealistiska kroppsideal. Det är inte konstigt att det får en att må dåligt!

Idag lägger vi mer tid och energi på att fundera kring hur kroppen ser ut, snarare än på vad den kan göra. Många känner press att vara snygg, smal och slät istället för stark, hälsosam och frisk. Fundera gärna vidare på vad din kropp kan göra, och vad du uppskattar med den snarare än hur den ser ut. Du kommer att hitta massor av bra och fina saker med din kropp om du börjar förändra hur du ser på den. Din kropp bär dig genom livet och hjälper dig att skratta, kramas, känna goda smaker, lyssna på bra musik, känna kåthet och attraktion, pussas, sporta och mycket mer! Visst är det grymt?

Om du vill ha stöd i hur du kan arbeta med din självkänsla och kroppsuppfattning så kan du chatta med landets tjej- och ungdomsjourer. Vi finns här för att påminna dig om att du är bra och att din kropp inte behöver se ut på ett visst sätt för att vara värdefull.