Vad är våld?

Det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för våld. Här kan du läsa om olika former av våld. Behöver du någon att prata med finns våra jourer här för dig!

Våld är handlingar som riktas mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker den andra personen. Våld kan även vara handlingar som får någon att göra något mot sin vilja eller att avstå att göra något som den vill göra.

Man kan bli utsatt för våld av en främling, av en förälder, av en kompis, av en partner eller någon helt annan person. Vanligast för unga tjejer är att vara utsatt av sin kille. Oavsett vem du är eller vem förövaren är så är våld aldrig okej och jourerna finns här för att lyssna på dig om du behöver.

Vilka olika typer av våld finns det?

Psykiskt våld = att bli utsatt för psykiskt våld kan vara att någon kallar dig för fula ord som hora, slyna, slampa, ful, dum eller korkad. Psykiskt våld kan också vara att någon ljuger för dig hela tiden, manipulerar dig, får dig att känna dig galen, utsätter dig för ”silent treatment”, eller inte bryr sig om dina känslor och åsikter.

Fysiskt våld = att bli utsatt för fysiskt våld kan vara att någon nyper dig, knuffar dig, håller fast dig, slår dig med knuten hand, slår dig med öppen hand, sparkar dig, rycker dig i håret eller slår dig med ett tillhygge.

Sexuellt våld = att bli utsatt för sexuellt våld kan vara att någon smeker dig, tafsar på dig eller för in exempelvis sina fingrar eller kuk i dig utan samtycke. Sexuellt våld är även om någon tjatar på dig tills du går med på att ha sex eller tvingar dig till samlag med hjälp av våld. Sexuellt våld kan även vara att någon fotar eller filmar dig i smyg under tiden ni har sex eller tvingar dig att kolla på porr.

Materiellt våld = att bli utsatt för materiellt våld kan vara att någon tar sönder något som du värdesätter och bryr sig väldigt mycket om. Det kan vara en mobiltelefon, dina kläder, en ring du ärvt av en släkting eller något annat som personen vet att du är rädd om.

Ekonomiskt våld = att bli utsatt för ekonomiskt våld kan vara att någon begränsar din ekonomiska frihet genom att kontrollera dina pengar. Det betyder att en person exempelvis kontrollerar vad du köper genom att tvinga dig att visa ditt kontoutdrag och kvitton. Det kan även vara att någon tvingar dig att stå på nya abonnemang eller att du ska betala personens räkningar eller hyra. Ekonomiskt våld är även när en person inte tillåter att du har ett eget bankkort eller när någon tvingar dig att föra över dina pengar till någon annan.

Latent våld = latent våld är den ständiga känslan och stressen av att våld kan uppstå. Exempelvis att personen som utsätter dig för våld har en viss kroppshållning eller pratar på ett visst sätt som du förknippar med våldsamma situationer. Det latenta våldet är ofta ständigt närvarande i våldsamma relationer och skapar en otrolig stress och press för den som är utsatt.

Utsatt för våld?  

Om du är eller har varit utsatt för våld så är det viktigt att du får hjälp och stöd. Att vara eller ha varit utsatt för våld är tufft och tjej- och ungdomsjourerna finns här för dig för att trösta, stärka, lyssna, och stötta dig. Vi tror på dig och det du berättar för oss.

Vi vet att det är lätt att våldet normaliseras. Det betyder att något som från början var konstigt, sjukt eller kändes fel plötsligt känns som en normal del av ens vardag.

Att vara utsatt av våld från en person som man tycker väldigt mycket om kan göra det extra svårt att avsluta relationen eller ens förstå att det man blir utsatt för är våld. Då är det bra att det finns människor som är vana att möta personer som är eller har varit utsatta för våld – de kan hjälpa dig att sätta din situation i ett sammanhang och få dig att känna dig mindre ensam.

Tips till dig som är utsatt för våld:

Det är bra och viktigt om du dokumenterar dina skador och de situationer som innehåller våldsamma inslag om du en dag skulle vilja göra en polisanmälan eller söka stöd och hjälp.

Ha en hemlig anteckningsbok, en hemlig telefon eller skriv till en kompis du litar på varje gång du varit utsatt för våld. Få med datum, tid och händelseförlopp. Försök att fota om du får blåmärken, rivsår eller större skador på kroppen. Skriv också ner dina känslor och tankar.

Är du osäker på om du har varit utsatt för våld? Hör av dig till någon av tjej- och ungdomsjourerna så kan vi hjälpa dig vidare.

Vad händer inuti när man är utsatt för våld?

Att ständigt gå runt och vara rädd, ledsen eller orolig gör något med oss människor. Man kanske börjar tvivla på vem man är och vem man vill vara. Man kan börja få fysiska besvär som ont i magen, huvudet, bröstet eller bli stel i nacke, axlar och rygg. Man kanske får sömnproblem, PTSD, depression eller gråter mycket.

Alla dessa saker kan vara ett symptom på våldet - alltså en konsekvens av att vara våldsutsatt. Det är inte bara precis i stunden som våldet händer som man mår dåligt, utan man kan må dåligt veckor, månader och år efter.

Du har rätt att leva ett bra liv med relationer som får dig att känna dig trygg, respekterad och älskad. Om du inte gör det är det bra att prata med någon. Du kan alltid prata med landets tjej- och ungdomsjourer, men också med skolkuratorn, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen. Du kan även göra vårt test för att undersöka om din relation är bra. 

Om situationen är akut

Blir du eller en vän utsatt för våld - ring polisen på 112.
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt på 020-505050.
Unizons jourer stöttar och skyddar varje dag - klicka här för att hitta jour.

Du har rätt att må bra och ingen har rätt att utsätta dig för våld. Vi finns här för dig och lyssnar på dig, stöttar och tror dig.