Könssjukdomar

Här kan du läsa om de vanligaste könssjukdomarna, till exempel klamydia och herpes. Behöver du prata med någon finns jourerna här för dig!

Könssjukdomar är något du kan smittas av om du har oskyddat sex. Att ha oskyddat sex i denna text innebär att inte använda kondom eller femidom (kvinnlig kondom). Preventivmedel, som p-piller, minipiller eller spiral skyddar inte mot könssjukdomar – det skyddar mot att bli gravid.  

Detta avsnitt tar upp de vanligaste könssjukdomarna. Texterna är skrivna med stöd av 1177 vårdguiden.

Vad finns det för könssjukdomar och vad har de för symptom?

Klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige och orsakas av en bakterie som sprids framförallt genom slidsex eller analsex. Du skyddar dig mot klamydia genom att använda kondom eller slicklapp vid sex.

Bakterien sätter sig främst i slemhinnorna i fittan, livmodern och urinröret. Bakterien kan ibland sätta sig även i äggledarna, ändtarmen och bitestiklarna. Det är därför viktigt att man tidigt upptäcker om man smittats, så det inte hinner sprida sig.

Symtom

De flesta får inga symtom alls när de fått klamydia. Därför är det viktigt att du testar dig om du haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. Även den du har haft sex med bör testa sig.

Du kan få ett eller flera av de här symtomen om du har klamydia:

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från underlivet eller urinröret.
  • Du blöder mellan dina menstruationer.
  • Du har ont i pungen eller nedre delen av magen.

Om du misstänker att du har klamydia eller vill testa dig så finns det flera alternativ. Du kan vända dig till din närmsta ungdomsmottagning för att ta prover. I de allra flesta kommuner kan du även beställa hem ett gratis klamydiatest på posten. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på om du inte vill att någon i din familj eller den du bor med ska se eller undra vad paketet innehåller.

Här kan du beställa ett klamydiatest!

Hur går ett klamydiatest till?

Det tar cirka 1 vecka innan man kan se på ett test om man har klamydia. Vänta en vecka från det att du har haft sex tills att du gör ett test!

När du kommer till ungdomsmottagningen kommer du att få sitta ner med en barnmorska eller annan personal som jobbar där. Hen kommer att ställa frågor om vart, när och hur du hade sex senaste gången och med vem. Detta för att säkerställa att om du har klamydia så ska man kunna smittspåra – det betyder att personen som du har haft sex med också ska få en kallelse om att testa sig. Du kan välja om du själv först vill berätta för den eller de som du har haft sex med, innan smittspåraren hör av sig. Du kan också låta smittspåraren lämna informationen. Den som behöver komma och testa sig kontaktas med ett brev eller telefonsamtal och informeras om att hen måste testa sig. Det är inte nödvändigtvis så att den personen du haft sex med kommer att veta att det är du som har skickat brevet. Ditt namn står inte med informationen.

Efter att barnmorskan har ställt några kontrollfrågor så kommer du att få lämna ditt prov. Man lämnar både ett urinprov och ett slidprov. Urinprovet går ut på att du kissar i en kopp som du sedan överför till ett smalt rör med hjälp av en plastpipett. I ditt test-kit så finns det även med en bomullspinne – den ser nästan ut som en örontops! Denna lilla pinne ska föras upp i fittan och rotera. Bomullspinnen förs sedan ner i röret med urin och sedan lämnar man in röret i ett litet skåp i väggen.

Om du beställer ett test på nätet så får du hem ett liknande kit med tydliga instruktioner. Testet postas sedan till ett laboratorium. Man skickar testet i ett väl förpackat kuvert så ingen kan se vare sig vad paketet innehåller när du får hem det på posten eller när du skickar det.

Att göra ett klamydiatest är gratis!

Gonorré 

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom slidsex, analsex eller munsex. Gonorré orsakas av en bakterie och det är viktigt att man snabbt får behandling om man har smittats av gonorré så man inte smittar vidare gonorrén till någon annan. Utan behandling kan du i framtiden få svårt att bli gravid, eller få svårt att göra någon annan gravid.

