Alkohol, rökning och droger – så påverkas du

Alkohol är, till skillnad från narkotika, en drog som är tillåten att använda i Sverige. I Sverige finns det en åldergräns för när du får köpa alkohol. Det beror på att en ung kropp är mycket känsligare för skador från alkohol än vad en vuxen är. En ung kropp växer, dina hormoner är på väg att komma i balans och din hjärna utvecklas ända upp till 25 års ålder. Dessutom är det större risk att utveckla ett beroende ju tidigare man börjar dricka alkohol.

Åldersgränsen finns för att skydda dig

När du fyllt 18 år får du köpa folköl (max 3, 5 %) och bli serverad alkohol på krogen. För att kunna handla på Systembolaget måste du ha fyllt 20 år. Det beror på att det är lättare att hålla koll på dem som dricker på en restaurang än dem som köpt alkohol på Systembolaget. När du dricker på krogen som 18-åring är det ändå under uppsikt av andra som kan förhindra att du råkar illa ut.

En annan anledning till åldersgränsen är att minska risken för langning till minderåriga. Det är ofta äldre kamrater som bjuder unga på alkohol. Om du skulle langa alkohol till en kompis och skulle åka fast är straffet för det böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt kan det bli fängelse i högst fyra år.

Det här händer när du dricker alkohol

När du dricker alkohol stiger promillehalten i kroppen och i samma takt förändras ditt beteende. Promillehalt är den måttenhet som mäter alkoholmängden i din kropp. Att bli full kan kännas olika hos alla men vanligt är att dina hämningar släpper och du får sämre kontroll över både dina känslor och din kropp ju mer du dricker. Du talar sluddrigt, har lätt att ramla och kan få snabba humörsvängningar. Om du redan är ledsen kan du känna dig ännu ledsnare. På samma sätt kan du bli gladare när du är full.

Somliga tycker att de har roligare när de dricker. Det beror på att alkoholen påverkar hjärnan på olika sätt. Bland annat den delen som kallas ”belöningscentrum”, alltså den delen av hjärnan som stimuleras när du är kär, eller upplever något härligt. När du dricker eller knarkar stimulerar du den delen på ett konstgjort sätt.

Eftersom du förlorar kontrollen kanske du utsätter dig för farliga situationer. Du kanske tappar bort din mobil eller får kläder förstörda, har oskyddat sex, grälar med en kompis eller med din kille/tjej.

Hjärnan skadas allra mest

Riskerna för skador ökar om du dricker mycket och ofta. Den delen som skadas allra mest är hjärnan, framför allt om du ofta dricker för att bli berusad. Risken för hjärnskador är större för tjejer än för killar. Skadorna kan leda till att du får en psykos eller epileptiska anfall.

Även levern skadas. Nästan all alkohol förbränns ju där. Tjejers lever är känsligare för alkohol än killars och skadas därför snabbare. Även njurarna kan skadas och bukspottskörteln kan bli inflammerad, vilket gör våldsamt ont.

Hög alkoholkonsumtion kan även orsaka skador i hjärtat och ge hjärtklappning. I värsta fall kan sådana hjärtklappningar leda till döden. Dessutom ökar risken för diabetes (sockersjuka). Alkohol kan också ge inflammationer i huden och ökar risken för finnaroch eksem.Dessutom förstör alkohol nervceller över hela hjärnan. Det i sin tur leder till att du blir mer glömsk och har svårare att klara vardagen. 

Du kan få abstinens när du inte dricker

När du blir beroende utvecklas en abstinens, alltså kroppsliga besvär som kommer när du inte dricker. Abstinensen kan ge ångest, oro, skakningar och en allmän sjukdomskänsla. 

Om du dricker mycket alkohol på en gång kan du bli medvetslös och/eller råka ut för alkoholförgiftning. Att blanda alkohol med värktabletter, sömntabletter och lugnande medicin kan vara farligt. Att blanda värktabletter som Alvedon och alkohol kan leda till förgiftning och allvarliga skador.

Att tjejer oftast blir fullare snabbare än killar beror på kroppsvikten. En större kropp tål ofta mer alkohol än en mindre kropp. Tjejers kroppar har även en större andel kroppsfett och mindre kroppsvätska än killars. Detta gör att alkohol inte späs ut lika mycket som hos en kille som väger lika mycket. Därför får en tjej en högre promillehalt än en kille, även om de har druckit samma mängd alkohol.

