Smärta i samband med mens

Om du lider av svår smärta i samband med mens är det viktigt att du får stöd och hjälp från sjukvården så du kan leva ditt liv som vanligt alla veckor i månaden. Behöver du någon att prata med finns vi här!

Det är vanligt att tjejer får sin första mens när de är 9-16 år gamla. Mensen kan vara förknippad med många olika saker. För en del så funkar allt galant - man lider inte av mensvärk, humöret påverkas inte och man har hittat en mensskydd som funkar perfekt. Men för andra kan mens vara förknippat med mycket ångest, depression och smärta.

I denna text kommer vi att prata om smärta i samband med mens och vad orsaken till smärtan kan vara. Om det är så att du lider av svår smärta i samband med mens är det viktigt att du får stöd och hjälp från sjukvården så du kan leva ditt liv som vanligt alla veckor i månaden. Vänd dig till närmsta ungdomsmottagning eller vårdcentral för att reda ut vad det är och hur du kan få hjälp framåt.

Mensvärk

Mensvärk innebär att du har ont i samband med din mens. Det gör oftast ont i nedre delen av magen, men det kan också stråla ut i ljumskarna, låren och ryggslutet.

Det är vanligt att det gör ont från dagen innan man ska få mensen upp till två dagar efter första blödningen. Det som händer i kroppen är att livmodern krampar för att kunna stöta ut slemhinnan. Det är dessa kramper som kan kännas som en molande eller stickande känsla i magen.

För en del räcker det med att vila eller lägga något varmt mot magen för att det ska kännas bättre. Det kan också kännas bra att röra på sig för att få igång blodcirkulationen och dopaminutsöndringen.

Om det är så att du börjar kallsvettas, må illa eller har svårt att koncentrera dig på grund av smärtan kan du pröva att ta receptfria läkemedel som Ipren eller Alvedon.

Om din mensvärk inte går över efter att ha prövat receptfria läkemedel så kan du vända dig till vården för att få ordentlig hjälp. Det kan vara så att du lider av endometrios, har fått en inflammation eller har muskelknutor i livmodern som kan behöva tas bort. Prata med din närmsta gynekologiska mottagning för att få hjälp och stöd. Du ska inte behöva ha så ont att det påverkar ditt liv och din vardag.

Endometrios

Har du så ont vid mens att du inte kan göra det du brukar? Hjälper inte vanliga värktabletter? Det kan bero på att du har sjukdomen endometrios, och då behöver du få hjälp. Med tidig behandling kan smärtan gå över och hindras från att bli värre. Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, elevhälsan eller gynekolog. Du ska inte behöva ha så ont att det påverkar ditt liv och din vardag.

Vad är endometrios?

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna utanför livmodern. Ditt immunförsvar reagerar när det finns livmoderslemhinna på andra delar i kroppen än just livmodern, och det uppstår då en inflammation. Det är inflammationen som kan göra mycket ont.

De vanligaste ställena livmoderslemhinna kan växa:

  • bukhinnan i nedre delen av magen
  • utsidan av livmodern
  • äggstockarna eller vid äggledarna
  • urinblåsan
  • ändtarmen
  • området mellan slidan och ändtarmen

Upp till var tionde tjej/kvinna som har mens har endometrios, men alla har inte besvär.

Om du har endometrios kan du ha fler besvär än svår mensvärk. Det kan exempelvis vara:

  • rikliga blödningar, mellanblödningar eller kort menscykel
  • smärta när du kissar eller bajsar
  • diarré eller förstoppning
  • trötthet och illamående
  • smärtor långt in i slidan när du har vaginalt sex
  • symtom som liknar urinvägsinfektion
  • svårighet att bli gravid

Prata med en läkare om du känner igen dig i dessa beskrivningar. Det finns hjälp att få!

Vill du prata med någon?

Chatta eller prata i telefon med oss – ingen fråga är för stor eller för liten. Våra jourer har öppet varje dag. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Hitta stöd