Vänskap – kan vara hur underbart som helst

Alla behöver vänner. Vi behöver känna att någon gillar oss och många saker är roligare att göra tillsammans med andra än ensam. Tonåren är en tid då kompisarna kan kännas viktigare än något annat. Ibland kan vänskapen vara passionerad och uppslukande, som en förälskelse. Det kan vara hur underbart som helst. Men också förvirrande och göra ont.

Så beter sig en bra vän

Precis som i all annan kärlek gäller det att respektera sig själv och att aldrig göra något som inte känns bra. Genom att försöka vara någon annan än man är, eller låta andra utnyttja en på olika sätt, får man inga riktiga vänner. För vissa kan det vara viktigt att ha samma intressen, musiksmak, tycka och klä sig likadant som de man umgås med.

En bra vän tycker om dig även när du inte är glad, och försöker inte övertala dig att göra något som är farligt, olagligt eller som får dig att må dåligt. En bra vän blir också glad om det går bra för dig och när du mår bra och säger inte saker bara för att vara elak.

När man blir oense om något kan man råka säga sårande saker som man egentligen inte menar. Då är det bättre att berätta precis hur det känns istället för att vara taskig tillbaka. Säg till exempel: ”När du gjorde så kändes det som att du inte alls brydde dig om mig.” Många tjejkompisar kan vara jättetaskiga mot varandra, kanske för att själva se bättre ut i andras ögon. Säg ifrån om det händer, förklara hur det känns och hjälper inte det så vänd dig till någon vuxen.

Alla relationer förändras

Genom livet kommer du att träffa många olika människor. Men det händer också att relationen till någon som står en nära tar slut. Det kan ju bero på olika saker. Bästa kompisen flyttar eller byter skola, ni kanske glider ifrån varandra eller så beror det på något helt annat. Kanske vet du inte ens om orsaken. 

När ett vänskapsband tar slut kan det kännas jobbigt en lång tid efteråt. Du kanske tycker att ingen annan förstår precis hur du känner. Kanske är det så också. Man kan ju känna sig ledsen, arg, irriterad, ensam, övergiven och rädd. Det kan hända att du upplever en djup sorg och saknad.

Du behöver få vara ledsen under den tid du känner så. Det kan vara bra att prata med andra personer om det som har hänt. Personen du pratar med kanske inte kan ta bort det onda men hen kan lyssna och förstå utan att döma. Det är inte bra att hålla jobbiga saker inom sig, utan det är bäst att få prata om det som har hänt och hur du känner.