Starkt sug efter alkohol beror på att du är beroende

På sikt kan du också utveckla ett missbruk, alltså att du använder alkohol för att bli lugn, glad, social eller för att dämpa ångest. Om du inte minskar din konsumtion ökar risken för att du får sjukdomen beroende, alltså att du blir alkoholist. Det innebär att du får svårt att låta bli att dricka. De flesta som får diagnosen alkoholberoende är mellan 20 och 28 år.

Några tecken på att du har ett beroende är att du har ett starkt sug efter alkohol, inte kan kontrollera hur mycket du dricker och att du behöver dricka mer och mer för att bli full. Det finns behandling för beroende av alkohol och det är bäst att behandla det tidigt.

Så påverkas din kropp av rökning

Röken du andas in är giftig och den påverkar både lungorna, luftrören och många andra delar av kroppen. De vanligaste sjukdomarna som drabbar rökare är lunsjukdomen KOL och lungcancer. Det känner de flesta till, men kroppen skadas faktiskt på flera andra sätt.

Nikotinet som finns i cigaretterna påverkar nerverna och gör att hjärtat slår snabbare, vilket i längden kan leda till att du får högt blodtryck. Och högt blodtryck kan i värsta fall orsaka hjärtinfarkt. Ett annat ämne i cigaretterna gör att blodet inte kan transportera så mycket syre. Det gör att bland annat hjärtat inte fungerar som det ska. Du kan få hjärtinfarkt, hjärnblödning, svagare skelett och försämrad kondition. Har du inte växt färdigt så kan det hända att du inte heller gör det om du röker.

Samtidigt åldras du i förtid och när du är 30 år kan du se mycket äldre ut än de som inte röker. Du blir rynkig tidigare, tänderna och naglarna blir gula och håret blir stripigt och livlöst. Dessutom kan du få rökhosta som du inte blir av med och dras med en konstant förkylning. Immunförsvaret sänks nämligen när du röker och ofta måste gå ut i kylan för att tillfredställa ditt behov av nikotin.

Så får du hjälp att sluta röka

Idag finns det mycket hjälp för den som vill sluta röka. Rökning bland unga är en prioriterad fråga på många håll. Både skolsköterskor och ungdomsmottagningar hjälper dig när du vill fimpa för gott, även husläkaren och de flesta andra inom vården vet mycket om hur de kan hjälpa dig som vill sluta.

Det går absolut att sluta på egen hand också, det gäller bara att verkligen bestämma sig. Alla gör på olika sätt och du får prova dig fram till vad som kan passa just dig. En del trappar ner till en cigarett om dagen för att till slut inte röka någon alls, Andra slutar helt tvärt och röker aldrig en cigarett mer.

När du slutar röka får du abstinens

Eftersom kroppen är inställd på att få sitt nikotin händer det en del konstiga saker när det försvinner. Du kan bland annat drabbas av huvudvärk, yrsel, humörsvängningar, sömnlöshet, trötthet och ökad aptit. Var inte orolig över det, abstinensbesvären är borta efter ungefär en vecka, det gäller bara att hålla ut under den här perioden.

Att vara rökare handlar inte bara om att kroppen blir beroende av nikotin, det handlar också om att det är en vana att ta upp cigaretterna och tändaren på väg till bussen eller att gå ut på balkongen efter maten. Att bryta den vanan kan vara lika jobbig som abstinensen efter nikotin. På apoteket kan du köpa nikotintuggummin, plåster, tabletter och annat som kan vara till hjälp för dig om det känns tufft. På så sätt kan du först bryta vanan att röka och sedan sluta med själva nikotinet.

Cannabis påverkar din kropp under lång tid

Hasch och marijuana kommer från en cannabisväxt som innehåller ämnet THC (tetrahydrocannabinol). När du har rökt cannabis får du ett rus. Till en början känner du dig avslappnad, blir fnittrig och pratsam men senare blir man ofta tyst, fundersam och sömnig. Du blir torr i munnen och halsen och du kan känna dig hungrig. Ditt hjärta slår snabbare och dina ögonvitor blir rödaktiga.

De vanligaste negativa effekterna av ruset är ångest, panikkänslor och känslan av att någon förföljer dig. Cannabis påverkar din kropp under längre tid än du kanske tror. Själva ruset håller i sig ungefär 2–3 timmar, men även om ruset är borta så finns ämnet THC kvar i kroppen. Det kan lagras i kroppens fettvävnad i tre till fyra veckor, vilket gör att det påverkar ditt nervsystem under lång tid.   

