Unga spred kunskap om mäns våld mot kvinnor

12:e maj 2024

Strax tar de studenten på Hersby gymnasium. Men under sitt sista gymnasieår har de drivit ett företag som spridit ljus och informerat om mäns våld mot kvinnor.

Isabelle Höglund Svegby, Ella Due Lundblad, Elsa Krakau och Vendela Leissner är fyra tjejer från Hersby gymnasium som tar studenten nu till sommaren.  De har under sista året på gymnasiet framgångsrikt drivit ett UF-företag med en produkt som de hoppades kunna göra skillnad med. Allt började med att de upptäckte att okunskapen hos många unga tjejer kring vad en kvinnojour är och gör. Tjejerna ville genom sin produkt sprida vetskapen om kvinnojouren, då alltför få vet vart en kan vända sig ifall en blir utsatt för våld i en nära relation.

Företaget döptes till LysUpp och de har sålt sina doftljus som kommer med ett budskap om hur våld i nära relation kan se ut, samt information om hur en söker hjälp åt sig själv eller någon annan. Lidingö Kvinnojour har samarbetat med LysUpp och nu när företaget såväl som gymnasiestudierna närmar sig sitt slut, har tjejerna skänkt 25 kronor per sålt ljus till kvinnojouren för att stödja den viktiga verksamheten.

Det har gått mycket bra för företaget. De har bland annat tilldelats pris för bästa pitch, bästa säljare samt för sin reklamfilm, som du kan se via länken: https://youtu.be/ynzBYIhtNIU?si=TzcU8ryWWV43ANqt 

Tjejerna säger att de kommer att ta med sig den kunskap de fått under året gällande kvinnors utsatthet. De berättar att de när de sålt sina ljus mött människor som tackar dem för att de sprider medvetenhet. Även med personliga berättelser om att själv ha blivit räddad av en kvinnojour.

Sådana här samarbeten för att sprida kunskap om våld i nära relationer är möjliga med stöd av Lidingö stad och Socialstyrelsen.