Symtom

Du kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom. Därför är det alltid viktigt att testa sig för gonorré efter att du haft oskyddat sex med någon annan person. Om du får symptom är det vanligast att du får ett eller flera av följande:

  • att det svider när du kissar
  • att det kommer flytningar från fittan eller kuken
  • att det kommer flytningar från analöppningen
  • att du får mellanblödningar - alltså att det blöder utan att du har mens
  • ont i pungen
  • röda och svullna ögon om du har fått sperma eller slidsekret där

Mer ovanliga symtom är att du får:

  • feber
  • värk eller svullnad i en stor led, till exempel knät eller fotleden
  • ont i nedre delen av magen

Om du får symtom brukar de oftast komma inom en vecka efter att du blev smittad, men symtomen kan även komma senare. Var uppmärksam och sök vård direkt på vårdcentralen eller ungdomsmottagningen om du misstänker att du kan ha smittats av en könssjukdom. Undvik att ha sex med andra innan du fått svar att du är helt frisk. 

När ska jag söka vård?

Testa dig så fort som möjligt om du tror att du har blivit smittad av gonorré. Du kan testa dig hos din närmsta vårdcentral, gynmottagning eller ungdomsmottagning. Gonorré ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du enligt lag är tvungen att testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom. Det är viktigt att hitta och behandla alla som kan ha fått gonorré, så att sjukdomen inte överförs till fler personer.

Det är gratis att båda testa sig för gonorré och för den eventuella behandlingen om det skulle visa sig att du bär på smittan. Gonorré försvinner om man äter antibiotika. Du betalar inget, varken för undersökningen eller för den eventuella behandlingen.

Så överförs gonorré

Det vanligaste sättet att få gonorré är genom att ha slidsex eller analsex utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Gonorré överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Slemhinnor är alla delar på kroppen som är våta eller fuktiga, exempelvis mun, ögon och fittan. Gonorré överförs också via sperma och slidsekret. 

Du kan få en gonorréinfektion i munnen eller ögonen om du får sperma eller slidsekret där. Gonorré kan även smitta via fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna och att fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Den risken är dock väldigt liten eftersom gonorrébakterien dör snabbt när den utsätts för luft.

Du kan inte få gonorré genom att skaka hand med någon eller genom att till exempel använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Det säkraste sättet att skydda sig mot gonorré är att använda kondom under hela samlaget samt vara noga med att tvätta händerna innan du rör vid ögon/mun om du tagit på någons könsorgan eller fått sperma eller slidsekret på händerna. 

Vad kan hända om du är smittad och inte får behandling? 

Om du har gonorré utan att få behandling kan du få en inflammation i äggledarna om du är tjej och i bitestiklarna eller prostatan om du är kille. Det kan göra det svårare för dig att få barn i framtiden om du skulle vilja ha det.

Inflammationen i äggledarna kan göra att det bildas ärr där. Det kan i sin tur göra det svårare för äggen att komma ner i livmodern från äggstockarna, och det minskar chanserna för att äggen ska bli befruktade.

Risken att du även får andra könssjukdomar är också större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Om du får en gonorréinfektion i ögonen och inte får behandling inom några dagar kan du få nedsatt syn.

Det är ovanligt, men ibland kan gonorrébakterierna också spridas i blodet. Då kan du få blodförgiftning, med symtom som feber och ledinflammation i någon av kroppens större leder, till exempel i ett knä eller fötterna. Knät eller fotlederna kan då göra ont och svullna. Dessutom kan du få små varblåsor, oftast på armarna eller benen men även händer och fingrar.

Hur kan jag skydda mig mot gonorré?

Kondom är det absolut bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om du har slidsex, analsex eller munsex. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Kom ihåg att även använda kondom eller slicklapp om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan. 

Kondylom

Kondylom är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och är vanligare bland unga än äldre personer. Du kan få vårtor i underlivet eller kring ändtarmsöppningen om du har kondylom. De flesta får inga fysiska besvär av vårtorna som brukar försvinna av sig själv. Vårtorna orsakas av det svåruttalade viruset humant papillomvirus, även kallat HPV.

Symtom

Alla som bär på viruset får inte symtom, men det vanligaste symtomet är vårtor. Vårtorna kan sitta på olika platser i underlivet. De flesta som får kondylom har inga fysiska besvär, men många upplever vårtorna som obehagliga och psykiskt och fysiskt störande.

