Volontärer

Vilka är vi?

Vi som är volontärer i Kraftbyrån är tjejer mellan 18-35 år och det är oss du möter i chatten, i skolan eller ute på evenemang.

Vi engagerar oss som volontärer för att vi vill ge stöd och pepp till ungdomar som behöver någon att prata med.

Vi har alla gått en grundutbildning och skrivit på ett tystnadslöfte innan vi börjar sitta i chatten. Vi kommer alltså inte berätta för någon annan vad du berättar för oss i chatten.

Här nere under "Frågor och svar" har vi samlat de vanligaste frågorna som ställs till oss. Hittar du inte svar på din fråga så kan du kontakta vår verksamhetsutvecklare på info@kraftbyran.nu

Frågor och svar

Behöver jag ha någon tidigare erfarenhet?

Nej. Du kommer få en grundutbildning för det du behöver för att känna dig trygg i volontärarbetet och löpande kompetensutveckling, så tidigare erfarenhet är inget krav. Det viktigaste är att du är intresserad av att hjälpa andra människor och arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld!

Hur mycket tid krävs?

Du deltar på ett möte en gång i månaden och chattar regelbundet på onsdagar. Minimikravet för att vara volontär är 6 timmar/månad vilket är den tid som krävs för ett chattillfälle, ett möte och en utåtriktad aktivitet. Eftersom volontäruppdraget är ideellt kan tiden som läggs på verksamheten variera beroende på hur resten av livet ser ut. En del volontärer lägger sex timmar i månaden och en del engagerar sig mer, det är helt enkelt individuellt.

Vad innebär det att vara volontär?

Våra volontärer beskriver uppdraget som viktigt, roligt och stärkande. 

Som volontär är du den viktigaste resursen i verksamheten - utan våra volontärer hade vi inte kunnat erbjuda det stöd vi kan ge unga idag. En måndag i månaden samlas vi för att tillsammans planera och utvärdera vårt arbete, vilket även är ett tillfälle att ses och känna gemenskapen i gruppen. Vi har tre delar i vår verksamhet som du kan läsa mer om här.

Vem är volontär i Kraftbyrån?

Vi som är volontärer i Kraftbyrån är kvinnor mellan 18 och 35 år som alla brinner för att få hjälpa och stötta ungdomar att må bättre i sig själva idag. Vi är inga psykologer utan ser oss istället som medmänniskor som lyssnar och finns där när det behövs. 

Behöver jag bo i Huddinge för att kunna bli volontär?

Absolut inte, det bestämmer du själv. Vi är verksamma i Huddinge vilket gör att det är där vi har chatt, möten och skolpass eftersom ingenting sker på distans. Om du inte bor i Huddinge blir resvägen längre men du känner själv hur långt du vill åka och vi har volontärer som bor utspridda över hela Stockholm.

Vad kan Kraftbyrån erbjuda mig som volontär?

För att bli volontär i Kraftbyrån behöver du gå en obligatorisk grundutbildning. Sedan får du löpande kompetensutveckling i de ämnen som är aktuella i samhället för att du ska kunna ge ditt bästa stöd till de unga vi möter i vårt arbete. Dessa utbildningar ges antingen av riksförbundet Unizon eller av föreläsare som vi själva bjuder in. Vi får även nya kunskaper av varandra eftersom alla volontärer har olika intressen och erfarenheter.