Så skadar cannabis din kropp: Om du är ung utvecklas din kropp fortfarande och när du röker cannabis stör det din hormonbalans. Det kan göra att din kropp inte utvecklas normalt, men det är ditt psyke som tar mest stryk. I din hjärna utvecklas ditt psyke långsammare när du använder cannabis och det finns en risk för psykisk sjukdom. Korttidsminnet och förmågan till logiskt tänkande blir sämre. Cannabis innehåller minst 50 procent mer tjära än vanlig tobak så det finns också en ökad risk för lungcancer om du röker cannabis.

Amfetamin och kokain kan ge ökad energi

Amfetamin och kokain är två droger som liknar varandra.  Båda två finns i pulverform och sniffas eller går att lösa upp och injicera. Amfetamin och kokain kan ge känslor av ökad energi, vakenhet och medvetenhet, hungerkänslor kan försvinna och blodtrycket stiger, hjärtat kan slå fortare och andningen blir snabbare.

De positiva känslor du kan få vid en kort tids användning av amfetamin och kokain försvinner efter några dagars eller veckors missbruk och i stället får du abstinensproblem och utmattningskänslor. Kokainruset varar i upp till 40 minuter medan amfetaminruset kan vara i flera timmar.

Så skadar amfetamin och kokain din kropp: Det är vanligt att drabbas av rastlöshet, retlighet, sömnlöshet, misstänksamhet, hallucinationer och vanföreställningar om du använt kokain och amfetamin under en längre tid. Du kan tappa mycket vikt eftersom amfetamin och kokain tar bort hungerkänslorna och det kan göra att du får näringsbrist. Din balans kan försämras och du kan få ryckiga rörelser. Om du tar en överdos av kokain och amfetamin kan du dö. En stor dos kokain och amfetamin kan bli en för stor belastning på ditt hjärta och det kan börja slå oregelbundet och sluta med att du kollapsar och dör.

Heroin är den vanligaste opiaten

Heroin är den vanligaste formen av opiat som denna drog kallas. Det är en drog som framställs från en särskild vallmoväxt. Heroin är ett vitt eller brunaktigt pulver. Det är vanligt att det blandas i vatten och sprutas in i kroppen, eller så röker du det eller sniffar det. Att spruta in heroin i kroppen gör att det krävs en mindre dos för att göra ge ett rus än om det röks eller sniffas.

När du tagit heroin är det vanligt att du blir dåsig och din kropp domnar bort. Kroppen känns varm och tung och tankarna bekymmersfria. När ruset försvinner får kroppen en stor abstinens och du mår dåligt.

Så skadar heroin din kropp: När du tar heroin försämras din andningsförmåga. Det kan göra att ditt hjärta slutar slå och i värsta fall leder det till döden. Eftersom det krävs en mindre dos heroin när du sprutar in det, är det ett vanligt sätt att ta heroin. Men det finns stora risker med att spruta in droger. Dels är det riskerna om du delar nål med andra, vilket gör att du kan få HIV eller gulsot eller får infektioner där du sprutat in heroinet. Risken för en överdos är stor då kroppen behöver en högre och högre dos för att uppnå samma rus.

Hallucinogener förvrider dina sinnesintryck 

Hallucinogena droger är ett gemensamt namn för bland annat dessa droger: LSD, PCP, meskalin och psilocybin. Hallucinogena droger förvrider sinnesintryck och framkallar hallucinationer. Du kan uppleva att saker känns verkliga när de inte är det. Din hörsel, lukt, smak och känsel förstärks vilket gör att du tror att du kan se ljud, höra färger och känna lukten av ljud. Ditt hjärta arbetar snabbare, du får förstorade pupiller och det är vanligt att du känner dig illamående, får darrningar och yrsel. Ett rus från hallucinogena droger varar i 8-12 timmar men det tar minst 3-4 dagar för dig att återhämta dig helt.

Så skadar hallucinogena droger din kropp: Hallucinogena droger påverkar psyket hårt. Om du använder exempelvis LSD under en längre tid kan du hamna i svåra depressioner och psykoser. Hur du uppfattar saker och ting förändras och du kan få obehagliga flashbacks även när du inte tar drogen. Det framkallar ofta panik och ångest.

Ecstasy kan också ge dig hallucinationer 

Ecstasy liknar amfetamin och den hallucinogena drogen meskalin. Ecstasy är oftast tabletter och effekten kan vara allt från ett svagt rus till akuta förgiftningssymptom. När du använder ecstasy känner du dig ofta positiv och glad. Du är glad åt det mesta runt omkring dig och allting är bekymmerlöst. Du kan också få hallucinationer; alltså se och höra på ett annat sätt än du brukar göra. Ett rus varar i ungefär 3-4 timmar. 

