FN:s kvinnokonvention (CEDAW)
År 1979 antogs Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor, även kallad CEDAW eller Kvinnokonventionen .
En konvention är en juridiskt bindande överenskommelse, ett avtal, mellan stater och/eller internationella organisationer. Konventionen trädde i kraft 1981 i Sverige.
Vart fjärde år ska konventionsstaterna rapportera framskridandet av implementeringen till Kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor, även kallad CEDAW-kommittén eller Kvinnokommittén.
I korthet erkänner regeringar som har ratificerat konventionen att:
- diskriminering av kvinnor definieras som varje åtskillnad, undantag eller inskränkning på grund av att man har till följd eller syfte att begränsa diskrimineringen av mänskliga rättigheter för kvinnor
- vidta åtgärder som behövs för att avskaffa diskriminering av kvinnor
- införa principer om jämställdhet män och kvinnor i sina nationella eller andra författningar och grundlag att dessa principer genomförs i praktiken
- garantera rättsligt skydd för kvinnor
- sedvänjor som innebär diskriminering av kvinnor ska avskaffas genom förordningar eller lagstiftning
- avskaffa diskriminering av kvinnor inom politiken, när det gäller rätten att förvärva, byta eller behålla sitt medborgarskap, inom äktenskap och familjeförhållanden
Särskilt viktiga artiklar:
Enligt artikel 5 ska konventionsstaterna vidta åtgärder för att angripa stereotypa könsroller som framställer könen som icke-jämställda.
Enligt artikel 6 ska nödvändiga åtgärder (inkl. lagstiftning) vidtas för att bekämpa alla tidigare handel med kvinnor och utnyttjande av kvinnor i prostitution. Här går konventionen steget längre än tidigare konvention om människohandel och prostitution, då anslutna stater inte enbart ska lagstiftet på området utan också angripa de bakomliggande orsakerna till människohandel och prostitution.
Artikel 12 behandlar hälsovården och säger att diskriminering i vården ska avskaffas. Kvinnor ska garanteras lämplig vård i samband med graviditet, förlossning och tiden efter förlossning. Härunder faller också frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa (SRHR) och psykisk ohälsa.
Artikel 16 tar upp jämställdhet inom äktenskapet och i familjen. Bland annat gäller lika rätt att fritt välja partner att gifta sig med. Även lika rättigheter och skyldigheter som förälder (där barnets bäst alltid ska komma i första hand) anges.
Den allmänna rekommendationen nummer 19 tillkom år 1992 om att våld mot kvinnor är könsdiskriminering och att alla stater måste agera mot våldet och därigenom säkra konventionens genomförande.
Granskning
Vid sidan av Sveriges officiella rapportering genomförs den svenska kvinnorörelsen skuggrapporter för att ur sitt perspektiv återge verkligheten för kvinnor i Sverige. Unizon är medlem i Sveriges Kvinnoorganisationer, som samordnar det svenska CEDAW-nätverket.