Vi pratar om myter kring våldtäkter

26:e sep 2017

Falska anmälningar, överfallsvåldtäkter utomhus, invandrare begår de flesta våldtäkterna, gärningsmannen och offret är oftast inte bekanta med varandra, och föreställningar om hur en kvinna "ska" reagera vid och efter en våldtäkt. Listan över vanliga myter om våldtäkter kan göras lång. Men visste du till exempel att 75 % av alla anmälda våldtäkter begås inomhus och att offer och förövare är bekanta med varandra vid 80 % av alla anmälda våldtäkter (Brå, 2008)?

 

Eftersom det finns så många myter kring hur en våldtäkt går till har många kvinnor och tjejer som vi kommer i kontakt med svårt att tänka sig att det är en våldtäkt de har varit med om. Många kvinnor och tjejer väljer därför också, av många anledningar, att inte anmäla det de har varit med om. Enligt Nationella trygghetsundersökningen (2011) anmäls endast 23 % av alla sexualbrott.

Nu behöver vi er hjälp att krossa dessa fördomar och informera fler om vad sexuellt våld är. Vi föreläser så ofta vi har möjlighet om sexuellt våld och diskuterar med ungdomar och vuxna kring dessa myter. Men vi behöver nå ut till fler!

Ta kontakt med oss så kommer vi mer än gärna och besöker er fritidsgård, er klass, er arbetsplats eller er förening. Hör av er till oss på guldstadenstjejjour@gmail.se så kan vi tillsammans göra skillnad!