Du kan ofta se eller känna vårtorna. Vårtorna kan se ut på olika sätt. De vanligaste är att vårtorna är flikiga eller rundade och lätt upphöjda. De är ofta hudfärgade eller rosa till lilatonade, men kan även vara vitaktiga, röda eller pigmenterade. Vårtorna kan sitta en och en, men oftast har du flera samtidigt. I en del fall kan vårtorna sitta mycket tätt så att de ser ut som enstaka stora utväxter.

Du kan också få ett eller flera av följande symtom:

  • att det kliar eller svider på könsorganet
  • små blödningar från vårtorna
  • besvär vid sex

När och var ska jag söka vård?

Du som är under 25 kan kontakta en ungdomsmottagning om du är orolig att du fått kondylom. Du kan även ringa 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Hur smittar kondylom?

Kondylom smittar genom nära kontakt och kan överföras även om det inte finns några synliga symtom eller vårtor. Kondylom smittar ganska lätt och de flesta som någon gång har haft en sexualpartner med kondylom blir smittade med virus, men alla får inte vårtor eller symptom.

Det kan ta lång tid innan du får symtom på att ha smittats av kondylom. Tiden från det att du smittas till det att du kan se vårtor varierar mycket, det kan ibland dröja flera år. 

Hur undviker jag att få kondylom?

Kondom ger ett bra skydd mot kondylom. Man kan även vaccinera sig mot kondylomviruset. Det är bra om man gör det innan man haft sin första sexpartner för då minskar risken för att smittas med 80 %. Idag erbjuds alla tjejer att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte eller sjätte klass. För tjejer upp till 26 år så ingår vaccinet i högkostnadsskyddet - det betyder att efter att du har betalt högst 2350 kronor så är resten av behandlingen gratis. 

Oavsett om du haft sex tidigare eller inte så är det bra att vaccinera sig då det minskar risken att utveckla kondylom eller livmoderhalscancer. 

Pojkar och män får själva bekosta vaccinationen. Det beror på att kondylomviruset kan utvecklas till livmoderhalscancer hos flickor och kvinnor och därför är det extra viktigt att tjejer vaccinerar sig. 

Hur går en undersökning till? 

Vid en undersökning hos läkare kan du få hjälp att hitta eventuella kondylom. Läkaren brukar kunna se direkt om det är kondylom eller inte. Det går inte att ta något blodprov eller annat prov som visar om det finns virus som kan utvecklas till kondylom eller inte.

Ibland kan läkaren behöva ta ett så kallat vävnadsprov för att hitta eller utesluta tecken på en virusinfektion. Läkaren tar då bort liten bit av vårtan som undersöks i laboratorium med mikroskop.

Behandling

De allra flesta som har smittats av kondylom och utvecklat vårtor blir av med vårtorna utan någon särskild behandling. Ibland tar det kort tid och ibland tar det längre tid innan de försvinner helt. 

Vårtorna kan behandlas om de ger besvär som att det till exempel kliar, svider, skaver, ger blödningar eller om du får problem med att kissa. Om du känner dig orolig och mår dåligt över dina vårtor så är det också en anledning att söka behandling hos ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. 

De flesta blir helt bra eller betydligt bättre inom någon månad efter behandlingen. Dock tar behandlingen endast bort de synliga vårtorna men inte viruset som orsakar vårtorna. Det kan alltså vara så att vårtorna kommer tillbaka. Men efter ett tag brukar kroppen automatiskt ta hand om virusmängden så vårtorna inte kommer tillbaks. 

Kan man ha sex när man behandlas för kondylom?

Du bör inte ha sex med andra när du behandlas med läkemedel eller medan du läker efter att ha skurit bort vårtorna hos läkaren. Vänta gärna ett bra tag med att ha oskyddat sex med en ny person så virusmängden hinner sjunka så du inte smittar. Använd kondom om du har sex med en ny partner när du är färdigbehandlad. Kondom är det bästa skyddet för båda parter.