Så skadar ecstasy din kropp: När du använder ecstasy blir din hjärna överstimulerad. Efteråt kommer du att vara trött, ha svårt att sova, känna ångest och bli deppig, det kan även leda till psykoser. När du använder ecstasy blir dina pupiller större, munnen känns torr och du upplever att du vill tugga på något. Kroppen börjar darra och svettas. Hjärnan, hjärtat och andra delar i din kropp tar stryk av ecstasy, det är inte ovanligt med hjärtklappning och högt blodtryck. Din kroppstemperatur stiger vilket kan göra att din kropp blir för varm och du faller ihop och i värsta fall dör.

Bensodiazepiner dämpar ångest och får dig att somna

Bensodiazepiner är lugnande medel och sömnmedel och för att få tag på dem behöver du få dem utskrivna av läkare. Vanliga bensodiazepiner är Sobril, Stesolid och Rohypnol. Ofta används dessa medel i kombination med andra droger för att dämpa känslor av ångest och oro som framkallats av andra droger. När du använder bensodiazepiner blir du lugn och de fungerar ångestdämpande, din kropp blir avslappnad. Det blir lätt att somna av dem.

Så skadar bensodiazepiner din kropp: När du använder bensodiazepiner kan du känna dig lugn och harmonisk, men de är starka och mycket beroendeframkallande vilket gör att när du inte tar medicinen så får du abstinens och kan inte vara utan medicinen. Du kommer då uppleva ännu mer ångest och nedstämdhet, få huvudvärk, känna dig illamående, har svårt att koncentrera dig och svettas.

Dopning får din muskelmassa att öka snabbt

Att dopa sig är att använda droger som är proteinuppbyggande. Den vanligaste och mest välkända drogen är anabola steroider som är syntetiskt tillverkat manligt könshormon. När du använder anabola steroider ökar din muskelmassa snabbt och du går upp i vikt.

Det är vanligt att du får svår acne. Du kan få basröst, mer skäggväxt och hårväxt på magen, din klitoris kan förstoras och menstruationen rubbas. Du kommer att känna oro och ångest samtidigt som ditt beteende kommer att bli mer aggressivt och det är inte ovanligt med vredesutbrott.

Så skadar dopning din kropp: Levern påverkas hos alla som dopar sig. Långvarigt intag kan ge blodcystor i levern. Både ofarliga och dödliga tumörer kan också finnas i levern. Dina blodfettvärden kan förändras och ge kalkavlagringar i blodkärlen som leder till hjärtinfarkt och slaganfall (stroke).

Kat gör att du får problem att koncentrera dig

Kat kommer från växten Catha Edulis, som växer vilt men även kan odlas. Det måste tuggas medan det är färskt. Du tuggar katbladen och sväljer saften som kommer från att tugga, det går även att koka te på katblad. Av att tugga kat kommer du att få ett rus då du känner dig glad och positiv till det mesta runtomkring dig och får svårt att koncentrera dig. När ruset avtar kommer du att bli trött, lättirriterad och känna dig ledsen.

Så skadar kat din kropp: Kat gör att ditt blodtryck ökar och du får hjärtklappning, blir illamående, får huvudvärk och får förstoppning.

Sniffa gör din reaktionsförmåga sämre

Att sniffa klassas inte som narkotika, men är ändå mycket skadligt. Att sniffa är ett sätt att droga sig och det är enkelt att få tag på eftersom det inte är narkotikaklassat och därför säljs i affärer. När du sniffar andas du in ångor från lösningsmedel och gas. Några vanliga medel och gaser är tändargas, aceton och lim.

När du sniffar dras ångorna ner i lungorna och därifrån tas de snabbt upp i blodet och förs till hjärnan. Du känner ett rus och kroppen slappnar av, vilket gör att din reaktionsförmåga blir sämre. Det är inte ovanligt att du får hallucinationer, alltså upplever saker som egentligen inte finns.

Så skadar sniffning din kropp: Några symptom som slår mot kroppen när du sniffar är att du får hosta och blir rinnig i näsan, du får ofta huvudvärk och blir trött. Din lever och dina njurar kan få allvarliga skador och det finns dem som dör på grund av att de sniffat. Antingen av andningsförlamning eller av hjärtstillestånd. Ditt humör påverkas negativt av sniffning och det är inte ovanligt att känna ångest.

Författare/alkohol och droger: Maria Dorrian, Stockholms tjejjour. Författare/rökning: Emma Emanuelsson, tjejjouren Hjärtrud i Enköping. Faktagranskad av: Bengt Sternebring, överläkare på Beroendecentrum i Malmö.