Stressad?

Ibland kan bägaren rinna över. Då måste vi påminna oss om att stanna upp och ta ett djupt andetag.

Stress är en uråldrig funktion som vi hade för att bli mer fokuserade. Tex om ett lejon attackerade så kicka stressen in och gör en av tre saker fly, slåss eller frys. På tiden då vår hjärna utvecklades så passade detta perfekt men nu 2021 hänger hjärnan inte riktigt med.

Så att gå i skolan, träna 3 ggr i veckan, läxor, extra jobb, hinna umgås med vänner och festa är inte hjärnan riktigt gjort för och ibland blir det lite mycket. 

Då blir det ibland lite mycket och stressen går över styr. Då är det alltid okej att stanna upp och andas. Du behöver inte få A i alla betyg, komma på varje träning, gå på alla fester eller städa rummet just idag. Ta det imorgon, det är viktigare att du mår bra än att du stressar till en träning. 

Ta hand om dig, ingen kommer göra det åt dig.

 

Tips mot stress

  1. Se över skolarbete, prata med dina chef/lärare / kurator om du kan få lite mindre o göra.

  2. Behöver du gå på alla träningar denna månaden om det är mycket på jobbet/skolan?

  3. Öva på att säga nej till att umgås när tiden inte räcker till, ta inte på dig extra jobb och du behöver inte hålla fest.

  4. Lägg undan telefonen, stäng av notiser. Telefonfri tid är viktigt, vår hjärna är inte van det.

  5. Skriv ner listor på allt du behöver komma ihåg, så behöver du inte va rädd att du glömmer. Samt så slipper du sitta och tänka på det hela natten.