Om oss

Vi som startat jouren är Anette, Agneta och Eva. Vid vår sida har vi volontärer som hjälper oss i vårt viktiga arbete. Jourens styrka är att vi är olika och har varierad bakgrund men gemensamma erfarenheter och en ilska av att mäns våld mot kvinnor ännu inte får det krafttag som behövs. Föreningen har sitt säte på Gotland men vi jobbar med hela Sveriges utsatta kvinnor och barn. Hos oss behöver du inte berätta vem du är eller var du bor.

Vi brukar säga att jouren har tre ben;

1. Kvinnor och barn som lever med skyddade personuppgifter.
Att fungera som en stödfunktion för kvinnor och barn som lever med skyddade personuppgifter. Vi har inriktat oss mot de som lever gömda från männen som utövat våld. Tillsammans med nätverket Gömda Kvinnor får vi kontakt med de som behöver oss och tillsammans ökar vi vår kunskap i hopp om att kunna sprida den till andra som behöver den. Genom berättelser från gömda kvinnor oavsett om de har skyddade personuppgifter eller om de gömmer sig på egen hand så har vi förstått hur mycket stöd som behövs för att man ska orka. Samhället brister i sina rutiner kring dessa kvinnor och deras liv är så mycket svårare av att dom inte finns. 

2. Arbeta förebyggande med tjejer och unga kvinnor. 
Vi jobbar förebyggande med unga kvinnor för att främja kunskapen kring vad våld är och hur våldets mekanismer påverkar deras relationer. Ju tidigare vi lär våra unga vad som är en schysst relation ju mindre är risken att dessa kvinnor en dag behöver leva gömda från män som utövat våld mot dom. Vi ser oroligt på hur samhället normaliserar våldsamt sex och offentlig förnedring av unga kvinnor och deras kroppar. 

3. Skapa opinion och vara aktiva i frågorna kring mäns våld mot kvinnor och barn. 
Vi ska skapa opinion och driva frågorna för förändring i samhället och politiskt. Det finns stora brister i samhällets skyddsnät och en stor rädsla för att ta ansvar i frågan kring våld och hur våldet påverkar den som är utsatt. Våld mot kvinnor och barn i deras egna hem är ett samhällsproblem och behöver behandlas därefter.

Vi driver dessa frågor för att ingen kvinna eller barn ska behöva leva gömd!

Kvinno- och tjejjouren Fyren är medlem i Riksorganisationen Unizon sedan december 2022. Vi samarbetar även med Kvinnojouren Amanda som finns på Gotland för dig som är i akut behov av hjälp och stöd.