Sexuella ofredanden

03:e jul 2016

Vi ryter till

Det är med tunga hjärtan vi har följt nyhetsrapporteringen från landets många festivaler i helgen. Idag står det klart att ett flertal anmälningar om sexuella ofredanden och våldtäkter upprättats efter bland annat festivalerna Bråvalla, Putte i parken och Skellefteås Stadsfesten.

En av de som drabbats är Moa, 25 år, från Skellefteå. Moa ställer upp på en intervju i tidningen Norran.

I intervjun sätter Moa ord på vad många tjejer som tar kontakt med oss berättar: ”Nu i efterhand ser jag annorlunda på många händelser som skett. Allt från hur killar beter sig mot mig, men även mot andra. Jag har inte riktigt tänkt på det innan, så den här upplevelsen blev lite av en väckarklocka för mig”, säger hon.

Vi tycker att det är otroligt starkt gjort av Moa att våga anmäla och berätta om vad som har hänt! Vi vet hur mycket mod och styrka som kan krävas för att göra detta. Vi blir dessutom också otroligt glada över att höra att hon fått uppleva ett bra stöd från polis, väktare och ansvariga för Stadsfesten! Kunskaperna om sexuella ofredanden har ökat i samhället, men det är tyvärr fortfarande vanligt att tjejers berättelser inte tas på allvar.

Vi vill därför väldigt kort skriva om vad som kan räknas som sexuella ofredanden. Kanske finns det någon mer där ute som drabbats men är osäker på om hen ska göra en anmälan eller inte.

Viktigt att veta är att sexuella trakasserier eller ofredanden är vanliga överallt, och sker på betydligt fler ställen än på just festivaler. Ofta händer saker i skolan, på jobbet, på stan eller i sällskap med personer som du känner. Saker du kanske inte just då reagerar på eller anmäler. Exempel på sexuella trakasserier kan vara:

  • När någon tafsar eller rör vid dig, trots att du inte vill det.
  • Sexuella antydningar och anspelningar som inte känns bra. Det kan vara blickar, visslingar och kommentarer om ditt utseende, som du upplever som sexuella och obehagliga.
  • När någon sprider sexuella rykten, till exempel om att du har haft sex med väldigt få - eller med många.
  • Kränkande och sexuella skämt.

Det här är bara en bråkdel av saker som kan räknas som sexuella ofredanden. Det viktigaste att komma ihåg är att om något känns fel – så är det ofta det! Lita på din magkänsla!

Om du har drabbats av sexuella ofredanden i helgen, eller tidigare, finns vi här på chatten nu på onsdag. Kanske vill du bara prata av dig, eller har frågor om hur du kan gå tillväga för att göra en anmälan? Vi finns här för dig mellan kl. 19-21.

Vi vill också gå ut och berätta att vi för några veckor sedan tackat ja till en inbjudan från Trästockfestivalens arrangörer och kommer att finnas på plats på festivalområdet helgen 23-24 juli då Trästockfestivalen går av stapeln. Skulle du hellre vilja prata med oss öga mot öga kommer det alltså att finnas möjlighet att prata med någon av oss jourtjejer då!

Och kom ihåg – ensam är inte alltid stark. Vi finns här!