Sex – om oskuld, kåthet och gränssättning

En del tycker att det är viktigt att vara oskuld medan andra vill bli av med den så fort som möjligt. Vad betyder det egentligen att förlora oskulden? Och vad räknas som sex? Att förlora oskulden betyder för de allra flesta att föra in en penis i slidan för första gången.

Ingenting ändras i en tjejs kropp när hon har sex

Eftersom det finns uttryck som att ”förlora oskulden” eller ”bli av med oskulden” är det lätt att tro att det är något i kroppen som ändras första gången någon har sex. Man kan också tro att det är något som ändras inombords eller i ens sätt att vara. Att man plötsligt blir vuxen eller att man blir smutsig, mindre värd eller kåtare när man haft sex första gången.

Att ha sex första gången kan betyda en massa olika saker för olika personer. Men inget förändras i en tjejs kropp när hon har sex. Att förlora oskulden betyder för de allra flesta att föra in en penis i slidan för första gången. Men många tjejer har sex på andra sätt, till exempel genom att onanera eller ha munsex.

Det finns också många tjejer som har sex med andra tjejer och kanske aldrig kommer att föra in en penis i slidan. Ibland när ordet oskuld används så kan det verka som att slidsex med en kille är det enda som räknas som ”riktigt sex”. Och det är synd eftersom sex kan vara på så många olika sätt.

Mödomshinnan är en myt

Det är fortfarande många som tror att det finns en hinna som täcker slidöppningen. En hinna som spricker när man har slidsex första gången. Det här gör att många tjejer oroar sig och tror att första gången ska göra ont och blöda och att det ska kännas trångt för killen. 

I själva verket finns ingen hinna, utan en töjbar slidkrans. Alltså en krans av hudveck precis innanför slidöppningen. Allt prat om mödomshinnan gör att många tror att det går att se om en tjej har haft slidsex med en kille förut. 

Eftersom det inte är något som går sönder eller försvinner när en tjej har slidsex första gången - och eftersom alla är olika - går det inte att kontrollera om någon har haft sex. Varken en sexpartner eller en läkare kan se eller känna om en tjej har haft sex tidigare. Det är bara du själv som vet. Och av samma anledning går det inte heller att få ”oskulden” tillbaka.

Om du är rädd för vad som ska hända om du inte blöder när du har sex är det därför bättre om du tar kontakt med någon som är van att hjälpa tjejer som har krav på sig att vara ”oskulder”. Vill du veta mer, kontakta: Somaya.

Skillnad på killar och tjejer

Ibland kan man höra killar säga att de vill att tjejen de är med ”ska vara oskuld”. I filmer och låttexter kan det också finnas killar som skryter om att de ”tagit någons oskuld”.

Alla sådana tankar gör att det låter som att en tjejs sexualitet är något som någon annan kan ha eller ta, nästan som en sak. Det finns ibland en bild av att tjejer som har haft sex, med en eller flera, är smutsiga och inte lika mycket värda som andra. Men det händer sällan killar.

Men din sexualitet är din – den kan ingen annan ha eller ta. På många sätt kan ordet oskuld, och hur det pratas om det, få tjejer att skämmas för att de känner lust och kåthet. Men man kan också se det så här; att ha sex är att använda sin kropp. På samma sätt som att man kan använda sin kropp till att springa, simma eller dansa. Det behöver inte påverka vem du är, och det ska inte påverka hur andra ser på dig!

Sex ska absolut inte göra ont

Det är inte farligt om det svider eller skaver lite när du har sex, men det är absolut inget du ska behöva stå ut med. Grundprincipen är att sex inte ska göra ont! Sex ska kännas bra både under, före och efter sexet – för alla som är med.

Ha sex för din egen skull, för att det känns skönt och bra. Om du gör saker för att ställa upp på någon annan eller för att du blir tjatad på, kan det i slutändan leda till att du mår dåligt, både fysiskt och psykiskt. Till exempel kan sjukdomen vestibulit (när det svider runt slidmynningen) vara en följd av att man har haft sex utan att ha varit tillräckligt upphetsad och våt.

Tjejer är lika kåta som killar

Det går att ha sex på många sätt – för att du är kär, kåt eller både och. Du kan ligga med tjejer, killar eller med dig själv genom att onanera. Men du kan också välja att inte ha sex alls, det finns inget rätt eller fel.

Om du vill ha sex - ha det. På vilka sätt du vill, med vem och hur många du vill. Det är så klart helt okej att ligga med 100 personer om det är det du önskar, utan att för den sakens skull bli kallad för slampa eller hora. Det är också helt okej att ligga med 100 personer och säga nej till den 101:a och förvänta sig att den personen respekterar det.

