Syskonskap

Vill du ha stöd från en trygg vuxen person som du samtidigt kan hitta på roliga aktiviteter med?
Ansök om att få ett storasyskon hos oss på Juventas Ungdomsjour! Syskonskapet är kostnadsfritt.

Så här funkar syskonskapet på Juventas

Du och ditt storasyskon träffas två gånger i månaden, 1-2 timmar varje gång, under 6 månaders tid. Ni bestämmer själva vad ni vill göra. Kanske fika, gå en långpromenad, spela badminton, laga mat ihop, gå och simma, gå på bio – ja, vad som helst som båda tycker är en kul och bra sysselsättning. Eller ingen sysselsättning alls – kanske ses och bara prata?

Intresserad av att få ett storasyskon ?

Mejla oss på juventasungdomsjour@sodertaljejourerna.se 

Vi bokar en tid för intervju där du får berätta mer om dig själv och varför du vill ha ett storasyskon.

Alla ungdomar i åldern 13-21 år oavsett könsidentitet som bor i Södertälje.

Alla vuxna över 21 år kan ansöka om att bli storasyskon och processen att bli storasyskon består av två steg: intervju och utbildning. Först får man komma på en kort intervju till oss på Juventas Ungdomsjour och om den som vill bli storasyskon och bedöms som lämplig får hen efter intervjun lämna utdrag ur belastningsregistret, avge tystnadslöfte och genomgå en utbildning i jourkunskap. Vi lägger stor vikt vid matchningen av ungdom och storasyskon, så att du som ungdom känner dig trygg med en som ska vara ditt storasyskon.

Precis som vanligt. Vi matchar alltid våra syskonpar utifrån vilket kön man anser sig tillhöra, vilket inte behöver vara det juridiska könet. Definierar man sig som icke-binär lyssnar vi alltid till vilket kön både ungdomen och storasyskonen vill matchas med – detta inkluderar också om man vill matchas med en ickebinär individ. Vi vet att inte alla passar in i de normativa könsidentiteterna och att många definierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. I slutändan är det alltid våra ungdomars bästa vi har i åtanke; vi arbetar därför aktivt för att vara en plats som uppmuntrar alla ungdomar att vara de personer de är.

Absolut inte – om det är något vi är glada för på Juventas Ungdomsjour så är det att ungdomar från olika bakgrunder och i olika livssituationer söker till syskonskapet hos oss. Man kan vilja ha ett storasyskon av olika skäl; vissa vill ha en extra vuxen att prata med om jobbiga saker, andra någon att träna med. Vissa letar efter någon som delar det där speciella intresset, andra vill lära känna en ny person som får en att testa på något nytt. Oavsett om man mår toppen, inte så bra, är glad eller känner sig nere så är man välkommen till syskonskapet hos oss.

Det enda ungdomarna i syskonskapet har gemensamt är att de är mellan 13 och 21 år. I övrigt är alla individer med olika bakgrunder och behov.

En grundförutsättning för att få ett storasyskon är att ungdomen själv har valt det. Vi föreslår därför att du pratar med ungdomen i fråga och kollar om hen vill ingå i ett syskonskap innan du hjälper hen att anmäla sig. Hänvisa gärna till vår hemsida eller våra sociala kanaler som Facebook eller Instagram för att hen ska få en bild av vad vi gör – annars svarar vi alltid på frågor, stora som små på juventasungdomsjour@sodertaljejourerna.se

Om syskonskapet

Syskonskapet på Juventas Ungdomsjour grundades 2003 (tidigare systerskap) och är Sveriges äldsta mentorskap för unga mellan 13 - 21 år. Genom den har hundra tjejer under denna tid fått en mentor som alltid stödjer, peppar och aldrig dömer. Idag heter det mentorskapet, syskonskapet, då vi som Ungdomsjour inkluderar alla oavsett könsidentitet.  Vi tror på ungas förmågor och vi tror att människor växer genom möten. Syskonskapet syftar till att ge unga stöd och och bidra till en ökad självkänsla genom ett storasyskon.