Kärlek – det finns inga rätt och fel

Att vara kär kan kännas som en jordbävning. Som tusentals fjärilar i hela kroppen. Som ljuva melodier i bröstkorgen eller såpbubblor i benen. Kärlek kan kännas tryggt och spännande och stressande på samma gång. Det går inte att styra vem du blir kär i. Det kan vara killen i parallellklassen, tjejen som jobbar i videobutiken eller din bästa kompis.

Kärlek kan kännas som att man vill vara med personen för alltid eller att man vill berätta för hela världen om hur fantastisk den människan är. En del blir kära i andra tjejer, en del blir kära i killar, en del gillar brunhåriga, andra gillar blåa ögon. Det finns inga rätt och fel när det handlar om kärlek. Nej, det är inte konstigt att det finns så många kärlekssånger och kärleksdikter. Kärlek berör alla, och de flesta kan känna igen sig i en romantisk låt.  

När det tar slut behöver du prata om det

När en kärleksrelation tar slut kan det kännas jobbigt en lång tid efteråt. Du kanske tycker att ingen annan förstår precis hur du känner. Kanske är det så också. Man kan ju känna sig ledsen, arg, irriterad, ensam, övergiven och rädd. Det kan hända att du upplever en djup sorg och saknad och längtar tillbaka till hur det var när allt kändes bra.

Du behöver få vara ledsen under den tid du känner så. Det kan vara bra att prata med andra personer om det som har hänt. Personen du pratar med kanske inte kan ta bort det onda men hen kan lyssna och förstå utan att döma. Det är inte bra att hålla jobbiga saker inom sig, utan det är bäst att få prata om det som har hänt och hur du känner. Prata med en kompis, förälder, eller ta kontakt med en tjejjour.

Nya spännande människor kommer att göra dig glad igen

När livet går vidare lär man sig hitta nya spännande människor som gör en glad igen! De kan finnas överallt. I ens skola, på ett jobb, i en teatergrupp, i ett bandylag eller kanske genom en bekant som känner många och som man kan börja umgås med mer.

Du kanske byter skola, skaffar jobb, kanske flyttar eller reser någonstans. Ibland kanske du själv avslutar en relation till en kompis eller någon du varit kär i för att du själv känner att det är det du behöver. Försök att ta vara på de bra relationer du hittar och som gör dig glad och trygg var du än befinner dig. Av alla människor man träffar lär man sig något nytt!