Det finns egentligen ingen skillnad på killars och tjejers sexualitet. Tjejer är precis lika kåta som killar och killar känner också ibland att de inte har lust att ligga. I grund och botten är sexualiteten olika från person till person. Känn efter vad du själv vill och prata med den eller de som du har sex med för att det ska kännas bra för alla!

Första gången

Det kan kännas skönt att ha sex med någon man är trygg med första gången och att slippa oroa sig för graviditet och könssjukdomar genom att använda preventivmedel. Ta det lugnt och försiktigt och pausa om något känns obehagligt eller gör ont.

Det viktigaste är att slidan är ”redo”, alltså att du är kåt. När du blir kåt svullnar nämligen slidväggarna, särar på sig och blir fuktiga. Är slidan inte redo för att bli penetrerad kan det göra ont eller kännas obehagligt. Slidan är känslig och därför är det viktigt att vara försiktig och inte pressa på för snabbt eller hårt. Känn efter med handen om du är osäker. Glider fingret lätt in i slidan är det ett bra tecken på att du är redo. Om inte, ägna en stund till åt att göra något som känns upphetsande. Kanske genom att kyssas, smekas, prata om något som gör dig kåt och gnida er mot varandra.

Munsex och annan stimulering

Många tycker också att det känns skönt att bli slickade i och runt fittan. Det kan handla om både mjuka nafsningar, pussar, läppar som glider, ett lätt sugande eller en hård tungspets som trycker och masserar. Vibrationer kan också vara skönt, till exempel om partnern håller sin mun mot fittan och nynnar eller låter. Genom att använda munnen kan din partner lättare komma åt att stimulera din klitoris.

Klitoris är den del av fittan som många tjejer tycker är skönast att stimulera. Det är faktiskt det känsligaste stället på hela kroppen. Klitoris är lätt att komma åt med handen för både dig och din partner. Men den kan vara svår att komma åt genom samlag eller annat slidsex, eftersom klitoris ollon inte sitter vid slidan utan  längst upp mellan de inre blygdläpparna. 

Självklart finns det också fler delar av kroppen som är sköna att stimulera än fittan. Många tycker att det är skönt med beröring runt brösten, längs benen och i nacken. Andra njuter av att tryckas, gnidas eller smekas på rumpan, fötterna och i ansiktet. Hela kroppen är känslig för beröring på olika sätt, det gäller bara att hitta de sätten du gillar.

Perioder då sexlusten är mindre

Kåthet och sexlust är något dyrbart och ömtåligt. De flesta av oss har perioder då sexlusten är mindre. Det är inte konstigt att lusten minskar när du är stressad, ledsen, sjuk eller känner dig obekväm med din partner. Det är alltid viktigt att lyssna på sin kropp och inte ha sex mot sin vilja.

Gör inget du inte känner för. Är du inte tillräckligt fuktig i slidan kan det vara riktigt obehagligt och smärtsamt att ha slidsex. Förklara läget för din partner om du har någon, så kan ni kanske tillsammans försöka hitta fram till din sexlust igen. Eller är det kanske något i livet som måste förändras innan du har ro nog att bli kåt?

Lätt att få prestationsångest

P-piller kan vara en annan bov. Många tjejer upplever att sexlusten minskar när de äter p-piller. Kontakta ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillret i så fall. Det finns andra preventivmedel som inte påverkar sexlusten på samma sätt.

Det är lätt att få prestationsångest av alla sextips, erfarna kompisar, filmer, tv-program och tidningar som ska guida till ”det bästa sexet”. Lätt att försöka spela den där tjejen i porrfilmen, härma deltagarna som har sex i en dokusåpa eller göra sådär som kompisen sade att hon gjorde när hon hade sex sist. Spela en roll.

Många fokuserar så mycket på att tillfredställa sin partner att de glömmer sig själva. Sex är ju ingen tävling och det handlar minst lika mycket om att hitta sin egen njutning som sin partners.

Sex mot din vilja

Det finns en bild av att killar inte kan ”hålla sig” när de är kåta. Som om killar vore okontrollerbara sexgalningar – och som om vi tjejer måste akta oss för att inte väcka killars kåthet. Det är självklart inte din skyldighet att gå med på sex bara för att någon annan har blivit kåt. 

Om du känner att du har gjort något mot din vilja när det handlar om sex så har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Då kan det vara bra att prata med någon. Vi på tjejjourerna möter många tjejer som har sådana erfarenheter. Vi lyssnar gärna på dig och försöker hjälpa dig så gott vi bara kan.