Mens – efterlängtad av många

De flesta får mens ett par år efter det att de kommit in i puberteten. Första mensen kan komma som en överraskning. Plötsligt är det blod i trosan. Kanske du redan haft flytningar i några månader? En del tycker att det känns jobbigt, kanske har ingen av kompisarna fått mens ännu och det är svårt att veta vilket mensskydd man ska använda. Andra längtar till sin första mens. Det kan kännas som att ”alla andra” fått mens och när man väl får den själv är det en lättnad.

De flesta får mens i 12–14-årsåldern

Mensen kommer vid olika åldrar för olika personer. De flesta får sin mens i 12–14-årsåldern medan andra får den så tidigt som vid 9–10 års ålder. En del får inte sin första mens förrän de är 16–17 år gamla. Hur mycket man blöder och hur många dagar mensen pågår kan variera. Det är egentligen inte så mycket blod som kommer eftersom det blandas ut med kroppsvätskor. En del blöder i över en vecka och andra i bara några dagar. Tjejer som äter p-piller blöder oftast lite mindre medan de som har spiral ofta blöder mer.

Orsaken till att du blöder är att livmodern stöter ut sin slemhinna och skapar en ny. Slemhinnan måste vara färsk för att ett befruktat ägg ska trivas där. Därför byts den ut varje månad och det är det som kallas för mens. Själva blodet är ofta lite slemmigt och mot slutet av mensen kan det bli levrigt och brunt. Det kommer från livmodern, rinner genom slidan och ut genom slidmynningen.

Olika typer av mensskydd

Bindor (tunna blöjor som läggs i trosan) och tamponger (en ”propp” av bomull som du för upp i slidan och som suger åt sig mensblodet) går att köpa i vilken affär som helst. Trosskydd (en tunnare sorts binda) kan du också använda de dagar det inte kommer så mycket mens. Det finns också menskoppar. Det är helt enkelt en kopp i plast som du för upp i slidan och som fångar upp blodet. Koppen tvättar du och återanvänder. Prova dig fram!

Menscykel kallas den tid som går från mensens första dag tills dagen innan nästa mens. För de flesta är cykeln 21–35 dagar lång. I mitten av menscykeln släpper någon av de två äggstockarna ett ägg. Det är då du kan bli gravid. Om ägget inte befruktas stöts det ut tillsammans med livmoderns slemhinna. Sen börjar allt om igen. I början kan mensen vara väldigt oregelbunden. Men det brukar rätta till sig efter ett tag. Till sist får de flesta en jämn menscykel.

Om du blir gravid försvinner oftast mensen. Men mensen kan även försvinna av andra anledningar till exempel vid stora miljöombyten, stress, om du mår dåligt, tränar hårt, bantar, har ätstörningar eller någon annan sjukdom. Är mensen väldigt oregelbunden kan det vara bra att kontakta exempelvis en ungdomsmottagning och göra en undersökning.

Bra att röra på sig om man har mensvärk

En del har väldigt ont när de har mens. Det är bra att röra sig då, även fast smärtan gör att det tar emot. Ett annat tips är att hålla det värkande området varmt genom att ligga i ett varmt bad eller använda en värmedyna. Det finns också receptfria läkemedel som kan hjälpa. Om du vill använda det, tänk på att alltid följa de anvisningar som står på förpackningen. Är smärtan helt outhärdlig bör du vända dig till en läkare.

Ungefär en vecka innan mensen och fram tills att den kommer ökar mängden vätska i kroppen. Därför får många svullna och ömma bröst och känner sig svullna i kroppen. Det kallas för premenstruellt syndrom (PMS) och har med hormonbalansen att göra. Många känner sig arga, lättirriterade, eller ledsna precis innan de ska få mens. Du kan även få ont i huvudet, bli mer sötsugen och få finnar. PMS-besvären går att lindra genom att röra på sig eller göra avslappningsövningar, sova ordentligt, försöka ta det extra lugnt och inte stressa under dagarna innan mensen. Om du mår riktigt dåligt, kontakta vårdcentralen. En del tjejer blir så deppiga innan mensen att de kan behöva medicinsk hjälp.

Om din mens är väldigt oregelbunden

Kommer din mens väldigt sällan eller har du aldrig fått mens trots att du börjar närma dig 20-årsåldern? Då kan det hända att du har drabbats av PCOS. Det är ett ärftligt syndrom. Om någon i din familj har det är risken extra stor. När du har ägglossning skapas två centimeter stora äggblåsor i äggstocken, som sedan spricker och skjutsar iväg ägget mot livmodern. Men hos tjejer med PCOS ligger ett pärlband av sådana äggblåsor i kanten av äggstocken, helt i ”onödan”. Det vanligaste tecknet på att en tjej har PCOS är att hon inte får någon mens eller att den kommer väldigt sällan. Därför har tjejer med PCOS svårt att bli gravida utan medicinsk hjälp.

Faktagranskad av: Klara Abrahamsson, sexualupplysare.