Orange manifestation mot våld

22:e nov 2021

Lidingö stadshus blir orange 22-27 november

I år, 2021, är det 22 år sedan FN instiftade Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. För att fästa större uppmärksamhet kring ämnet startades 2008 Orange Day på samma dag: Som en ljus och optimistisk färg ville FN markera vikten av att ämnet synliggörs. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig mot våld. Orange Day har på många håll utökats till Orange Week som inträffar under vecka 47, dvs 22-28 november.
     Lidingö Kvinnojour har tagit initiativ till att Orange Week uppmärksammas i vårt lokalsamhälle. Under hela veckan strålar vårt stadshus i orange, tack vare stöd från Lidingö stad. Vi hoppas att detta blir en tradition som får oss lidingöbor att ta ställning mot våld och för ett jämlikt samhälle.

I samarbete med Zonta kommer det i stadshusets entréhall placeras ett träd på 3 meter som dekoreras med 70 orangea tygstycken. Varje tygstycke symboliserar de sjuttio anmälningar som gjorts om våld i nära relation på Lidingö under 2020.