Underlivsherpes 

Herpes i underlivet orsakas av ett virus och det är mycket vanligt att människor smittas. Underlivsherpes överförs främst om du har oskyddat sex med en annan person som är smittad. De flesta som blir smittade får så lindriga symtom att de inte ens vet om att de har herpes. Men för de som får svårare symptom är dessa vanliga;

  • det gör ont vid beröring på området som har herpes
  • området runt fittan eller kuken är svullna och kliar eller svider 
  • det bränner och gör ont i underlivet 
  • underlivet får blåsor och sår
  • huden runt könsorganen blir röda
  • att det gör ont när du kissar
  • att ett område kan kännas omväxlande varmt och kallt

Det har blivit allt vanligare att herpes runt munnen överförs till underlivet. Ha därför aldrig munsex eller hångla med någon om du har munherpes. 

Nerverna vid fittan eller kuken, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop. Därför kan du också få herpessymtom:

  • vid ändtarmsöppningen
  • på skinkorna och låren
  • i urinröret
  • i och omkring fittan
  • på kuken eller pungen

De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av infektionen.

Om du har blivit smittad med herpes visar sig ofta symtomen efter 3-7 dygn från smittillfället. Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna på eller runt fittan eller kuken. Det kan också klia, svida, sticka eller kännas ibland kallt och ibland varmt. Sedan bildas blåsor som spricker efter ett tag och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du få feber och/ eller svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Ibland tar det upp till tre veckor innan blåsorna, såren eller smärtan försvinner. 

Vad kan jag göra om det gör jätteont? 

Om du har mycket ont så kan du ta smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol. Exempel på detta är Alvedon eller Panodil. Ta hjälp av en vuxen att dosera rätt eller läs bipacksedeln noga. Om du är osäker, ring till ett apotek och fråga om råd. 

Det finns också en receptfri salva som heter Xylocain som du kan smörja på området som gör ont. Salvan är bedövande och svalkar området som gör ont. 

Om du har ont kan du även minska obehaget genom att ha löst sittande kläder, exempelvis gå utan trosor i lösa bomullsbyxor. Det är också bra att duscha fittan eller kuken varje dag för att undvika att det kommer in bakterier i såren.

Hur blir jag av med underlivsherpes? 

Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Har du däremot svåra besvär kan du få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och förkortar tiden du har besvär. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom.

Om du skulle ha mycket kraftiga besvär av herpes i underlivet kan du behöva ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya herpesutbrott. Prata med en läkare för att komma fram till en bra lösning för just dig.

När du en gång har fått herpes stannar viruset kvar i din kropp resten av livet, även efter att besvären försvunnit. En del av dem som fått symtom som blåsor och sår vid det första tillfället får senare besvär på nytt.

När du får herpes på nytt är ofta symtomen lindrigare. De försvinner också snabbare än vid första tillfället. Oftast inom fem till tio dygn.

Nya herpesutbrott kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, mens, andra infektioner eller om du har nedsatt immunförsvar.

Det första året efter att du har fått herpes är det vanligt att du får flera nya utbrott. Antalet utbrott brukar sedan minska med tiden. Mellan utbrotten har du oftast inte några besvär.

Hur skyddar jag mig mot herpes?

Herpes i underlivet överförs främst genom sex. Det är mycket svårt att undvika att viruset överförs vid kontakt mellan hud och slemhinnor mellan personer som har sex. Viruset sprids lättast när du har blåsor och sår. Men de allra flesta får herpes av någon som inte har några symtom alls.

Tvätta händerna för att undvika spridning!

Om du har herpes i underlivet kan det sprida sig till ögat. Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att du har varit på toaletten, duschat eller berört områden där du har herpesutslag. Du bör undvika att peta dig i ögonen medan du har utslag.

Herpesviruset är känsligt för luft och överlever inte utanför kroppen. Därför överförs det bara vid hudkontakt och slemhinnekontakt och inte av att dela handduk, toalett eller handfat med någon som har herpes.

Hur kan jag förebygga herpes i underlivet?

Herpesviruset är ofta spritt i underlivet. Därför ger kondom eller slicklapp inget säkert skydd mot att viruset överförs vid sexuell kontakt med någon som har ett pågående herpesutbrott.

Du minskar risken att få herpes i underlivet om du undviker att ha sex med någon som har en pågående herpesinfektion.

Om du själv har herpes är det viktigt att du är uppmärksam på symptom och avstår att ha sex under hela tiden du känner symptom och ett tag efter.

Vill du prata med någon?

Chatta eller prata i telefon med oss – ingen fråga är för stor eller för liten. Våra jourer har öppet varje dag. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Hitta stöd