Online – ett sätt att hitta likasinnade

Många tycker att det är lättare att lära känna folk över nätet än på andra ställen. Du kanske har träffat personer på nätet som du verkligen blivit tänd på eller som förstår dig bättre än de i din skola eller ditt andra kompisgäng? 

Många träffar någon på en fest eller blir kompisar genom Instagram eller Facebook och fortsätter prata på nätet. Andra har kompisar som de lärt känna på nätet men aldrig träffat offline. Relationer kan gå fortare, långsammare eller helt enkelt i den takt som känns bekväm för dig. Många som känner sig blyga tycker att det är dödskönt att sitta bakom skärmen och hitta personer att prata med på sina egna villkor.

Flirta på nätet kan vara spännande och roligt

Du kanske vill flirta med andra som identifierar sig på samma sätt som du gör, men har svårt att hitta ställen att göra det där du bor. Då är nätet fenomenalt. Här kan du hitta andra som identifierar sig som bisexuella, heterosexuella, homosexuella eller som tycker att det där med att identifiera sig inte är så viktigt. Som lyssnar på samma musik, dyrkar samma författare, följer samma serie eller är insnöad på samma typ av kläder som du.

Att flirta på nätet kan kännas tryggt men också spännande och roligt. Det är viktigt att känna efter vad som känns bra för dig. Ibland kan en flirt vara jättespännande på Snap, men när ni FaceTimear är spänningen borta. 

Stäm alltid träff på en offentlig plats

Du har rätt att sätta gränsen var du vill, när du vill. Oavsett hur länge ni har pratat. Du kanske har träffat någon på nätet som du pratat med jättelänge på telefon och allt känns super. Men så träffas ni offline och det känns plötsligt inte alls så mysigt som det gjorde över telefon.

Därför är det viktigt att stämma träff på en offentlig plats, exempelvis på ett kafé där det finns andra människor. Eller säga till en kompis eller någon vuxen som du litar på var och när du ska träffa personen.

Du har alltid rätt att avbryta en kontakt som inte känns bra. Om någon tvingar dig till något mot din vilja är det olagligt. Det spelar ingen roll om det var du som tog kontakten från första början, eller om du föreslog att ni skulle ses  utanför nätet. Om någon gör saker mot din vilja är det aldrig okej!

Författare: Charlotta Green, projektledare för Ses online! Faktagranskad av: Johnny Lindqvist, expert inom ämnet unga, kommunikation och internet