Vad ska jag göra?

19:e jan 2015

Har jag blivit våldtagen? Hur kan jag ta mig häri­från? Kommer pappa döda oss? Är det något fel på mig? Ska jag berätta för min bästis att jag är kär i henne? Jag är rädd för min sambo. I Vad ska jag göra? har vi samlat trettioen berättelser och frågor som skickats in anonymt till kvinnojourerna och tjejjourerna.

"Hej. Jag känner att jag måste skriva av mig, för jag har börjat tvivla på ”rätt och fel”. Min man klagar på ALLT jag gör. Han skäller ut mig inför folk utomhus, han kallar mig för väldigt sårande saker osv .. han är enormt svartsjuk över mina tjejkompisar till och med min familj. Många gånger när jag får nog och försöker försvara mig själv blir han ännu mer våldsam och jag blir den som det är FEL på."

”Jag har varit sambo med en kille i 3,5 år, efter bara några månader började han kalla mig väldigt elaka saker, han är väldigt svartsjuk och kontrollerande, efter det började han slå sönder mina saker, sen började han knuffa och till sist slå. Han tar stryptag o säger att han ska döda mej osv. Jag både skriker och slår, sparkar tillbaka. Vad ska jag göra? Detta knäcker mig!!”

Så skriver signaturerna "knäckt" och "Maria".

I Vad ska jag göra? har vi samlat trettioen berättelser och frågor som skickats in anonymt till kvinnojourerna och tjejjourerna via Unizon.se och Tjejjouren.se, samt jourernas svar. Boken har fyra teman: Mäns våld i nära relationer, Barn som upplever våld, Sexuella övergrepp och våldtäkt samt Kroppen, kärlek och sex.

Det här är en bok för dig som vill ha en introduktion till hur kvinnojourerna och tjejjourerna arbetar med att stötta, skydda, påverka och förebygga Genom individuella berättelser synliggör boken samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor.

Många frågar: Vad ska jag göra? Hos jouren möter de någon som tror dem. Som lyssnar, stöttar och peppar och hjälper dem att upptäcka sina val, men inte väljer åt dem. Att kontakta en kvinnojourer,  tjejjourer, ungdomsjour eller jour mot sexuella övergrepp är att ta första steget till en förändring.

Beställ eller ladda ned

Vad ska jag göra? går att beställa kostnadsfritt från kansliet.

Skicka ett mejl till info@unizon.se med information om

  • leveransadress
  • fakturaadress
  • ev. märkning av fakturan
  • antal ex. du önskar beställa
  • i vilken verksamhet boken ska användas

Vid större beställningar (fler än 10 ex) betalar mottagaren portot. Boken kan också laddas ned som pdf här nedanför.

Läs hela boken här

Vad ska jag göra?

456.6KB